Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα κόντρα για τον τάφο - Η Αμφίπολη συνεχίζει να διχάζει τους αρχαιολόγους

Νέα κόντρα για τον τάφο -Η Αμφίπολη συνεχίζει να διχάζει τους αρχαιολόγους

Η υπόθεση του τάφου της Αμφίπολης δεν έχει προκαλέσει μόνο το παγκόσμιο ενδιαφέρον και έχει δημιουργήσει αγωνία για το μεγάλο μυστικό που κρύβει, αλλά 

έδωσε και την αφορμή για να ξεσπάσει ένας τεράστιος πόλεμος στους κόλπους των αρχαιολόγων. 

Μετά τη σπουδαία ανακάλυψη από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, η οποία είχε την τύχη να εντοπίσει τον τάφο της Αμφίπολης, ξέσπασε ένας πρωτόγνωρος πόλεμος στην επιστημονική κοινότητα για την ερμηνεία των ευρημάτων που έρχονται στο φως. 
Και τώρα που οι έρευνες δείχνουν να καθυστερούν λόγω των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί, δίνεται το περιθώριο αυτός ο πόλεμος να κορυφωθεί...

Γνωστοί αρχαιολόγοι, με άρθρα και παρεμβάσεις τους, από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτό ότι ένα μεγάλο μυστικό κρύβεται στον τύμβο Καστά, άρχισαν να αμφισβητούν τα ευρήματα της Αμφίπολης και τις ερμηνείες που δίνουν οι ανασκαφείς (διαβάστε αναλυτικά τις κόντρες των αρχαιολόγων για τον τάφο της Αμφίπολης πατώντας ΕΔΩ). 

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ο σύλλογος των αρχαιολόγων επιτέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού για τον τρόπο της επικοινωνιακής διαχείρισης των ευρημάτων του τύμβου, με την κυρία Περιστέρη να τους απαντά με έγγραφη επιστολή ότι καλό είναι προτού βγουν ως... αυτόκλητοι μάρτυρες να την υπερασπιστούν, είναι καλύτερο να επικοινωνούν μαζί της καθώς και ότι θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώνει το κοινό για τα ευρήματα (διαβάστε την επιστολή της κυρίας Περιστέρη πατώντας ΕΔΩ). 
Έπειτα από σωρεία νέων... υποθέσεων άλλων αρχαιολόγων και μια εκτίμηση της καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας, Όλγας Παλαγγιά, ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός και όχι μακεδονικός, φαίνεται ότι ξεχείλισε η οργή της κυρίας Περιστέρη η οποία χθες έδωσε συνέντευξη τύπου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και επιτέθηκε στους συναδέλφους της.
«Λανθασμένα πολλοί συνάδελφοι έχουν διάφορες απόψεις όπως η Ολγα Παλαγγιά, που είπε ότι οι Καρυάτιδες είναι έργο των ρωμαϊκών χρόνων. Αυτό αποκλείεται, γιατί ξέρουμε την χρονολογία του μνημείου», είπε συγκεκριμένα η κυρία Περιστέρη. (Διαβάστε αναλυτικά πατώντας ΕΔΩ).


Δείτε και το βίντεο με τις δηλώσεις της κ. Περιστέρη πατώντας ΕΔΩ!


Η απάντηση της κυρίας Παλλαγιά, δεν άργησε να έρθει. 

Η καθηγήτρια μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 εμφανίστηκε αμετακίνητη στις θέσεις της και εξέφρασε τη λύπη της για την «προσωπική επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε, που της έγινε.

«Θα ήταν ευχής έργον η επιστημονική διαμάχη να γινόταν μετά την περάτωση της ανασκαφής», είπε και πρόσθεσε: 

«Λυπήθηκα πολύ για την προσωπική επίθεση που μου έγινε. Λέχθηκε ότι επιζητώ την δημοσιότητα. Η κυρία Περιστέρη επιτέθηκε μόνο σ' εμένα. Μόνο εγώ εξέφρασα άποψη για τον τάφο της Αμφίπολης; Αλλά φαίνεται ότι όσοι συμφωνούν μαζί της δεν επιζητούν την δημοσιότητα. Μόνο εγώ... Πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Εφόσον δεν έχει τεκμηριωθεί η χρονολόγηση ίσως δεν είναι τελείως αθέμιτο να γίνονται υποθέσεις εργασίας. Κατηγορούμεθα ότι δεν έχουμε δει την ανασκαφή. Μα, δεν μπορούμε να την δούμε. Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση! Το να γίνονται προσωπικές επιθέσεις είναι στενάχωρο. Μακάρι να βρει στοιχεία να με διαψεύσει. Αλλά δεν έχω δει τίποτα. Νομίζω ότι βιάστηκε να πει πράγματα τα οποία δεν τεκμηρίωσε».

Η κυρία Παλαγγιά, μάλιστα, εμφανίστηκε αμετακίνητη στις θέσεις της και επέμεινε στην εκτίμηση ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός. 

«Εφόσον έχουν μιλήσει τόσο πολλοί άλλοι, διατηρώ το δικαίωμα να πω την γνώμη μου. Δεν έχω αλλάξει θέση. Δεν έχει βρεθεί κάτι που να με διαψεύδει. Η χρονολόγηση που την τοποθετούν στον 4ο αιώνα συνδέθηκε με τον Λεόντα της Αμφίπολης. Λένε ότι βρέθηκε ένα μέρος της χαίτης. Το να βρέθηκε ένα κομμάτι του σε επιχώσεις δεν λέει κάτι. Υπήρχαν πολλοί τάφοι στην περιοχή. Μια προσωπική επίθεση δεν είναι σωστή και έχω στενοχωρηθεί πολύ. Λέω ότι προσωπικά δεν έχω πειστεί. Δεν έχει σημασία τι εποχής είναι το μνημείο. Παραμένει πολύ σημαντικό. Όποτε κι αν έγινε είναι ένα σημαντικό μνημείο. Προς το παρόν επιμένω, αλλά ο χρόνος θα δείξει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: