Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

«Τσουνάμι» Μακρόν στις εκλογές - Χαστούκι στην Λεπέν, κατάρρευση για Σοσιαλιστικό κόμμα

«Τσουνάμι» Μακρόν στις εκλογές -Χαστούκι στην Λεπέν, κατάρρευση για Σοσιαλιστικό κόμμα

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών δίνουν μακράν απόλυτη πλειοψηφία στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν «Δημοκρατία εμπρός» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές πολιτικό τοπίο. 
Για μια σαρωτική επικράτηση του «Μακρονισμού». Πέντε εβδομάδες μετά...
την νίκη του στην προεδρική εκλογή, ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει πλέον μια πλειοψηφία περισσότερο από απόλυτη στην επόμενη βουλή. 
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η «Δημοκρατία εμπρός» (LREM), το κόμμα του γάλλου προέδρου, είναι μακράν πρώτο στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 32% των ψήφων, μαζί με τον σύμμαχό του, το κεντρώο κόμμα Modem.
Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα διεξαχθεί σε μια εβδομάδα, την Κυριακή 18 Ιουνίου. Θα εκλεγούν συνολικά 577 βουλευτές.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα:
Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τον πρώτο γύρο είναι:
  • Δημοκρατία εμπρός+Modem (Μακρόν) 32% -390-430 έδρες
  • Οι Ρεπουμπλικανοί (Δεξιά) 21,2% 85-125 έδρες
  • Εθνικό Μέτωπο (Λεπέν) 13,9%  3-10 έδρες
  • Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν) 10,9% 11-21 έδρες
  • Σοσιαλιστικό κόμμα+Ριζοσπάστες της Αριστεράς 10% 20-35 έδρες
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας 3,3%
  • Ευρώπη Οικολογία Πράσινοι 3,3%
Σύμφωνα με τις προβλέψεις ενόψει του δεύτερου γύρου, το κόμμα του Μακρόν «Δημοκρατία εμπρός» θα πάρει 415-455 έδρες στις 577 συνολικά της γαλλικής βουλής. Πρόκειται για μια από τις ισχυρότερες κυβερνητικές πλειοψηφίες στη Γαλλία, μετά το 1958, ακόμη κι αν πάρει μόνο 415 έδρες:
  • Κόμμα Μακρόν 415 έδρες
  • Υπόλοιποι 162 έδρες
Ο Εμανουέλ Μακρόν έλαβε συγχαρητήρια όχι μόνο από την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και από τον σοσιαλ-δημοκράτη αντίπαλό της Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έγραψε στα γαλλικά: «Είμαι ευτυχής για τον Εμανουέλ Μακρόν. Για να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη απαιτείται πλειοψηφία αλλά και νέα κυβέρνηση στη Γερμανία».
Η γερμανίδα καγκελάριος συνεχάρη θερμά τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για «την μεγάλη επιτυχία» του κόμματός του, μέσω Twitter του εκπροσώπου της Steffen Seibert, ενώ διείδε «μια ισχυρή ψήφο υπέρ των μεταρρυθμίσεων».
 
Γράφει η εφημερίδα Le Monde
«Είναι ένα χρώμα που δεν είχαν συνηθίσει να βλέπουν οι Γάλλοι στη βουλή, αφού επί δεκαετίες το γαλάζιο (Δεξιά) και το ροζ (Σοσιαλιστές) κοσμούσαν την ολομέλεια. Μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, φαίνεται ότι η βουλή από την Δευτέρα 19 Ιουνίου θα είναι βαμμένη σε χρώματα «κίτρινο δωμάτιο Μακρόν».
Πρόκειται για απόλυτη πλειοψηφία τεραστίου μεγέθους. Αν το κόμμα του Μακρόν συγκεντρώσει τελικά 390-430 έδρες, θα ξεπεράσει την περιβόητη «γαλάζια» βουλή του 1993 η οποία είχε 472 βουλευτές στους 577 και ήταν μονόχρωμη.
Αυτό που φαινόταν απίθανο ως πριν από μερικούς μήνες, συμβαίνει τώρα. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα διαθέτει μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών και τις δύο εξουσίες, νομοθετική και εκτελεστική».
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής «η βουλή θα ενσαρκώσει το νέο πρόσωπο της Δημοκρατίας μας».
«Είσασταν πολύ λιγότεροι από τις προεδρικές εκλογές αυτοί που εκφραστήκατε, μετά από μια μακρά προεκλογική περίοδο. Αλλά θα επιμείνω στην σημασία που έχει να ψηφίσετε την προσεχή Κυριακή...Αγαπητοί συμπατριώτες η Γαλλία επιστρέφει. Εδώ και ένα μήνα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενσάρκωσε την εμπιστοσύνη, την θέληση και την τόλμη. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπηρετήσει τη Γαλλία και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Γάλλων. Η νέα βουλή θα είναι το νέο πρόσωπο της Δημοκρατίας μας, μιας δημοκρατίας ισχυρής, ενωμένης, στην υπηρεσία όλων, μια γαλλική Δημοκρατία», δήλωσε.
Πάγωσαν οι ψηφοφόροι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν όταν άκουσαν ότι το Εθνικό Μέτωπο παίρνει μόνο 3-10 έδρες:
H Μαρίν Λεπέν κάλεσε τους ψηφοφόρους να κινητοποιηθούν στον δεύτερο γύρο για να «μην απειληθεί η δημοκρατία από τον κίνδυνο Μακρόν», όπως είπε. Πολλά στελέχη του ακροδεξιού κόμματος δεν εκλέγονται στον πρώτο γύρο.
Ωστόσο, τα στελέχη βαρέων-βαρών του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου προκρίνονται στον πρώτο γύρο. Αναμένεται να εκλεγούν η Μαρίν Λεπέν (45%), ο σύντροφός της Λουί Αλιό (30,80%), ο αντιπρόεδρος του κόμματος Φλοριάν Φιλιππό (23,79%), ο αδελφός του Νταμιέν Φιλιππό (26,13%).
Ο Nicolas Bay, υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Εθνικού Μετώπου, βγήκε τρίτος στην περιοχή Seine & Marne και αποκλείστηκε.
Bruno Bilde, σύμβουλος της Μαρίν Λεπέν, έκανε το εξής σχόλιο στο twitter: «Ολοι απόψε βγήκαν νοκ άουτ, εκτός από το κόμμα του Μακρόν «Δημοκρατία εμπρός
Εκατόμβη για το Σοσιαλιστικό κόμμα -Εκτός βουλής ο Μπενουά Αμόν
Παρότι το γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα δεν περίμενε να θριαμβεύσει στις βουλευτικές εκλογές, εντούτοις η εκατόμβη που υπέστη στον πρώτο γύρο είναι χωρίς προηγούμενο. Γιατί ενώ στις προηγούμενες εκλογές του 2012 διέθετε 279 βουλευτές, τώρα κινδυνεύει να μείνει με 20-35 βουλευτές.
Σοκ προκάλεσε στους οπαδούς του κόμματος το γεγονός ότι αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο ο Μπενουά Αμόν, άτυχος υποψήφιος στην προεδρική εκλογή. Πρόκειται για την δεύτερη εκλογική συντριβή εντός του 2017 για τον Μπενουά Αμόν, μετά το θλιβερό σκορ 6,36% που έκανε στις προεδρικές εκλογές. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος γίνεται 50 ετών στα τέλη Ιουνίου, έχει ήδη ετοιμάσει κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες για το μέλλον και ετοιμάζεται να ιδρύσει το δικό του κίνημα «για μια νέα Αριστερά, των πολιτών, σκεπτόμενη, κοινωνική, οικολογική και ευρωπαϊκή». Η κίνηση θα ανακοινωθεί την 1η Ιουλίου, στο Παρίσι, με στόχο ο Μπενουά Αμόν να συμμετέχει στην ανασύνθεση του Σοσιαλιστικού κόμματος, μετά την απόλυτη συντριβή.
Ο Μπενουά Αμόν ανέβασε τα αποτελέσματα στο twitter με ένα πικρόχολο μήνυμα: «Απόψε οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να μην ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους. Ηταν τιμή μου να τους εκπροσωπώ επί 5 χρόνια».
Πρόκειται για την δεύτερη εκλογική συντριβή εντός του 2017 για τον Μπενουά Αμόν, μετά το θλιβερό σκορ 6,36% που έκανε στις προεδρικές εκλογές. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος γίνεται 50 ετών στα τέλη Ιουνίου, έχει ήδη ετοιμάσει κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες για το μέλλον και ετοιμάζεται να ιδρύσει το δικό του κίνημα «για μια νέα Αριστερά, των πολιτών, σκεπτόμενη, κοινωνική, οικολογική και ευρωπαϊκή». Η κίνηση θα ανακοινωθεί την 1η Ιουλίου, στο Παρίσι, με στόχο να συμμετέχει στην ανασύνθεση του Σοσιαλιστικού κόμματος.
Στις 23:00 ώρα Ελλάδας, με τα πρώτα αποτελέσματα, 50 βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο. Κορυφαία και ιστορικά στελέχη του κόμματος μένουν εκτός βουλής.
Εκλέγεται πρώτος ο Μανουέλ Βαλς
Αντίθετα, ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, παρά τον πόλεμο που υπέστη από το ίδιο του το κόμμα, ήρθε πρώτος στην περιφέρεια Essonne.
«Παρά την σύγχιση, ήρθα πρώτος στον πρώτο γύρο με 25,5%. Δεύτερη είναι η υποψήφια της «Ανυπότακτης Γαλλίας» [Μελανσόν], η οποία πήρε 17,6% των ψήφων. Τώρα, υπάρχει ένας δεύτερος γύρος και η επιλογή είναι πλέον σαφής. Είναι επιλογή ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν η θητεία Μακρόν να πετύχει, να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να οικοδομήσουμε και όχι για να καταστρέψουμε. Καλώ όλες τις δυνάμεις της προόδου να κινητοποιηθούν και τάσσομαι υπέρ της προεδρικής πλειοψηφίας», δήλωσε, εμφανώς ικανοποιημένος ο πρώην Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, ο οποίος είχε στηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν από την πρώτη στιγμή, προκαλώντας αντιδράσεις στο Σοσιαλιστικό κόμμα.
Δεν υπήρχε ψυχή στα κεντρικά του Σοσιαλιστικού κόμματος, όταν ανακοινώθηκαν οι πρώτες εκλογικές εκτιμήσεις.
Bruno JulliardΣοσιαλιστής αντιδήμαρχος του Παρισιού: Το αποτέλεσμα είναι σκληρό, πολύ σκληρό
«Αυτή τη στιγμή είναι ένα αποτέλεσμα σκληρό, πολύ σκληρό. Είναι εκλογές που επιβεβαιώνουν την προεδρική εκλογή και οι Γάλλοι ήθελαν να δώσουν την πλειοψηφία στον Εμανουέλ Μακρόν. Αλλά όταν βλέπω ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα κινδυνεύει να μείνει με 20 βουλευτές, αυτό είναι πρόβλημα για την Δημοκρατία. Καλώ τους ψηφοφόρους της αριστεράς να κινητοποιηθούν», δήλωσε.
Σεισμός στο Σοσιαλιστικό κόμμα: Δεν εξελέγη ούτε ο γραμματέας του Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς
Το Σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να συνέλθει από το ποσοστό 10,2 %. Πρόκειται για ένα αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα αφού το κόμμα που ήλεγχε ως πρόσφατα την μισή βουλή, θα έχει στο εξής μεταξύ 20-35 έδρες. Σεισμός προκλήθηκε στην οδό Solferino, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του κόμματος όταν έγινε γνωστό ότι αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο ακόμη και ο γραμματέας του κόμματος και ιστορικό στέλεχος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς.
Αναμένεται το πρωί της Δευτέρας η σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου για να εξεταστούν τα αίτια αυτής της συντριβής και οι επόμενες κινήσεις.
Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς αναγνώρισε ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών «σήμανε την ιστορική υποχώρηση της αριστεράς στο σύνολό της και ειδικά του Σοσιαλιστικού κόμματος».
«Απόψε όλα δείχνουν ότι η απόλυτη πλειοψηφία ανήκει στην «Δημοκρατία εμπρός». Αλλά δεν είναι υγιές ένας πρόεδρος ο οποίος συγκέντρωσε το 24% των ψήφων στον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής να έχει το μονοπώλιο της βουλής», είπε.
Αλλά και πρώην υπουργός Πολιτισμού Ορελί ΦΙλιπετί, εκπρόσωπος τύπου του άτυχου Σοσιαλιστή υποψηφίου στην προεδρική εκλογή, Μπενουά Αμόν, έχασε από τον πρώτο γύρο στην περιφέρειά της. Η υποψήφια βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος κατέρρευσε με ποσοστό 11,8%, ενώ ο υποψήφιος του Μακρόν βγήκε πρώτος με 28%.
Το Δεξιό κόμμα σε μεγάλη υποχώρηση
Το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί δεν έφτασε το επίπεδο κατάρρευσης του Σοσιαλιστικού κόμματος, αλλά γνωρίζει μια δεύτερη σοβαρή εκλογική ήττα (μετά τις προεδρικές εκλογές) και παίρνει 21,5% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές. Ενα σκορ το οποίο τοποθετεί το συντηρητικό κόμμα στο βάθρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ονειρεύονταν να πάρουν την εκδίκησή τους και να επιβάλλουν πολιτική συγκατοίκηση στον Μακρόν, τώρα αρκούνται στο να ελπίζουν να σώσουν από 100-120 έδρες.
Ο γενικός γραμματέας του δεξιού κόμματος Bernard Accoyer, παραδέχτηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός του και των συμμάχων του (22%) είναι «απογοητευτικό για την πολιτική μας οικογένεια».
Ο εκπρόσωπος του νεοκομμουνιστικού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (Μελανσόν), Raquel Garrido, εξέφρασε τη λύπη του γιατί «όλες οι εξουσίες συγκεντρώνονται στο προεδρικό μέγαρο»:
«Είναι η απόλυτη συγκέντρωση της εξουσίας στο προεδρικό μέγαρο και αυτό αποτελεί περιφρόνηση για το κοινοβούλιο. Η αποχή αυξήθηκε κυρίως στις λαϊκές συνοικίες: οι φτωχοί, οι μη πτυχιούχοι, πάντα οι ίδιοι υποφέρουν από ένα σύστημα που δεν εκπροσωπείται δημοκρατικά».
Retailleau (Οι Ρεπουμπλικανοί) : Μια αναμφίβολη αποτυχία για το κόμμα μας
Ο δεξιός περιφερειάρχης Bruno Retailleau χαρακτήρισε «αποτυχία» τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου για το κόμμα του.
Διαπιστώνοντας ότι οι ψηφοφόροι της δεξιάς δεν κινητοποιήθηκαν αρκετά, ο περιφερειάρχης εκτίμησε ότι προτιμήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές με «ετικέτα Μακρόν» και όχι οι υποψήφιοι με εκλογική δύναμη και εμπειρία.
«Υπάρχει ο κίνδυνος του μοναδικού κόμματος και ο πειρασμός της μονοχρωμίας» δήλωσε, αφού το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να πάρει συνολικά από 390-445 βουλευτές, ενώ η δεξιά μόνο 80-123.
Εκλέγεται το δεξί χέρι του Μακρόν
Ακόμη και ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής Ρισάρ Φεράν, δεξί χέρι του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατηγορήθηκε για σκάνδαλα διαφθοράς στην προεκλογική περίοδο και εθωρείτο ότι μπορεί να μην εκλεγεί, βγήκε πρώτος και θα είναι εκ νέου υποψήφιος στον δεύτερο γύρο.
Ο Mounir Mahjoubi, υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της κυβέρνηση Μακρόν εκτίμησε ότι «η επιτυχία της «Δημοκρατίας εμπρός» οφείλεται στην αηδία από την πολιτική είκοσι ετών. Στο κόμμα μας κατορθώσαμε να κατεβάσουμε υποψηφίους βουλευτές από όλα τα επαγγέλματα», είπε.
Ιστορική αποχή -Τσουνάμι ο Μακρόν
Ο γερουσιαστής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου David Rachline δήλωσε στο κανάλι TF1 ότι «πρέπει βέβαια να περιμένουμε τον δεύτερο γύρο των εκλογών, αλλά είναι βέβαιο ότι υφιστάμεθα τις συνέπειες αυτής της μαζικής αποχής ρεκόρ. Ποιός θα κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση μέσα στη βουλή;» δήλωσε, σχολιάζοντας το αρνητικό αποτέλεσμα του Εθνικού Μετώπου στις εκλογές.
Από την πλευρά της η δεξιά περιφερειάρχης του Παρισιού, Βαλερί Πεκρές, εξέφρασε την ανησυχία της:
«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη από το γεγονός ότι ένας γάλλος στους δύο δεν πήγε να ψηφίσει. Ετσι εξασθενούμε τη βουλή η οποία είναι δημοκρατικός θεσμός. Και προκύπτει ο κίνδυνος ενός μοναδικού κόμματος, μιας μοναδικής σκέψης, ενός μοναδικού προγράμματος. Οι Γάλλοι είμαστε άνθρωποι της ισορροπίας».
Η πιθανή εικόνα της προσεχούς γαλλικής βουλής, με τον αριθμό των εδρών. Το ποσοστό αποχής έφθασε τελικά το 51,59%.
Τι συνέβη την Κυριακή των εκλογών 11 Ιουνίου 2017:
Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε στις 18:00 ώρα Ελλάδος ότι η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ήταν 40,75%, δηλαδή 8 μονάδες χαμηλότερα από τις εκλογές του 2012.
Ιστορικά χαμηλή η προσέλευση και στις 13:00 ώρα Ελλάδος:
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί τοπική ώρα και έκλεισαν στις 19:00 το βράδυ στις μικρές πόλεις και στις 21:00 στις μεγάλες πόλεις, ώρα Ελλάδος.
Για τον νέο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες γιατί στοχεύει στην απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή.
Πάνω από 200 βουλευτές δεν ήταν υποψήφιοι
Περίπου το 1/3 των 577 βουλευτών αποφάσισαν να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι. Αρκετοί υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν για να ανανεωθεί η βουλή, μετά από πολλές θητείες. Κάποιοι έπεσαν θύματα του νέου νόμου που απαγορεύει πλέον στους βουλευτές να είναι ταυτόχρονα δήμαρχοι ή περιφερειάρχες. Αρκετοί δεν κατέβηκαν στις εκλογές γνωρίζοντας ότι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγούν. Υπάρχει και η περίπτωση κάποιων που δεν ζήτησαν την λαϊκή ψήφο γιατί έχουν προβλήματα με την δικαιοσύνη, όπως ο Φρανσουά Φιγιόν.
Οι υπουργοί που δεν εκλέγονται θα παραιτηθούν
Υπάρχουν σήμερα έξι υπουργοί που είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές. Αν δεν εκλεγούν θα χάσουν και την υπουργική τους θέση. Αυτός είναι ο κανόνας που επέβαλε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Τι θα γίνει στον β' γύρο
Για να είναι κάποιος υποψήφιος βουλευτής και στον β' γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 25% επί των εγγεγραμμένων, λόγω της μεγάλης αποχής. Συχνά είναι δύο οι υποψήφιοι στον β' γύρο, στην ίδια περιφέρεια, για 1 έδρα.
Μειωμένο το ενδιαφέρον
Το ενδιαφέρον για τις βουλευτικές εκλογές είναι εξαιρετικά μειωμένο στη Γαλλία. Είναι ενδεικτικό ότι πρώτο θέμα στις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας ήταν ως τις 18:30 το ματς Ναδάλ-Βαβρίνκα, στο Ρολάν Γκαρός, το οποίο κέρδισε ο ισπανός Ναδάλ (6-2, 6-3, 6-1) κερδίζοντας τον 10ο τίτλο του στο Παρίσι.
Το ζεύγος Μακρόν έκανε selfies
Ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν ψήφισαν στην πόλη Τουκέ, όπου κατέχουν βίλα διακοπών. Βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο βρέθηκαν μπροστά σε ένα ενθουσιώδες πλήθος, έσφιξαν χέρια και έβγαλαν selfies.
Σαρώνει το κόμμα Μακρόν
Οπως έγινε και με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κέρδισε την προεδρική εκλογή, έτσι και το κόμμα του «Δημοκρατία εμπρός» (LREM), φέρεται φαβορί για την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που θα γίνει την επόμενη Κυριακή. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γάλλων θα τον εμπιστευθούν και θα του δώσουν τα πολιτικά εργαλεία για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε: από τα εργασιακά ως την εκπαίδευση.
Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει κερδίσει ένα απίστευτο στοίχημα: θα έχει οδηγήσει το Σοσιαλιστικό κόμμα σε κατάρρευση, θα έχει διχάσει το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί και θα αφήσει ψίχουλα για τα δύο ακραία κόμματα της Γαλλίας, το ακροδεξιό της Μαρίν Λεπέν και το νεοκομμουνιστικό του Ζαν Λυκ Μελανσόν.
Κύμα ή τσουνάμι;
Πολλοί διερωτώνται αν το βράδυ των εκλογών θα υπάρξει πραγματικά ένα «τσουνάμι» υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν ή απλώς ένα «κύμα» υπέρ των υποψηφίων που υποστηρίζει.
«Καθ'οδόν προς το big bag», είχε τίτλο η εφημερίδα Le Parisien, την Κυριακή 11 Ιουνίου και προέβλεπε «μια τεράστια επιτυχία» της «Δημοκρατίας εμπρός», του κόμματος του γάλλου προέδρου.
«Κϋμα ή τσουνάμι;» είναι ο τίτλος της Liberation.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι «οι ψηφοφόροι δείχνουν έτοιμοι να δώσουν τα κλειδιά της βουλής στον Εμανουέλ Μακρόν».
«Κατά βάθος δεν υπάρχει παρά μόνο μια επιλογή: να δοθεί μια τρομακτική πλειοψηφία στον Μακρόν ή θα πρέπει και η αντιπολίτευση να υπάρχει;», γράφει ο διευθυντής της Liberation, Laurent Joffrin.
Ακόμη και η συντηρητική Le Figaro δείχνει να πιστεύει πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή. «Δημοκρατία εμπρός» προς μια απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή; είχε τίτλο.
«Ο Μακρόν κατόρθωσε να αποψιλώσει ό,τι κυκλοφορούσε και δεν είχε ζωτικότητα. Ο κίνδυνος που διατρέχει είναι να μην έχει απέναντί του αντιπολίτευση. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, η αντιπολίτευση θα συγκροτηθεί μέσα στο ίδιο του το κόμμα», γράφει ο  Sébastien Lacroix στην εφημερίδα L'Union.
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: