Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Τρομοκρατικό χτύπημα με άρωμα ISIS στη Νίκαια της Γαλλίας - 80 νεκροί, 150 τραυματίες

Φωτογραφία: Twitter/Nice_Matin

Φορτηγό γεμάτο όπλα και εκρηκτικά έπεσε σε πλήθος στη Νίκαια
Πάνω από 80 νεκροί και 150 τραυματίες - 18 σε κρίσιμη κατάσταση

Πληροφορίες ότι ανέλαβε την ευθύνη ο ISIS

Τζιχαντιστές πανηγυρίζουν για το χτύπημα
Διάγγελμα του Γάλλου προέδρου
Ο Ομπάμα μίλησε για «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση»
Ο κόσμος παρακολουθούσε εκδήλωση για την εθνική γιορτή της Γαλλίας
Νεκρός ο οδηγός του φορτηγού, αντάλλαξε πυροβολισμούς με αστυνομικούς
Στρατός στους δρόμους - Παντού πτώματα και τραυματίες
Προσοχή: Πολύ σκληρές εικόνες και βίντεο...

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, όταν μια νταλίκα, φορτωμένη με όπλα και εκρηκτικά, έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος στην πόλη της Νίκαιας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες. Ολα «δείχνουν» ISIS.

Ο κόσμος ήταν συγκεντρωμένος και παρακολουθούσε ένα σόου πυροτεχνημάτων για την Εθνική γιορτή της χώρας, την πτώση της Βαστίλης, όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω του, σκορπίζοντας το θάνατο.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ οι νεκροί ανέρχονται σε 80 και οι τραυματίες τουλάχιστον σε 150, με πολλούς απο αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση και με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται ώρα με την ώρα. 
Ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ όπως η Daily Mail, αναφέρουν ότι ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το πολύνεκρο χτύπημα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση».
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο, ο δράστης είναι 31 ετών και σύμφωνα με έγγραφα ταυτοποίησης που βρέθηκαν μέσα στην νταλίκα, είναι Γαλλο-Τυνήσιος, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμη γνωστό το όνομα του.
Την ίδια ώρα, στα social media, τζιχαντιστές πανηγυρίζουν για το χτύπημα στη Νίκαια.
Μια χαρακτηριστική ανάρτηση στο Twitter αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Νίκαια ήταν «γάλλοι σταυροφόροι κι αμαρτωλοί άπιστοι. Ο θεός είναι μεγάλος».
Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ο οδηγός του φορτηγού οδήγησε περίπου 2 χιλιόμετρα «μέσα» από το πλήθος άνω των 100 χιλιάδων ανθρώπων που γιόρταζαν την Ημέρα της πτώσης της Βαστίλλης.
Πληροφορίες του RT αναφέρουν ότι ο οδηγός ότι άρχισε να πυροβολεί προς το πλήθος και αντήλλαξε πυροβολισμούς με τους αστυνομικούς πριν πέσει νεκρός. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας δεύτερος ύποπτος διαφεύγει. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός επιτάχυνε πριν πέσει με την νταλίκα του επάνω στο πλήθος.
Ενώ ακόμη αιδευκρίνιστο είναι ακόμη αν η φωτιά που ξέσπασε σε φορτηγό με πυροτεχνήματα έξω από τον πύργο του Αϊφελ στο Παρίσι, σχετίζεται με τρομοκρατική επίθεση.
Οι αρχές κάνουν λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» και καλούν τους κατοίκους να μείνουν σπίτια τους.
Αξιωματούχοι ασφαλείας της Γαλλίας, «δείχνουν» πίσω από την φονική επίθεση τους τζιχαντιστές του ISIS καθώς είναι ένας τρόπος επίθεσης που χρησιμοποιούν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ειδοποιήθηκε για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις. Λίγη ώρα αργότερα ο Λευκός Οίκος εξέδωσε την ανακοίνωση του Προέδρου.
Η ανακοίνωση του Ομπάμα: 
«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον πιο απόλυτο τρόπο, αυτό που δείχνει να είναι μια αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στην Νίκαια της Γαλλίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.
Η σκέψη μας και οι προσευχές μας βρίσκονται με τις οικογένειες και τα αγαπημένα πρόσωπα αυτών που σκοτώθηκαν και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση για εκείνους που τραυματίστηκαν.
Έχω δώσει οδηγίες στους συνεργάτες μου να βρίσκονται σε επαφή με τις Γαλλικές αρχές και να προσφέρουν οποιοιδήποτε βοήθεια κριθεί αναγκαία για την διεύρυνση αυτής της υπόθεσης και για να συλληφθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη.
Στεκόμαστε με αλληλεγγύη δίπλα στην Γαλλία, έναν παλιό σύμμαχο μας, καθώς ανταποκρίνεται και προσπαθεί να συνέλθει από αυτήν την επίθεση.
Την Ημέρα της Βαστίλης, μας υπενθυμίζεται το εξαιρετικό θάρρος και οι δημοκρατικές άξιες που έχουν καταστήσει την Γαλλία πηγή έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο.
Και γνωρίζουμε ότι αυτό το πνεύμα της Γαλλίας θα διατηρηθεί και μετά από αυτήν την τρομακτική απώλεια ζωών.»
Οπως ανακοινώθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετέβη σε ειδικό Κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων του υπουργείου Εσωτερικών, από όπου και εποπτεύει την ανταπόκριση των αρχών.
Ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία μετά την επίθεση που διαπράχθηκε με φορτηγό στη Νίκαια, στην οποία βρήκαν τον θάνατο 73 άνθρωποι, με την οποία προτρέπει τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται στην περιοχή να ακολουθούν τις οδηγίες των γαλλικών αρχών.
«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες μετά την επίθεση που όπως φαίνεται σημειώθηκε κατά τους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης στη Νίκαια. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή, ακολουθήστε τις οδηγίες των γαλλικών αρχών», αναφέρει η οδηγία του Φόρεϊν Όφις, που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.
Η αντίδραση της Ισπανίας:
Η Ισπανία υιοθέτησε μέτρα ενίσχυσης των συνόρων της μετά την επίθεση στη Νίκαια που κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 80 άτομα, είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντες Ντίας σήμερα.
«Είναι προφανές ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα ενίσχυσης των συνόρων», φέρεται να είπε ο υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta, ενώ πρόσθεσε ότι έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για τις 9:00 π.μ. τοπική ώρα (10:00 π.μ. ώρα Ελλάδας) για να γίνει εκτίμηση της τρομοκρατικής απειλής στη χώρα.

Δείτε live εικόνα από την Νίκαια της Γαλλίας



Μετά το μακελειό κυκλοφόρησαν φήμες ότι υπάρχει κατάσταση ομηρίας στο
 ξενοδοχείο Μεριντιέν της Νίκαιας, όμως ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες.

Ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί έγραψε στο Twitter ότι το φορτηγάκι που έπεσε πάνω σε ένα πλήθος ανθρώπων στην πόλη «φαίνεται ότι προκάλεσε δεκάδες θανάτους».
Στην επίθεση η οποία διαπράχθηκε στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, μια εξαιρετικά τουριστική περιοχή της Νίκαιας, πολύ κοντά στο διάσημο ξενοδοχείο Negresco, «ο οδηγός ενός φορτηγού φαίνεται ότι προκάλεσε δεκάδες θανάτους. Μείνετε προς το παρόν στα σπίτια σας», έγραψε ο Εστροζί.

Οι αρχές συγκλίνουν στο ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας και κάνουν λόγο για «επίθεση».
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: