Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

«Tourists go home!»: Το νέο κίνημα που γεννιέται σε ολοένα περισσότερες πόλεις της Ευρώπης


Η Ισπανία είναι πλέον ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός για τους τουρίστες παγκοσμίως, μετά τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό αναμένεται φέτος να αυξηθεί κατά 12%, φτάνοντας τα 84 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερος κατά περίπου 30 εκατ. σε σύγκριση με το 2010.
Προφανώς, λοιπόν, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει μια από τις βαριές βιομηχανίες της τέταρτης από άποψη οικονομικού μεγέθους οικονομίας της ευρωζώνης, συνεισφέροντας περίπου το 11% του ΑΕΠ και το 13% των θέσεων εργασίας. Αυτή η δεύτερη παράμετρος αποκτά, μάλιστα, ακόμη...
μεγαλύτερη σημασία εάν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ισπανία καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, μετά την Ελλάδα.

Λογικά, λοιπόν, οποιοσδήποτε θα ανέμενε οι πολίτες της χώρας να αντιμετωπίσουν τους τουρίστες και τα χρήματά τους κυριολεκτικά ως... ευλογία. Πράγματι, αυτό συνέβαινε μέχρι πρόσφατα -όμως, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν σιγά-σιγά. Ειδικά σε ορισμένες από τις πλέον πολυσύχναστες για τουρίστες περιοχές, όπως είναι η Βαρκελώνη και η Μαγιόρκα.
Στην πρώτη, όπως αναφέρει το Bloomberg, πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά που θέλουν πολίτες της πόλης και κυρίως ομάδες νεαρών, να στήνουν... ενέδρες σε τουρίστες και να τους πετούν αβγά ή άλλα αντικείμενα, διαμηνύοντάς τους έτσι ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Την ίδια στιγμή, συνθήματα όπως το «τουρίστα: το πολυτελές ταξίδι σου είναι η καθημερινή μου μιζέρια» εμφανίζονται ολοένα πιο συχνά στους τοίχους της πόλης.
Πλαφόν στη Μαγιόρκα
Όσο για τη Μαγιόρκα και γενικότερα τις Βαλεαρίδες, η κυβέρνησή τους έλαβε πρόσφατα την απόφαση να θέσει πλαφόν στον αριθμό των τουριστών που μπορεί να δεχθεί και να φιλοξενήσει η επαρχία χωρίς να διαταράσσεται σοβαρά η καθυημερινή ζωή των πολιτών. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προετοιμάζονται, όμως, και σε άλλες περιοχές και πόλεις της Ισπανίας, όπως στο βασικό Σαν Σεμπάστιαν.
Στην παραλιακή συνοικία Μπαρτσελονέτα, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για τις οχλήσεις από τους τουρίστες: μεθούν, κάνουν σεξ στη μέση του δρόμου... Και πλέον, η κάθετη άνοδος των ενοικίων υποχρεώνει μάλιστα ορισμένους να φύγουν. «Ποτέ πια ένα καλοκαίρι σαν αυτό», «Όχι τουρίστες στις πολυκατοικίες μας», «Δεν είστε ευπρόσδεκτοι», διάβαζε κανείς το Σάββατο στα πανό στη διάρκεια διαδήλωσης κατοίκων στην παραλία που συνήθως σφύζει από τουρίστες.
«Ένας από τους τομείς που κινούν την οικονομία μας σήμερα είναι ο τουρισμός, γι' αυτό οφείλουμε να τον προσέχουμε και να τον στηρίζουμε. Οι άνθρωποι έρχονται εδώ επειδή τους αρέσει η Ισπανία», δήλωσε πρόσφατα ο συντηρητικός πρωθυπουργός Mariano Rajoy, εμφανώς ανήσυχος για τις εξελίξεις. «Ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα έπρεπε να υπερασπιστώ τον ισπανικό τουριστικό τομέα», πρόσθεσε ο ίδιος. Δυστυχώς γι' αυτόν, όμως, ολοένα περισσότεροι δεν συμφωνούν μαζί του.
Η Airbnb και οι άλλοι...
Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται στο πρόβλημα που δημιουργείται, ο Rafat Ali, ιδρυτής της πλατφόρμας τουριστικής ενημέρωσης Skift, προτείνει να κατανέμονται οι ταξιδιώτες έξω από το κέντρο των πόλεων. Όμως αυτό, στην πράξη, επεκτείνει το πρόβλημα σε συνοικίες αμιγούς κατοικίας, κυρίως με την εισβολή ιστοτόπων εποχικής μίσθωσης όπως ο Airbnb.
Έτσι, στη Λισαβόνα, ο πολλαπλασιασμός των τουριστικών διαμερισμάτων έκανε να ανέβουν κάθετα οι τιμές των ενοικίων στην παλιά συνοικία Αλφάμα. «Σήμερα στην Αλφάμα είναι δύσκολο να βρεις ενοίκιο κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα, ποσό τεράστιο για έναν Πορτογάλο, ο μισθός του οποίου είναι συχνά μικρότερος απ' αυτό το ποσό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος της Ένωσης της Κληρονομιάς και του Πληθυσμού της Αλφάμα.
Την ίδια στιγμή, η Βενετία των 265.000 κατοίκων και των 24 εκατομμυρίων τουριστών ετησίως θέλει να εγκαταστήσει ένα σύστημα κρατήσεων για την πρόσβαση στην πλατεία του Αγίου Μάρκου κατά τις ώρες αιχμής. Έτσι, θέσπισε πρόστιμα 500 ευρώ για όποιον κάνει πικ-νικ καταγής ή βουτάει στη λιμνοθάλασσα.
Στη Φλωρεντία, επίσης, οι αρχές καταβρέχουν τους δρόμους γύρω από τη βασιλική Σάντα Κρότσε με αντλίες νερού για να μην χρονοτριβούν υπερβολικά εκεί οι τουρίστες. Ακόμη και στο σκωτσέζικο νησί Σκάι, με το άγριο τοπίο, οι αρχές ανησυχούν για τη συμφόρηση στους δρόμους ή την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που επιφέρει αυτή η έκρηξη του τουρισμού.
«Η εύκολη λύση είναι να πεις 'όχι άλλο τουρισμός', όμως αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», προειδοποιεί ο Taleb Rifai. «Οι ίδιοι που σήμερα λένε 'δεν θέλουμε άλλο τον τουρισμό', θα είναι οι πρώτοι που θα κλάψουν όταν τον χάσουν».
Το Ντουμπρόβνικ και το Game of Thrones
Σημειώνεται ότι από το 1995 έως το 2016, ο αριθμός των διεθνών ταξιδιωτών αυξήθηκε από 525 εκατομμύρια σε πάνω από 1,2 δισεκατομμύριο κυρίως χάρη στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και τους επισκέπτες από αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία και οι χώρες του Κόλπου. Όμως σε ορισμένους προορισμούς, το όριο της ανοχής φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί.
Αυτό συμβαίνει στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, το οποίο επισκέπτονται ακόμη περισσότεροι τουρίστες αφότου γυρίσθηκαν εκεί επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones. «Μερικές φορές για να μπεις στην παλιά πόλη πρέπει να κάνεις ουρά για μια ώρα σε θερμοκρασία 40 βαθμών», λέει με απογοήτευση η Άνα Μπελόσεβιτς, η οποία απασχολείται στον ξενοδοχειακό τομέα.
Ως αποτέλεσμα, οι αρχές του «μαργαριταριού της Αδριατικής» εγκατέστησαν κάμερες στις πύλες των τειχών για να ελέγξουν τη ροή των επισκεπτών και θέλουν να περιορίσουν τις επισκέψεις των κρουαζιεροπλοίων.


www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: