Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Νέο κεφάλαιo, πιο μίζερο, με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ



Τα νέα είναι τόσο καλά που μπορεί να φορέσει και γραβάτα ο πρωθυπουργός! 

Δηλαδή η αποφυγή γραβάτας δεν ήταν dress code που απεικόνιζε φιλοσοφία ζωής  και κατάθεση λαϊκότητας (λες και είμαστε στην εποχή που ο Πουλιόπουλος φορούσε τραγιάσκα) αλλά πένθος για το χρέος;
Προφανώς η κυβέρνηση συνεχίζει τις επικοινωνιακές φανφάρες. Ούτως...
ή άλλως, χαρμόσυνα νέα, τέτοια που να δικαιολογούν τυμπανοκρουσίες δεν θα υπάρξουν, είτε στο Eurogroup της Δευτέρας είτε σε αυτό της 15ης Ιουνίου.
Το συρίγγιο στο οποίο μπήκαμε από το 2010, και στο οποίο μας έσπρωξε βαθύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα το διανύσουμε για χρόνια, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θα καταφτάσει το «επενδυτικό τσουνάμι» που περιμένει ο  πρωθυπουργός.
Φυσικά διατηρούμε επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα της εκπεμπόμενης «αισιοδοξίας» του για δύο λόγους
α) Ούτως ή άλλως περιμέναμε ηχηρές δηλώσεις. Είχαμε γράψει προ ημερών ότι και το ελάχιστο να πάρει στο θέμα του χρέους (γιατί κάτι θα πάρει) θα το επικοινωνήσει ως μέγιστη νίκη 
β)  Η στιγμή που επέλεξε να κάνει τις δηλώσεις,  μπορεί απλούστατα  να είναι συνέχεια του «μασάζ» προς τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να τονώσει το ηθικό τους και να τους δώσει πολιτικό επιχείρημα να ψηφίσουν, χωρίς περαιτέρω ενοχές, τα μέτρα.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες δύο ημέρες συνειδητοποίησαν την πολιτική τους μοναξιά. Δυο χρόνια τώρα, είχαν επαναπαυθεί στα αιχμιακά νομοσχέδια  να τους ξελασπώνει η αντιπολίτευση.  Το τρίτο μνημόνιο, που τους κράτησε εν πολιτική ζωή το καλοκαίρι του 15, το πέρασαν με την στήριξη της αντιπολίτευσης.  Επίσης το μοναδικό  εμβληματικό νομοσχέδιο που σκιαγραφεί το νεωτερικό τους προφίλ, αυτό για το σύμφωνο Συμβίωσης, το  πέρασαν με την στήριξη της αντιπολίτευσης (ψήφισαν ΔΗΣΥ, Ποτάμι, Ε.Κ. 19 βουλευτές της ΝΔ και μόνο 3 από τους αμύντορες του θεσμού της ελληνορθοδόξου  οικογενείας, των ΑΝΕΛ).
Πλέον συνειδητοποιούν ότι είναι μόνοι τους, θα υπογράψουν μόνοι τους δια της ψήφου τους, ενώ  στην κοινωνία, εκεί που αλώνιζαν  υποσχόμενοι και επευφημούμενοι, τώρα είναι κρυπτόμενοι.
Τα θεατρινίστικα «δεν υιοθετούμε αλλά εφαρμόζουμε», δεν βρίσκουν πλέον απήχηση. Οι βουλευτές  τη αντιπολίτευσης, και δη οι του ΠΑΣΟΚ, πρώτη φορά και με τόση συχνότητα,  τους υπενθύμισαν τα χρόνια της «αγανάκτησης» και του μίσους. 
Από σήμερα το βράδυ, όπως είπε και ο Νίκος Παππάς, αλλά μέσα από το δικό του πρίσμα, «η χώρα δεν αλλάζει απλώς σελίδα, αλλά αλλάζει κεφάλαιο». Όντως από σήμερα το βράδυ η χώρα ενταφιάζει και επισήμως τις ψευδαισθήσεις της (απ το Ιανουάριο λέγαμε ότι τελικά θα την κλείσουν την αξιολόγηση ο,τι και να προφασίζονται).  
Ανοίγεται νέα περίοδος καθαρού χρόνου 1,5 -2 ετών για την κυβέρνηση, στον οποίο θα απολείπουν οι δικαιολογίες των δυσκολιών της  διαπραγμάτευσης.  «Οι μεγάλες αλλαγές  είναι μπροστά μας» είπε ο αντιπρόεδρος Γιαννης Δραγασάκης. Πλέον Θα κληθούν να διαχειριστούν την οικονομία και την καθημερινότητα του πολίτη, τον οποίο επιβαρύνουν, από δυσμενέστερο επίπεδο, για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον. Θα κληθούν να  αποδείξουν εμπράκτως την ικανότητά τους  να κυβερνήσουν και  να τιμήσουν την ψήφο του.
Ακόμη και κάποια ανάπτυξη να έρθει, -κάποια στιγμή θα έρθει- δεν θα προσφέρεται για θριαμβικές ιαχές. Αυτή θα καταγραφεί αρχικά στους αριθμούς. Οι αριθμοί  βέβαια είναι   σηματωροί των μελλοντικών επερχόμενων. Αλλά αυτό που σηματοδοτούν, στην πραγματική οικονομία (εκεί που βιώνεται η στέρηση, η ένδεια, η απογοήτευση, η έλλειψη ορίζοντα) έρχεται σε επόμενη φάση. Ως τότε η κοινωνία  θα υφίσταται τις συνέπειες της ανώριμης κυβερνητικής θητείας, την καθήλωση κάθε δειλή προοπτικής που άνοιξαν οι προηγούμενοι, την έλλειψη συνέχειας, που τορπιλίστηκε μέσα σε ονειροφαντασίες ρήξης και επαναστατικές ψευδαισθήσεις.
Ναι «η χώρα από σήμερα αλλάζει κεφάλαιο» . Εισέρχεται σε ένα κεφάλαιο πιο μίζερο που θα έχει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ.

Του Γιάννη Σιδέρη
Photo by Sooc

Δεν υπάρχουν σχόλια: