Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Βόμβα Γεροβασίλη: Πιθανό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση

Φωτογραφία: Sooc

Νέα «βόμβα» από τα χείλη της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη για το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος. 

Η κυρία Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, δεν απέκλεισε δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. 
Σε ό,τι αφορά στα σέναρια για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, είπε...
πως αυτά, όπως και άλλες προτάσεις, μπορεί να υιοθετηθούν και μπορεί και όχι.
Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς η κυρία Γεροβασίλη είπε πως «η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει και στα πολιτικά κόμματα και στην κοινωνία ο διάλογος. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες με δεδομένο ότι απαιτούνται ευρείες συναινέσεις για αυτές τις αλλαγές». 
Σημειώνεται ότι χθες, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, επιβεβαιώθηκε ότι ψηλά στην ατζέντα για την κυβέρνηση βρίσκεται το θέμα των θεσμικών αλλαγών. 
Οι Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφεραν ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση θα είναι έτοιμη μέχρι τις 20 Ιουλίου και στις 24 του ίδιου μήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα την 

παρουσιάσει στον ελληνικό λαό.


Απλή αναλογική η πρότασή μας
Οσαν αφορά στις αλλαγές στον εκλογικό νόμο η κυρία Γεροβασίλη διευκρίνισε ότι θα γίνουν σύντομα, αλλά σε χρόνο τέτοιο που θα είναι ουδέτερος και όχι κοντά σε εθνικές εκλογές, σύμφωνα με όσα απάντησε στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Στόχος είναι να βρεθεί ένα μείγμα τέτοιο που θα λύνει ζητήματα που έχουν παρατηρηθεί με το υφιστάμενο σύστημα.
Στην ερώτηση αν βάση συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα αποτελέσει η απλή αναλογική, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε σε όσα είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα είναι στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής.
«Η πρόταση της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, γίνεται συζήτηση, κατατίθενται απόψεις, προτάσεις και σκέψεις», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και εξήγησε ότι «στη συνέχεια, η πρόταση αυτή θα περάσει από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο πρότασης εκ μέρους της κυβέρνησης».
Στο ερώτημα ποια έννοια δίνει η κυβέρνηση όταν λέει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, δηλαδή αν θα είναι απλή ανόθευτη αναλογική ή κάτι άλλο, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι στη συζήτηση αυτή υπάρχουν οι απόψεις και οι της απλής αναλογικής και οι απόψεις για την κατάργηση του μπόνους των εδρών, αλλά υπάρχουν και απόψεις να διατηρηθεί ένα μικρότερο μπόνους. «Είναι στη συζήτηση δεν έχει αποφασιστεί», ανέφερε, «ωστόσο με δεδομένο ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο συνδέεται με τις αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση, θα βρεθεί ένα μείγμα τέτοιο ώστε με τις αλλαγές αυτές να λυθούν τέτοιου είδους ζητήματα και να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με ένα διαφορετικό τρόπο», είπε.
Στο ερώτημα ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για την ψήφιση του εκλογικού νόμου είπε θα είναι σύντομα, χωρίς να δώσει ακριβώς το χρονικό πλαίσιο. «Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μακριά, διότι θέλουμε η συζήτηση να γίνει σε χρόνους ουδέτερους και απομακρυσμένους από εθνικές εκλογές».
«Σε ένα διάλογο θα ακουστούν πολλά που ενδεχομένως να μην υπάρχει συμφωνία παντού», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι και μέσα στα μέλη της κυβέρνησης θα διατυπωθούν ελεύθερα όλες οι σκέψεις και όλες οι απόψεις για το βέλτιστο αποτέλεσμα. «Δεν είναι στόχος να συμφωνήσουν όλοι, αλλά να βρεθεί το πιο σωστό μείγμα», σημείωσε.
Τι έγραψε ο Νικήτας Κακλαμάνης για πιθανό δημοψήφισμα
Πηγή: iefimerida.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιατι ειναι μπουρδες αυτα που λεει ο Κατρουγκαλος για δημοψηφισμα για την αναθεωρηση του Συνταγματος ( ειναι και συνταγματολογος τρομαρα του) και η Γεροβασιλη με το παραθυρο που αφησε.
'Αρθρο 110: (Αναθεώρηση του Συντάγματος)
1. Oι διατάξεις του Συντάγματος υπόκεινται σε αναθεώρηση, εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Kοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, καθώς και από τις διατάξεις των άρθρων 2 παράγραφος 1, 4 παράγραφοι 1, 4 και 7, 5 παράγραφοι 1 και 3, 13 παράγραφος 1 και 26.
2. H ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Bουλής που λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Mε την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.
3. Aφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Bουλή, η επόμενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.
4. Aν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος έλαβε την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι όμως και την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, σύμφωνα με την παράγραφο 2, η επόμενη Bουλή κατά την πρώτη σύνοδό της μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της.
5. Kάθε ψηφιζόμενη αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως μέσα σε δέκα ημέρες αφότου επιψηφιστεί από τη Bουλή και τίθεται σε ισχύ με ειδικό ψήφισμά της.
6. Δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης.
Αυτα...