Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν το 4ο Μνημόνιο - Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Παραιτηθείτε!

Με 153 «ναι» το πολυνομοσχέδιο νόμος του Κράτους

Όλα τα κόμματα τη αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι»
Υπερψήφισαν μόνο τις ρυθμίσεις για κατάργηση του αφορολόγητου στη βουλευτική αποζημίωση και τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ζούμε έναν εφιάλτη με την κυβέρνηση...
Τσίπρας: Η χώρα θα βγει από τα Μνημόνια το 2018

Νόμος του κράτους είναι πλέον το πολυνομοσχέδιο με τα άγρια μέτρα του συμπληρωματικού μνημονίου με 153 ψήφους από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Ολα τα κόμματα της ανιπολίτευσης ψήφισαν κατά, εκτός από τη ρύθμιση για την κατάργηση του αφορολόγητου στη βουλευτική αποζημίωση και την μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Τα αντίμετρα της κυβέρνησης ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ενώ πολλά άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές, ψήφισε και ο επίσης ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης.
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ψήφισε «παρών» στο άρθρο 56, που αφορά ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση. Οπως δήλωσε το έπραξε όχι για να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, αλλά στη μνήμη του πρόωρα χαμενου αδελφού της ο οποίος ήταν πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ.
Η Χρυσή Αυγή επέλεξε να είναι απούσα από την ψηφοφορία, μετά τον αποκλεισμό της από τη συζήτηση.
Αγρια επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα
Η συζήτηση που προηγήθηκε εξελίχθηκε σε άγρια κόντρα μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρά «πυρά» κατά του Πρωθυπουργού, αποδομώντας το αφήγημα της κυβέρνησης που πλαισιώνει το πολυνομοσχέδιο των μέτρων.
Μητσοτάκης: Ζούμε έναν εφιάλτη με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου
"Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν ούτως ή άλλως το νομοσχέδιο, για την καρέκλα το κάνουν όχι για το χρέος", είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό ότι "κ. Τσίπρα είσαστε ικανός να πάτε και με σμόκιν στην παραλία", προκειμένου να παραμείνετε στην εξουσία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα λιτότητας του τέταρτου μνημονίου και πρόβαλε το δικό του εναλλακτικό αφήγημα.
"Αυτό που ζούμε είναι ένας εφιάλτης και είναι αποτέλεσμα των επιλογών των Τσίπρα και Καμμένου" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι εάν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά θα είχαμε βγει από την κρίση.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι "η πατρίδα μας μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας. Αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος δεν είχαν έλθει στην εξουσία, όπως ήλθαν, και δεν έκαναν όσα έκαναν, η Ελλάδα, σήμερα, θα είχε επανέλθει στην ανάπτυξη". Επικαλέστηκε τις προβλέψεις, που δημοσιοποίησε στο τέλος του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα έφτανε τα 207 δισ." και αντιπαρέβαλε με τις προβλέψεις της κυβέρνησης: "στο μεσοπρόθεσμό που καταθέτετε, το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα φτάσει τελικά τα 181 δις. Χάσαμε 26 δις εθνικού πλούτου. Τρία χαμένα χρόνια για την Ελλάδα. Και 14,2 δις πρόσθετα βάρη για τους Έλληνες. Αυτός είναι ο λογαριασμός Τσίπρα - Καμμένου".
Οι πιστωτές έχουν ευθύνη γιατί δεν έκαναν πράξη τις υποσχέσεις τους για την ρύθμιση του χρέους, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ότι "κι εσείς έχετε ευθύνη γιατί πήγατε να τινάξετε την χώρα στον αέρα".
Εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε: "Ανεβήκατε στην εξουσία υποσχόμενοι ότι θα ανακτήσετε την εθνική κυριαρχία και θα υψώσετε ανάστημα στους ξένους. Κι από τo «go back madame Μέρκελ», πήγαμε στο «βοήθεια, κυρία Μέρκελ!». Επεκτείνατε την Επιτροπεία για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια με το νέο Μνημόνιο".
Συνεχίζοντας την προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε: "Οικοδομήσατε την πολιτική σας καριέρα πάνω σε ωμά ψέματα και χυδαιότητες για να υπογράψετε την μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας που έγινε στην πρόσφατη ιστορία".
Αναφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε "το τέταρτο Μνημόνιο των 1.000 σελίδων και 140 δεσμευτικών δράσεων" λέγοντας: "Περιλαμβάνει μέτρα και δημοσιονομικούς στόχους πέραν του τέλους του Τρίτου Μνημονίου. Και η εφαρμογή του υπόκειται και αυτή σε συνεχείς αξιολογήσεις των δανειστών οι οποίοι θα κρίνουν το χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Γιατί με τους δανειστές έχετε συνάψει ιερά συμμαχία. Συνομολογείτε μέτρα δημοσιονομικής ακρότητας για να μείνετε στην εξουσία. Είσαστε η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην Ευρωζώνη.
Υποστήριξε δε ότι είναι μνημόνιο αλλά χωρίς να προβλέπει πρόσθετη χρηματοδότηση. "Ζητούσατε λεφτά χωρίς μέτρα και παίρνετε μέτρα χωρίς λεφτά για τη χώρα. Το Τέταρτο Μνημόνιο είναι και βαρύ και άδικο. Περιλαμβάνει 4,9 δισ. ευρώ νέα μέτρα. Μέτρα που κανείς δεν ζητούσε πριν από 1 χρόνο και φέρουν τη σφραγίδα της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης. Με τα μέτρα αυτά ο συνολικός λογαριασμός Τσίπρα - Καμμένου ανέρχεται στα 14,2 δισ. ευρώ", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο υπενθυμίζοντας ότι έλεγε πως θα παραιτηθεί και στον υπουργό Εθνικής Αμύνης που υποσχόταν στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. "Κι εμείς ψηφίσαμε μνημόνια αλλά δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό", ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε επιχειρηματολογώντας ότι "Το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν βγαίνει. Και δεν βγαίνει για δύο λόγους:
-Πρώτον, γιατί έχει στρεβλό μείγμα πολιτικής. Με περισσότερους φόρους από ό,τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία και η οικονομία μας. Και χωρίς καμία πραγματική διάθεση να μειωθεί το μέγεθος του κράτους και ο βαθμός παρέμβασης του στην οικονομία.
-Και δεύτερον, γιατί δεν είστε εσείς ικανοί να βγάλετε τη χώρα από την κρίση, την οποία διαρκώς αναπαράγετε.
Κλείνοντας είπε: "Όσοι φαντασιώνονται ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπούν ξαφνικά σε μια αποτελεσματική μεταρρυθμιστική δύναμη, να θυμούνται ότι «οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε πρίγκιπες» μόνο στα παραμύθια. Έτσι δεν προχωρούν ούτε επενδύσεις ούτε αλλαγές στο κράτος. Και η χώρα θα σέρνεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πολιτικούς χαμαιλέοντες. Αποφασισμένους μεταρρυθμιστές χρειάζεται".
Αναφορά όμως έκανε και σε "κάποιους νταβατζήδες που περνάνε καλά μαζί σας και έχουν διαχρονική αξία". Τέλος ανέφερε: "ψηφίστε μόνοι σας τα μέτρα βυθμισμένοι στον κυνισμό, το τέταρτο μνημόνιο είναι αποκλειστική σας ευθύνη, μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μνημόνιο Τσίπρα Καμμένου".
Τσίπρας: Είστε ψευδοπροφήτης


Τ
α πυρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανταπέδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Ολομέλεια λέγοντας ότι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.
Ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους υπογράμμισε πως «στην πολιτική δεν αρκεί να έχεις επικοινωνιακή υπεροπλία και καλοπληρωμένα τρολς του διαδικτύου» για να προσθέσει πως η πολιτική θέλει να έχεις επαφή με την πραγματική ζωή.
Στο σημείο αυτό κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντάς του: «Δεν σας υποτιμώ, είστε σοβαρός αντίπαλος. Δεν τα καταφέρνετε όμως γιατί είστε αυτοεγκλωβισμένος στη στρατηγική του ψευδοπροφήτη που όταν δεν έρχεται η καταστροφή απαξιώνεται αυτός που την προφητεύει».
Εν συνεχεία ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «είναι πρόβλημα που κλείνει η αξιολόγηση και περνάμε σε μια θετική ατζέντα» σημειώνοντας ότι στηρίζεται μόνο στην καταστροφολογία.
Τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν καταφέρνει, όχι γιατι δεν το έχει όπως θα σπεύσουν να πουν ορισμένοι. Είστε ως ψευδοπροφήτης που δεν επιβεβαιώνεται ποτέ». «Όσο περνάει ο καιρός κινδυνεύετε, κ. Μητσοτάκη, να γίνετε γραφικός» είπε μεταξύ άλλων.
Ανέφερε ότι «το 2019 που θα αναμετρηθούμε στις κάλπες θα είστε 3,5 χρόνια αρχηγός ενός κόμματος που προβλέπει και ζητά εκλογές, κόφτες και δεν γίνεται τίποτε».
«Είχατε σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα και αυτή την ευκαιρία την πετάτε. Λέτε σήμερα δυο πράγματα. Ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο και τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να κρατήσουν τις σημερινές δηλώσεις για τα σποτάκια των ευρωεκλογών. Γιατί το Μάιο του 2019 που είναι οι ευρωεκλογές όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο αλλά θα έχουμε βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2018 και θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα αντίμετρα που θα ανακουφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.΄Κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από επτά ολόκληρα χρόνια σε μια συνολική συμφωνία για να βγει η χώρα από τα μνημόνια.Περνάμε σε μια θετική ατζέντα και για τη χώρα και για την κοινωνία» προσέθεσε ο κ.Τσίπρας.
Όταν έγινε φανερό ότι προχωράμε στην πολυπόθητη απομείωση του χρέους και τη δυνατότητα να σταθούμε στα πόδια μας και να βγούμε από τα μνημόνια η ΝΔ και τα ΜΜΕ που την στηρίζουν άλλαξαν τροπάρι. Δεν λένε τώρα ότι καταστρέφουμε τη χώρα επειδή δεν υπογράφουμε συμφωνία, αλλά την καταστρέφουμε επειδή έχουμε συμφωνία και προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι βαρύτερο από τα θετικά.
Αντιδράτε με τη λογική που λέει ότι εάν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σας, τόσο το χειροτερο για την πραγματικότητα είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα ύψους 4 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και φέρνετε τροπολογία για αντίμετρα που δεν έχουν συμφωνηθεί, ενώ τον Δεκέμβριο είχατε καταψηφίσει το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω. Ή τα έχετε χάσει τελείως με το κλείσιμο της αξιολόγησης ή βρίσκεστε σε πανικό», είπε απευθυνόμενος τον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Η ιστορία σας είναι σκάνδαλα μίζες, ρεμούλες. Αυτό είναι που σας βάζει σε πανικό και φέρεστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλο» προσέθεσε και τόνισε: «Δεν θα υπάρξει αριστερή παρένθεση. Η μόνη παρένθεση που θα κλείσει θα είναι η κρίση των μνημονίων και της άρσης κυριαρχίας που εσείς οδηγήσατε τη χώρα αφού πρώτα τη λεηλατήσατε. Φοβάστε ότι θα έρθουν αποδείξεις και στις εξεταστικές επιτροπές και στα δικαστήρια».
Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σιγοντάρατε τους ποιο ακραίους από τους δανειστές. Πηγαίνατε στο Βερολίνο και αντί να φοράτε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας φοράγατε τη φανέλα του ΔΝΤ».
«Όταν η πραγματικότητα δεν μας αρέσει αντί να αλλάξουμε τα επιχειρήματα αλλάζουμε την πραγματικότητα. Τα αντίμετρα δεν είναι αέρας κοπανιστός, αλλά τα επιχειρήματά σας», είπε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη ΝΔ για «ασύλληπτη εργασία ψεύδους και παραπλάνησης της κοινής γνώμης».
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στην Ολομέλεια αποκόμματα εφημερίδων με τίτλους: «Έρχεται τέταρτο μνημόνιο, δεν υπάρχει χρηματοδότηση πέφτει η κυβέρνηση» και προσέθεσε: «Πέρα από ψεύτες είσαστε και κουτοπόνηροι. Ένα χρόνο πριν από τον Μάιο του 2016 λέγατε τα ίδια ακριβώς». Αυτό το τέταρτο μνημόνιο πόσες φορές θα ψηφιστεί; διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Με τη συμφωνία, πέρνουμε την προβλεπόμενη δόση αντίμετρα ισόποσα και δημοσιονομικό περιθώριο 5,5 δισ. που θα πάνε για στήριξη των ασθενέστερων και όχι των ημετέρων. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα οδηγήσουν σε θετική έκθεση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ που θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε ο πρωθυπουργός. Τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα θα εφαρμοσθούν μόνο εάν υπάρξουν από το 2018 μέτρα για το χρέος που θα μας οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση. Μήπως όταν αναφέρεστε σε τέταρτο μνημόνιο εννοείτε το μεσοπρόθεσμο, διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός και συνέχισε. "Αν μετρούσαμε για μνημόνιο κάθε μεσοπρόθεσμο που έφερναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα είχαμε φτάσει σήμερα όχι στο 4ο αλλά στο 40ο μνημόνιο".
«Τα αντίμετρα για μας είναι οδοδείκτης και μια στρατηγική επιλογή να αποτελέσουν τη βάση για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους, κοινωνικού μισθού, να δημιουργήσουμε ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας», είπε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Δευτερολογία Μητσοτάκη: Αντί να σκίσετε τα μνημόνια, φέρνετε 4ο
Ο πρόεδρος της ΝΔ στη δευτερολογία του, απαντώντας στον πρωθυπουργό, είπε «πρώτη φορά πρωθυπουργός αναλαμβάνει σύμβουλος στρατηγικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
«Θα σας συμβούλευα αντί να κρατήσετε τις δικές μου ομιλίες δυο χρόνια μετά, δεν μας δίνετε τις δικές σας δυο χρόνια πριν. Εσείς έχετε δυσκολία να εξηγήσετε πως αντί να σκίσετε τα μνημόνια φέρνετε 4ο μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεσμεύει τη χώρα με νέα μέτρα μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου. Αυτό λέγεται 4ο μνημόνιο».
Επίσης, τόνισε πως ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στα μέτρα παρά μόνο στα αντίμετρα και σημείωσε πως δεν υπάρχει πουθενά ρητή δέσμευση ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα εάν δεν μειωθεί το χρέος.
«Τζάμπα μάγκας είναι αυτός που εκλέγεται και ξαναεκλέγεται με ενισχυμένη αναλογική και όταν βλέπει ότι χάνει, ψηφίζει απλή αναλογική» έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων στο Twitter.
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: