Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ομπάμα απειλεί την Γερμανία και στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Κατηγορηματικός ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNN, η οποία προβλήθηκε προχθές και προκάλεσε πανευρωπαϊκή τουλάχιστον αίσθηση, όταν ερωτήθηκε για την Ελλάδα: 

«Δεν μπορείς να συνεχίζεις να ξεζουμίζεις χώρες που...βρίσκονται εν μέσω ύφεσης» 

υπογράμμισε στην απάντησή του: 

«Οταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση, πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλά μια προσπάθεια να στύβεις ολοένα και περισσότερο έναν πληθυσμό που υποφέρει όλο και χειρότερα» 

πρόσθεσε στο τέλος της απάντησής του, αφού είχε παρεμβάλει ορισμένες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις...

«Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης για να πληρώσουν (σ.σ. οι Ελληνες) τα χρέη τους και να εξαφανίσουν κάποια από τα ελλείμματά τους» 

επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το αυτονόητο είπε. 
Αυτά που είπε ο Ομπάμα είναι αυτονόητα, όμως, αν το ενδιαφέρον αυτού που επιβάλλει την οικονομική πολιτική και τα μέτρα εστιάζεται στο πώς θα αναπτυχθεί η χώρα. 
Θέλει όμως όντως αυτό το πράγμα η Γερμανία; 
Επιβάλλει δηλαδή σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης λιτότητα και μειώσεις εισοδημάτων, μισθών και συντάξεων, στοχεύοντας στην... «ανάπτυξη» του βιοτικού επιπέδου των πληθυσμών των ευρωπαϊκών κρατών; 
Μα πώς γίνεται να συνδυαστεί η ραγδαία, σοβαρή ή αβυσσαλέα στην περίπτωση της Ελλάδας πτώση του βιοτικού επιπέδου με την... ανάπτυξη; 
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία της Ελλάδας είχε απόλυτη ανάγκη μεταρρυθμίσεων» 
διακήρυξε ο Ομπάμα.
Οι Ελληνες «έπρεπε να αρχίσουν μια σειρά αλλαγών» για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στις παγκόσμιες αγορές. 

«Είναι όμως πολύ δύσκολο να αρχίσουν εκείνες οι αλλαγές, αν το επίπεδο ζωής του κόσμου πέφτει κατά 25%. Με την πάροδο του χρόνου, δεν μπορούν να το αντέξουν αυτό το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία» 

υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ο Ομπάμα ως πολιτικός άνδρας που καταλαβαίνει τις επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής. 
Αυτό είναι στοιχειώδες. 
Δεν είναι λοιπόν ότι δεν το καταλαβαίνουν οι Γερμανοί, ενώ το καταλαβαίνουν όλοι οι θιγόμενοι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. 
Είναι προφανές λοιπόν ότι αυτή η πολιτική της λιτότητας που έχουν επιβάλει οι Γερμανοί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και την ΕΕ, υπηρετεί άλλους στόχους, όχι την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κρατών!
Και μόνο το γεγονός άλλωστε ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να αποφασίζει το Βερολίνο και μόνο το Βερολίνο για την οικονομική πολιτική των 19 κρατών της Ευρωζώνης και των 28 κρατών της ΕΕ, δείχνει την υπερενίσχυση του ηγεμονικού ρόλου της Γερμανίας στη Γηραιά Ηπειρο. 
Μέχρι πού θα πάει αυτή η κατάσταση; 
Στο ερώτημα αυτό, κατά τη γνώμη μας, απαντούσε με έμμεσο, συγκαλυμμένο τρόπο ο Μπαράκ Ομπάμα, όταν είπε στη συνέντευξή του στο CNN (στο κανάλι δηλαδή που ήταν απολύτως βέβαιος ότι ακαριαία θα μάθαιναν τις θέσεις του σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στην αμέσως ενδιαφερόμενη Ελλάδα) τις ακόλουθες φράσεις: 

«Η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Νομίζω ότι αυτό θα απαιτήσει συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές» 

είπε. 
Δεν θα υποταχθεί δηλαδή η Ελλάδα στις εντολές της Γερμανίας, θα γίνουν αμοιβαίοι συμβιβασμοί, άρα και εκ μέρους του Βερολίνου, δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Προσοχή, αυτό το καθορίζει η Ουάσιγκτον, όχι η Αθήνα! 

Και ερχόμαστε τώρα στην κρισιμότερη φράση της συνέντευξης του Μπαράκ Ομπάμα

«Νομίζω ότι υπάρχει αναγνώριση εκ μέρους της Γερμανίας και άλλων ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη παρά να είναι έξω από αυτήν και ότι οι αγορές θα είναι προφανώς νευρικές γύρω από αυτό»! 

Πρόκειται για απλή διαπίστωση του Αμερικανού προέδρου; 
Σε αυτό το επίπεδο οι πολιτικοί δεν δίνουν συνεντεύξεις για να κάνουν διαπιστώσεις απλώς. Συνήθως λένε τι θέλουν να γίνει.
Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Ομπάμα κατονόμασε μόνο τη Γερμανία! Κι εκείνη η μικρή φρασούλα -«οι αγορές θα είναι προφανώς νευρικές» γύρω από το θέμα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη- είναι... πρόβλεψη του Ομπάμα ο οποίος ξαφνικά ζήλεψε τη δόξα των... «γκουρού των αγορών»; 
Πρέπει να είναι υπερβολικά καχύποπτος κανείς για να διακρίνει μια σκιά απειλής ότι αν οι Γερμανοί πετάξουν την Ελλάδα από το ευρώ, οι αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί οίκοι θα επιχειρήσουν «νευρικά» να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, κάτι που καθόλου δεν θα ωφελήσει την Ευρωζώνη; 
Εμάς, οφείλουμε να ομολογήσουμε, μας πέρασε η ιδέα της απειλής από το μυαλό! 
Λέτε γι' αυτό οι Γερμανοί να διακηρύσσουν συνεχώς ότι δεν υπάρχει θέμα Grexit;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
kapistri.blogspot.gr

Σχόλιο Ε Μ ΠΡΟ Σ : Η παρέμβαση Ομπάμα θα πρέπει να προβληματίσει έντονα τον απελθόντα πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και να ψάξει να βρει απαντήσεις. 
Αυτός έχει υποχρέωση να καταλήξει σε συμπεράσματα. 
Διότι ή αυτός ή η αμερικανική πλευρά , κάτι δεν έκαναν σωστά στα δυόμιση χρόνια της πρωθυπουργίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: