Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Reuters: Ευρωπαίοι και ΔΝΤ εξακολουθούν να διαφωνούν για το ελληνικό χρέος

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Παραμένουν οι αποστάσεις μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γράφει το Reuters, αλλά αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Το χρέος είναι θέμα- κλειδί για το Ταμείο, που το έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ από την άλλη κάποιες κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα...
μπορούσαν να θέσουν ως όρο τη συμμετοχή του ΔΝΤ για την εκταμίευση νέων δόσεων, σημειώνει το δημοσίευμα.
Στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, τη Δευτέρα, δεν υπήρξε πρόοδος- σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters. «Υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά στο ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους. Δεν ήταν ποτέ πιθανό να μειωθούν οι αποστάσεις στο EuroWorking Group. Θα πρέπει να γίνει σε υψηλότερο επίπεδο», ανέφερε ένας αξιωματούχος.
Μία ομάδα χωρών της βόρειας Ευρώπης, με επικεφαλής της Γερμανία, θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας, καθώς πιστεύουν ότι η Κομισιόν μπορεί να είναι υπερβολικά επιεικής απέναντι στην Αθήνα, σημειώνει το Reuters. Ομως, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι ίδιες χώρες αντιδρούν σε μία ισχυρή δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γιατί φοβούνται ότι δεν θα το εγκρίνουν οι ψηφοφόροι τους. Επίσης, ανησυχούν ότι μόλις η Αθήνα εξασφαλίσει μία συμφωνία για το χρέος, θα χάσει το κίνητρο για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
«Το ΔΝΤ θέλει εκ των προτέρων τη μέγιστη δέσμευση για ελάφρυνση χρέους, ενώ άλλοι προτιμούν να γίνουν πιο ακριβείς το 2018», ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters. Η Ελλάδα στο μεταξύ λέει ότι έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, συμφωνώντας σε περαιτέρω περικοπές συντάξεων για παράδειγμα και έχοντας ένα σχετικά μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ θέλει να επιστρέψει στις αγορές τον Ιούλιο.  
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: