Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Τον "ξηλώνει" το μητσοτακέϊκο - Ντόρα προς Α.Σαμαρά: "Να φύγεις αμέσως" (UPD)


Θέμα αλλαγής ηγεσίας έθεσε σήμερα η Ντ.Μπακογιάννη κατά την ομιλία της στην Κ.Ο της ΝΔ.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Α.Σαμαρά αν και καθυστερημένα έχει ξεκινήσει.
«Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης, μετά από ήττες, παραιτούντο. 
Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί. 
Αλλά υπέβαλαν την παραίτηση τους διότι ήξεραν μια απλή αλήθεια. Ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης ημέρας».
Η πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ της σύγκλισης εκτάκτου συνεδρίου. «Ένα συνέδριο που θα συζητηθούν τα πάντα, η λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία, τα οργανωτικά, η στρατηγική, τα πρόσωπα».
Παράλληλα επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πια συνομιλητής μεγάλων ομάδων της κοινωνίας τις οποίες παραδοσιακά εξέφραζε. «Η ΝΔ δεν μπορεί να παρακολουθεί τη χώρα να πηγαίνει στα βράχια για να δικαιωθεί αλλά να πράξει ότι μπορεί για να το αποτρέψει».

Πάντως ο τρόπος με τον οποίο η ΝΔ ασκεί αντιπολίτευση “δεν αρέσει” στην πλειοψηφία των πολιτών, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό όσων...
δηλώνουν πως επιθυμούν αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα της Συγγρού.
Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα της MRB «πως αξιολογείτε την μέχρι σήμερα μετεκλογική στάση της ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση», το 70,6% απαντά αρνητικά, ενώ ανάλογη εικόνα εμφανίζεται και στο ερώτημα «πως αξιολογείτε την μέχρι σήμερα μετεκλογική στάση του Α.Σαμαρά ως αρχηγού της ΝΔ». Ο πρώην Πρωθυπουργός συγκεντρώνει 73,1% αρνητικές γνώμες σε αυτό το ερώτημα.
Είναι ακομα σημαντικό πως πάνω από τους μισούς Έλληνες (51,8%) εκτιμούν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν χειρότερη, αν είχε αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία. Μόνο το 20% πιστεύει πως η κατάσταση θα ήταν καλύτερη αν είχε επανεκλεγεί ο Αντώνης Σαμαράς.
Στην ίδια έρευνα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (58,6%) εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ. Στους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, μόνο το 57% υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα.
Ανάλογη πλειοψηφία υπέρ της αλλαγής ηγεσίας στην ΝΔ εκφράζεται και από τη λεγόμενη… βάση του κόμματος, καθώς η πλειοψηφία όσων ψήφισαν το κόμμα έστω και μία φορά από το 2000 και μετά, εκτιμά πως υπάρχει ανάγκη για αλλαγή.
Όσοι από τους ερωτηθέντες έχουν ψηφίσει ΝΔ έστω και μία φορά από το 2000 και μετά, που αφορά περίπου το μισό δείγμα της έρευνας (531 άτομα), υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους (54,8%) πως υπάρχει ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ. 
Αντίθετα, το 38,6% δηλώνει πως “σίγουρα ή μάλλον σίγουρα δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα”.

«Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα». Με την φράση αυτή, κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε το αίτημα Μπακογιάννη
Μάλιστα, προκάλεσε τους εσωκομματικούς αμφισβητίες εάν έχουν αντίθετη άποψη να ζητήσουν την εκκίνηση των διαδικασιών στο κόμμα.
Ο Α.Σαμαράς απορρίπτει και το αίτημα για έκτακτο συνέδριο, προκρίνοντας αντ' αυτού την διοργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης, ώστε να μην υπάρξει εσωστρέφεια, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην πρωθυπουργός "σφυρίζοντας αδιάφορα" έδωσε έμφαση στο λεγόμενο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». Υποστηρίζοντας ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι η ενότητά τους είναι εύθραυστη και τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά, κάθε τόσο κλαίγεται ότι εμείς υλοποιούμε, τάχα, το σενάριο», συμπλήρωσε: «Εμείς δεν βιαζόμαστε να τους ανατρέψουμε. Εκείνοι βιάζονται να διαλυθούν».
Σε άλλο σημείο ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι οι αντίπαλοι της ΝΔ «κάνουν ό,τι μπορούν για να διαλυθούν οι ίδιοι και για να διαλύσουν τη χώρα, αφού διαλύσουν εμάς» και παρότι απέρριψε τις «θεωρίες συνωμοσίες» που είπε ότι διακινούνται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι «τους προκαλεί φόβο μια ενωμένη και μάχιμη ΝΔ» και το «δείχνουν κάθε μέρα με το παραλήρημα εναντίον μας».
Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, ο βασικός λόγος για τον οποίο η ΝΔ δεν πρέπει να προκηρύξει έκτακτο συνέδριο είναι επειδή «τα πράγματα κινούνται πολύ γρήγορα εις βάρος της κυβέρνησης και θα κινηθούν πολύ γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες που θα είναι, όπως είπε, κρίσιμοι».
«Ακριβώς επειδή η χώρα θα περάσει πολύ δύσκολα και η παράταξη θα κληθεί να παίξει πρωτόγνωρους ρόλους, θέλω να έχουνε τα χέρια μας λυμένα, να είστε απόλυτα ενωμένοι και απερίσπαστοι, θέλω να τελειώνουμε με την όποια εσωστρέφεια από σήμερα. Όχι για να την αφήσουμε να υφέρπει. Γιατί αν υφέρπει θα κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.
«Όποιος, λοιπόν, βλέπει αλλιώς τα πράγματα, τον καλώ να το πει τώρα. Να το συζητήσουμε τώρα. Μα το λήξουμε σήμερα. Και αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παρ΄ταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα Προέδρου, να το πεί τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες».

Αμέσως μετά την ομιλία Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα αποχώρησαν από την συνεδρίαση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου αναμενόταν να θέσουν περί τους δέκα βουλευτές, τουλάχιστον πριν από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.
Επικριτικός στην ομιλία του ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υιοθέτησε το αίτημα περί διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου. «Δεν διαβάσαμε σωστά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και βάλαμε φρένο στις μεταρρυθμίσεις, είπε ενώ διαπίστωσε ότι «η ΝΔ έχει πρόβλημα και επικοινωνίας και ιδεολογικού προσανατολισμού». Ο ίδιος πάντως δεν έθεσε θέμα αλλαγής ηγεσίας.

Είναι φανερό από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού ότι ΔΕΝ έχει κανένα σκοπό να φύγει από την ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του κόμματος δεν τον θέλει. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι οδηγεί την παράταξη σε διάσπαση.
Φαντάζεται δε σενάρια "Αριστερής παρένθεσης" που προφανέστατα πηγάζουν από κύκλους του εξωτερικού οι οποίοι είναι και φιλικοί με τον Α.Σαμαρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: