Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

ΦΙΑΣΚΟ Τσίπρα – Σαββίδη: Κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα η αγοραπωλησία του ΟΛΘ


Να τιναχτεί στον αέρα στην κινδυνεύει πλέον η αγοραπωλησία του ΟΛΘ στην κοινοπραξία DIEP, Terminal Link, Belterra (συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη), καθώς η ρωσική τράπεζα που είχε εκδώσει τη σχετική εγγυητική επιστολή για λογαριασμό της Belterra, κρατικοποιείται με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Η υπογραφή της μεταβίβασης του 67% των μετοχών του ΟΛΘ προς την κοινοπραξία DieP – CMA – Belterra έλαβε αναβολή για τις 21 Δεκεμβρίου, καθώς όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, ο εκδότης της εγγυητικής επιστολής της συναλλαγής ( τράπεζα Promsvyazbank) με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας τέθηκε σήμερα υπό καθεστώς προσωρινής διαχείρισης...
Κατόπιν τούτου όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, η υπογραφή της μεταβίβασης αναβλήθηκε για τις 21 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 18:00.
Υπενθυμίζεται, ότι η κοινοπραξία Deutsche Investment ( Diep ) 50% , η Γαλλική Cma ( 35% ) και η Beklterra  ( 15%) του ομογενή κ. Ιβάν Σαββίδη προσέφερε 231 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 67% των μετοχών. 
Προ ημερών , επίσης, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Παιατ είχε αφήσει αιχμές για την  προέλευση  των χρημάτων ενός από τους μετόχους της κοινοπραξίας.       
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γαλλικές και γερμανικές Αρχές έχουν ενημερωθεί για την εμπλοκή και αναμένουν τις εξελίξεις.
Το γεγονός δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά καθώς εδώ και αρκετές ημέρες είχε προγραμματιστεί να υπογραφεί σήμερα το απόγευμα η αγοραπωλησία μετοχών του 67% του ΟΛΘ ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τη συγκεκριμένη κοινοπραξία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το πρωί της Παρασκευής ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, δήλωνε βέβαιος ότι θα υπογραφεί σήμερα η σύμβαση και ότι ο ΟΛΘ γυρίζει σελίδα, επισημαίνοντας ότι διαψεύδονται οι Κασσάνδρες.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ είχε αφήσει αιχμές για τους επενδυτές του ΟΛΘ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευση των κεφαλαίων και το ποιοι είναι οι πραγματικοί επενδυτές.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, οι υπογραφές αναβάλλονται για την επόμενη Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, μένει να φανεί εάν η πλευρά Σαββίδη θα προσκομίσει μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης τα απαιτούμενα έγγραφα που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό το deal να τιναχτεί στον αέρα.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει πως «κατόπιν συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, ότι για λόγους ανωτέρας βίας που αφορούν την τράπεζα Promsvyazbanκ, εκδότη της εγγυητικής επιστολής της συναλλαγής, αναβάλει την υπογραφή της αγοραπωλησίας μετοχών του 67% του ΟΛΘ για την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, στις 18.00.
Η παραπάνω επιλογή επιβλήθηκε απρόσμενα και απρόβλεπτα λόγω σημερινής απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να θέσει υπό καθεστώς προσωρινής διαχείρισης την παραπάνω τράπεζα».
Η Ρωσία κρατικοποιεί τη Promsvyazbank
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε την Παρασκευή ότι θα εθνικοποιήσει την Promsvyazbank, τον ένατο μεγαλύτερο δανειστή της χώρας, για να σώσει την τράπεζα από την κατάρρευση. Πρόκειται για την τράπεζα που είχε εκδώσει την εγγυητική επιστολή για την εξαγορά του ΟΛΘ από κοινοπραξία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.
Σύμφωνα με τους Financial Times πρόκειται για την τρίτη αντίστοιχη κατάρρευση τραπεζικού ιδρύματος σε λιγότερο από τέσσερις μήνες. Η τράπεζα θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και θα λαμβάνει επιπλέον στήριξη ρευστότητας.
Η Promsvyazbank, η οποία ανήκει στους αδελφούς Dmitry και Alexei Ananiev, έχει χαρακτηριστεί από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ως «too big to fail» καθώς θεωρείται συστημική τράπεζα για τη ρωσική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: