Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΣΟΪΜΠΛΕ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ: «Είναι η εφαρμογή, ηλίθιε», είπε ο Γερμανός – «Δεν είναι ώρα ούτε για Brexit ούτε για Grexit», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός [Βίντεο]

Η κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μαγνήτισε τα βλέμματα των παρευρισκομένων στο Νταβός.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμμετείχε σε πάνελ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Συμμετείχαν επίσης, ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.
Αναφορικά με το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:
«Η Ελλάδα βρέθηκε στην καρδιά τριών οικονομικών κρίσεων στην Ευρώπη. Θέλουμε η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος να γίνει μέρος της λύσης. Πρέπει να βοηθήσουν όλοι σε αυτό. Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει την πολιτική που θα αποφασίσει για λύση το πρόβλημα του προσφυγικού. Kάθε μέρα αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό και έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο. Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Θέλουμε έναν μηχανισμό μετεγκατάστασης και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να μοιραστούν το φορτίο. Η Ελλάδα και η Τουρκία ξοδεύουν τόσα χρήματα σε εξοπλιστικά αντί να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πλευρά του, αφού συμφώνησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, συμπλήρωσε:

«Όλοι συμφωνούμε ότι οι προσφυγικές ροές είναι υψηλές. Πρέπει να δώσουμε βάρος στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. Έχουμε πολλά να κάνουμε για το προσφυγικό. Συμφωνώ με τον Τσίπρα, δεν πρέπει να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει φρούριο. Πρέπει να επενδύσουμε στις περιοχές από που έρχονται οι πρόσφυγες. Είναι ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν αυτό που μπορούν. Αν δεν το ελέγξουμε, θα μετατραπεί σε τεράστιο πρόβλημα για την ΕΕ. Μας βαραίνει ήδη η απειλή από την τρομοκρατία και αυτή μπορούμε να την πολεμήσουμε μόνο αν έχουμε κοινή εξωτερική πολιτική».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εφαρμογή των συμφωνιών λέγοντας: «Πιστεύω ότι στην Ευρώπη αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε ότι μπορούμε για να κάνουμε την Ευρώπη δυνατή. Αλλά οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να τηρούνται! Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρή πρέπει να τηρήσουμε αυτά που έχουν συμφωνηθεί.

Στη συνέχεια ουσιαστικά απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε

Είναι η εφαρμογή ηλίθιε. Φυσικά, δεν κατονόμασε τον Έλληνα πρωθυπουργό.«Φωτιές» έχει ανάψει η φράση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών,  προς τον Πρωθυπουργό.
«Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή ανόητε» είπε ο Σόιμπλε παραφράζοντας μια φράση του Μπιλ Κλίντον που είχε πει «είναι η οικονομία, ανόητε».


Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί στο 37:06 την επίμαχη φράση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.



Σχετικά με την παρέμβαση του ΔΝΤ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε: «Είναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη συμμετοχή του Ταμείου στα ευρωπαϊκά πράγματα. Πιστεύαμε ότι μπορεί η Ευρώπη να τα καταφέρει καλά και μόνη της. Έχει κυλήσει το νερό στ” αυλάκι, ζήτησαν κάποιες χώρες την συμμετοχή του Ταμείου και εμείς το αποδεχτήκαμε και τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την εφαρμογή της συμφωνίας. Εύχομαι η συνύπαρξη των τριών θεσμών να μην προκαλέσει διαφωνίες. Αυτές οι διαφωνίες να μην υπάρξουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις».

«Για να λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης πρέπει να έχουμε περισσότερη Ευρώπη. Δεν είναι ώρα ούτε για Brexit ούτε για Grexit», είπε ο πρωθυπουργός

tsipras_davos_panel_544_355

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στην καπιταλιστική σύναξη στο Νταβός έχει μεταβεί ο Τσίπρας προκειμένου – προφανώς – να μιλήσει στα αφεντικά για τα καλά του… σοσιαλισμού. Πριν από λίγη ώρα βρέθηκε σε κοινό πάνελ με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, Σόιμπλε, προκειμένου να μιλήσουν για τη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα στην Ευρώπη.

Το εντυπωσιακό της όλης υποθέσεως δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός μίλησε σαν επαίτης προφασιζόμενος την κρίση με τους λαθρομετανάστες για να ζητήσει κι άλλα δανεικά, ήτοι κι άλλο μνημόνιο. Αυτά δεν εντυπωσιάζουν τους Ευρωπαίους γιατί πολύ απλά θα μπορούσε να φυλάξει τα σύνορά του αντί να ζητάει έλεος από τους διεθνείς τοκογλύφους, όπως άλλωστε κάνουν κι αυτοί.

Το εντυπωσιακό είναι η απαξία με την οποία αντιμετωπίστηκε ο Τσίπρας από τον Σόιμπλε, γεγονός που δείχνει και την απαξία με την οποία αντιμετωπίζεται η χώρα μας και η «σκληρή διαπραγμάτευση» του Σύριζα.

Σε μία αποστροφή του λόγου του, ο Σόιμπλε, χωρίς να αναφέρεται ευθέως στον Τσίπρα είπε: «Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή ανόητε»

Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει γίνει το παιδί της καρπαζιάς για τους διεθνείς τοκογλύφους, οι οποίοι είναι βέβαιοι ότι θα ψηφίσει και θα εφαρμόσει οτιδήποτε του πούνε.

Έτσι φτάνουν μέχρι και σε ευθείες προσβολές γνωρίζοντας ότι πρώτον του αρμόζουν και δεύτερον ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αντιδράσει.