Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Ο νομικός που προσέφυγε στην Ε.Ε για την υπερφορολόγηση στην Ελλάδα μιλά στο Liberal

Στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς αναγκάσθηκαν να αποταθούν τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου Αιγίου για να εισακουσθούν για τα δυσθεώρητα ύψη των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών. Αφού προηγουμένως βρήκαν κλειστή την πόρτα του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα μέλη ενημέρωσαν με επιστολή τους τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς. 

Όπως αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε...
στο Liberal o πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Μπέσκος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με προσωπική του επιστολή παρότρυνε να κατατεθεί προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Μπέσκος αναφέρεται και στις τοποθετήσεις των Ευρωβουλευτών όπου εις εξ αυτών όταν ενημερώθηκε για τους υψηλούς συντελεστές τόνισε ότι «θυμίζουν την υπερφορολόγηση που έκανε το Κομμουνιστικό Καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας που έφτανε το 90% επί του εισοδήματος».


Ερωτηθείς για την επόμενη μέρα των πολιτών σημειώνει ότι με τη σημερινή φορολογική πολιτική δεν θα υπάρχει αύριο, «Θα ζούμε ένα φαύλο κύκλο που θα οδηγεί στην απόγνωση και στην απαξίωση όλους μας… »

Συνέντευξη στον Προκόπη Χατζηνικολάου

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να στείλετε επιστολή στην Ε.Ε.;
Σαν Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, είχαμε υποβάλλει στην Ελληνική Κυβέρνηση προτάσεις για τον ασφαλιστικό νόμο, πριν την ψήφισή του, οι οποίες είχαν έως βάση χαμηλότερους συντελεστές σε σχέση μ’ αυτούς που πρότεινε η Ελληνική Κυβέρνηση και εντέλει ψηφίστηκαν.
Δυστυχώς το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις μας αλλά ούτε την απάντησε. Από την στιγμή που διαπιστώσαμε την αδιαφορία από το Υπουργείο σκεφτήκαμε ως Δικηγορικός Σύλλογος να αποστείλουμε επιστολή στο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς δια της οποίας διαμαρτυρηθήκαμε για το ύψος των συντελεστών του ασφαλιστικού νόμου που σε συνδυασμό με τον φορολογικό μας οδηγούν σε δήμευση εισοδήματος. Επισημάναμε ότι οι θέσεις των Ευρωπαϊκών Επιτροπών ήταν ότι θα μειωθούν οι συντελεστές φορολόγησης στον ασφαλιστικό νόμο και σε καμία περίπτωση δεν θα αυξηθούν. Ένας λόγος βασικός που απευθύναμε την συγκεκριμένη επιστολή ήταν η πάγια θέση της Κυβέρνησης ότι ο ασφαλιστικός νόμος με τα προτεινόμενα ποσοστά είναι απαίτηση της Τρόικας.
Κάναμε λόγο μάλιστα για αντιφατική συμπεριφορά της Τρόικας και των θεσμών σε σχέση μ’ αυτά που κατά καιρούς εξήγγειλαν.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με προσωπική του επιστολή μας απήντησε, ότι οι νόμοι όπως συντάσσονται είναι με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν μεσολαβεί κανείς ως προς την σύνταξη αυτών και ειδικότερα ως προς τον τρόπο διαμόρφωσής τους. Μας πρότεινε εφ’ όσον παραβιάζονται οι Αρχές του Κοινοτικού Δικαίου να προσφύγουμε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  
Κατόπιν των ανωτέρω προβήκαμε στην σύνταξη αναφοράς ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της Ελληνικής Κυβέρνησης και κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) με την νομική βάση της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα του πρώτου πρόσθετου πρωτόκολλου της ΕΣΔΑ, που αφορά την προστασία της ιδιοκτησίας.
Θεωρείτε ότι ακόμα και μία απόφαση από πλευράς Ε.Ε. που να αναγνωρίζει ότι η φορολογία σε συνδυασμό με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο οδηγούν στη
δήμευση των εισοδημάτων θα έχει κάποιο αποτέλεσμα;
Κατ’ αρχήν αναδείξαμε με την κίνησή μας αυτή το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε οι δικηγόροι και εν γένει οι ελεύθεροι επαγγελματίες από την σωρευτική εφαρμογή των νόμων αυτών.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε τοποθετήσεις τους Ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Αναφορών δεν γνώριζαν, ότι υπάρχουν τόσοι υψηλοί συντελεστές και μάλιστα Γερμανός Ευρωβουλευτής σε τοποθέτησή του ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι συντελεστές του θυμίζουν την υπερφορολόγηση που έκανε το Κομμουνιστικό Καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας που έφτανε το 90% επί του εισοδήματος.
Όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ότι πρέπει να αποσταλούν επιστολές στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στήριξης, στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκειμένου να διερευνηθεί η καταγγελία μας, καθώς οι τοποθετήσεις της Κομισιόν κατά την δημόσια συζήτηση που έγινε στις 30/05/2017 στην Αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν κρίθηκαν επαρκείς.
Μάλιστα η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ο ασφαλιστικός νόμος δεν είναι βιώσιμος και όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν γιατί εδώ μιλάμε για ανθρώπους.
Ευελπιστούμε ότι η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κρίνει ότι υπάρχει παράβαση Κοινοτικού Δικαίου στην Χώρα μας από την εφαρμογή των συγκεκριμένων νόμων και θα παραπέμψει το ζήτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), όπως είναι στην διακριτικής της ευχέρεια.
Επίσης μπορεί να στείλει πρόσκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, ήτοι σε μείωση συντελεστών.
Τι στοιχεία καταθέσατε στην Ευρώπη; Δηλαδή πως φτάσατε στο συμπέρασμα ότι το κράτος «δημεύει» τα εισοδήματα; Έχετε κάποια παραδείγματα;
Στην Επιτροπή μαζί με τον συνάδελφο μου και αντιπρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου κ. Αλεξάνδρο Μανωλόπουλο,  καταθέσαμε πίνακες φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης αναλυτικά όπως προκύπτουν από την εφαρμογή των νόμων. Επίσης δημοσιεύματα που καταδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν επέλθει όλες οι επαγγελματικές τάξεις, καθώς και πολυσέλιδο υπόμνημα με νομική τεκμηρίωση και επίκληση νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Εντός των ημερών θα αποστείλουμε εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος και ΕΦΚΑ συναδέλφων που ανταποκρίθηκαν σε σχετικό αίτημά μας και αποδεικνύουν εν τοις πράγμασι τη δήμευση του εισοδήματος.
Τι προσδοκάτε από την απόφαση της και που είστε διατεθειμένος να φτάσατε;
Προσπαθούμε να είμαστε συγκρατημένοι στην αισιοδοξία μας. Κατ’ αρχήν το πρώτο επίτευγμα είναι ότι κατά την συζήτηση η υπόθεση έμεινε ανοικτή, η Πρόεδρος της Επιτροπής  διαπίστωσε ότι το ασφαλιστικό στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο.
Εύχομαι το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να υπάρξει, ήτοι αποδοχή της αίτησής μας και έγγραφη πρόσκληση στην Κυβέρνηση να συμμορφωθεί σε διορθωτικές κινήσεις ή παραπομπή επί παραβάσει κοινοτικών διατάξεων στο ΔΕΚ.
Στις συνομιλίες που είχατε, διαπιστώσατε να βλέπουν με ενδιαφέρον το ελληνικό θέμα;
Μου έκανε εντύπωση κατά την συζήτηση αλλά και μετά απ’ αυτή σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι οι Ευρωβουλευτές και τα μέλη της Επιτροπής ναι μεν γνωρίζουν ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στην Χώρα μας αλλά δεν ήξεραν ότι εφαρμόζονται οι νόμοι κατ’ αυτόν τον τρόπο, ήτοι με τέτοιες μεγάλες επιβαρύνσεις για την μεσαία αστική τάξη.
Πως θεωρείτε ότι μπορεί να αυξήσει τα έσοδα του το ελληνικό δημόσιο;
Ο μοχλός ανάπτυξης για κάθε οικονομία είναι η τόνωση της Ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ανάπτυξης καθώς και η προσέλκυση επενδυτών στην Χώρα μας. Για να γίνει αυτό πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές φορολόγησης, Φ.Π.Α., ώστε να υπάρχει κίνητρο για ανάπτυξη ιδιωτικής πρωτοβουλίας και προσέλκυση επενδυτών. Ταυτόχρονα πρέπει να μειωθούν οι μεγάλες κρατικές δαπάνες, αναφέρω ενδεικτικά πρόσληψη χιλιάδων ειδικών συνεργατών με καθαρά κομματικά κριτήρια.
Εάν συνεχιστεί η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το αύριο του Έλληνα πολίτη;
Δεν θα υπάρχει αύριο. Θα ζούμε ένα φαύλο κύκλο που θα οδηγεί στην απόγνωση και στην απαξίωση όλους μας…


Δεν υπάρχουν σχόλια: