Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Υμνοι Τραμπ για τον ομογενή Ράινς Πρίμπους

Ράινς Πρίμπους και Ντόναλντ Τραμπ. AP Photo/Julie Jacobson.
Ειδική μνεία στον Ράινς Πρίμπους, τον νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, επεφύλαξε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του κατά το Ευχαριστήριο Δείπνο προς τους Χορηγούς της εκστρατείας του, αποδεικνύοντας τόσο την εκτίμηση που τρέφει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ προς τον ομογενή πολιτικό, όσο και τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στον δρόμο για την εκλογική επικράτηση.
«Ενα από τα άτομα που οφείλω να ευχαριστήσω», ξεκίνησε λέγοντας ο κ. Τραμπ, για να συνεχίσει:...
«Είχαμε 18 ανθρώπους στο επιτελείο μας και είχαμε και τον Ράινς. Το έχω ξαναπεί, κανείς δεν ήξερε να προφέρει το όνομά του, είναι ένα τρελό όνομα».
«Ο Ράινς Πρίμπους, τώρα όλοι προφέρουν σωστά το όνομά του. Είναι αστέρι και το γνώριζα αυτό εδώ και καιρό. Και είχε ένα πρόβλημα γιατί με συμπαθούσε. Δεν με συμπαθούσε λόγω της προσωπικότητάς μου, αλλά επειδή πίστευε ότι μπορούσα να κερδίσω», πρόσθεσε ο κ. Τραμπ την Πέμπτη το βράδυ.
«Ο Ράινς δέχθηκε τρομερές ύβρεις», συνέχισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «επειδή με συμπαθούσε. Οπως ένας προπονητής έναν παίχτη. Αλλά, ο Ράινς είναι φανταστικός. Είναι ένας απίστευτος ηγέτης», δήλωσε συγκρίνοντας τον κ. Πρίμπους με την σημαντικά συντηρητική προσωπικότητα Φίλις Σάφλι, η οποία είχε στηρίξει εξαρχής τον κ. Τραμπ.
Ο Ράινς Πρίμπους «έπρεπε να κερδίσει επειδή αν δεν το έκανε θα ήταν τελειωμένος. Θα είχε απολυθεί. Θα λέγαμε ‘Ράινς απολύεσαι’», συμπλήρωσε ο κ. Τραμπ.
Ωστόσο, ο κ. Πρίμπους όχι απλώς δεν απολύθηκε από την προεδρία της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, αλλά θεωρείται η γέφυρα του κόμματος με τον κ. Τραμπ.
Οπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.», χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο χειρισμός της υπόθεσης γύρω από την απόφαση των Ρεπουμπλικανών βουλευτών να καταργήσουν το Γραφείο Δεοντολογίας του Κογκρέσου. Μετά την απόφαση, ο Πολ Ράιαν, ο οποίος αντιτίθετο στην κατάργηση, πήρε τηλέφωνο τον κ. Πρίμπους και του ζήτησε να διαμεσολαβήσει ώστε να τοποθετηθεί δημόσια ο κ. Τραμπ κατά της απόφασης.
Ο κ. Τραμπ επέκρινε την κατάργηση της επιτροπής μέσα από το Twitter, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να πάρουν την απόφασή τους πίσω την επόμενη κιόλας ημέρα.
Το βάρος της ευθύνης για τον ομογενή πολιτικό από το Ουισκόνσιν είναι τεράστιο, καθώς δεν έχει προηγούμενη εμπειρία σε σημαντικό κυβερνητικό πόστο.
Αλλά, όπως ανέφερε στην ομιλία της Πέμπτης ο κ. Τραμπ, «είναι ένας απίστευτος ηγέτης. Είναι ένα απίστευτο ταλέντο και έχει υπάρξει φίλος μου και έχει υπάρξει μαζί μου από την αρχή».
Ο κ. Πρίμπους γνωρίζει ότι θα εισέλθει στον Λευκό Οίκο έχοντας να διαχειριστεί έναν Πρόεδρο, ο οποίος στρέφει τον έναν κορυφαίο του σύμβουλο ενάντια στον άλλον ώστε κανείς να μην συγκεντρώνει πάνω του υπερβολική εξουσία, ενώ έχει μοιράσει την εξουσία σε πέντε ανθρώπους: Τον κ. Πρίμπους, τον Στίβεν Μπάνον, που θα είναι επικεφαλής Στρατηγικής, την στενή του σύμβουλο Κελιάν Κόνγουεϊ, τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον Τζάρεντ Κούσνερ. Η ειδική μνεία, ωστόσο, που έκανε ο κ. Τραμπ στον ομογενή πολιτικό, αποδεικνύει ότι ο κ. Πρίμπους θα έχει πρωτεύοντα ρόλο στις σημαντικές αποφάσεις του προέδρου.
«Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Ράινς Πρίμπους», κατέληξε ο κ. Τραμπ στην ομιλία προς τους χορηγούς, ενώ προηγουμένως είχε ευχαριστήσει την οικογένειά του, τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ και τον υπουργό Αμυνας Τζέιμς Ματίς. Νωρίτερα, ο κ. Τραμπ είχε αναφερθεί στον Σόνι Περντιού, ο οποίος προσφάτως έγινε γνωστό πως θα αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας. Ο κ. Τραμπ εξήρε την εμπειρία και τις γνώσεις του στην αγροτική οικονομία.
Μετά την αναφορά του στον κ. Πρίμπους, ο κ. Τραμπ κάλεσε δίπλα του την στενή σύμβουλό του Κελιάν Κόνγουεϊ, η οποία εμφανίστηκε με ένα εντυπωσιακό κόκκινο φόρεμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: