Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Νομπελίστας οικονομολόγος Χρ. Πισσαρίδης: "Βγείτε από το ευρώ ή ξαναφτιάξτε το" - video

To ευρώ ή θα το ξαναφτιάξουμε ή θα το εγκαταλείψουμε, 
σύμφωνα με τον Χρ. Πισσαρίδη. 
Ο Νομπελίστας οικονομολόγος σχολιάζει την οικονομική επικαιρότητα και τοποθετείται σχετικά με το αν μπορεί η Ελλάδα να διεκδικήσει την άφεση χρέους
Ο Νομπελίστας οικονομολόγος από την Κύπρο, Χριστόφορος Πισσαρίδης υποστηρίζει ότι το ευρώ διχοτομεί την Ευρώπη και καλεί την Ε.Ε. να το επαναπροσδιορίσει ή να το εγκαταλείψει για καλό όλων των χωρών της...


Πρόκειται για τον άνθρωπο που υπερμαχόταν με πάθος την αναγκαιότητα του κοινού νομίσματος για την ΕΕ.
Σε πρόσφατη ομιλία του στο London School of Economics όπου και διδάσκει, παραδέχθηκε ευθαρσώς ότι έκανε λάθος όταν υποστήριξε τη δημιουργία του ευρώ και πλέον λέει ότι πρέπει να διαλυθεί η Ευρωζώνη όπως τη γνωρίζουμε και όπως λειτουργεί.
Σύμφωνα με τον Χρ. Πισσαρίδη, το κοινό νόμισμα δημιουργεί μια "χαμένη γενιά" μορφωμένων, άνεργων νέων και "διχάζει την Ευρώπη". Τι πρέπει να γίνει; 
Ο Νομπελίστας οικονομολόγος πιστεύει ότι πρέπει να αναληφθεί δράση 
"ώστε το ευρώ να επανακτήσει την αξιοπιστία του στις διεθνείς αγορές" και "τα ευρωπαϊκά κράτη να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη που είχαν κάποτε μεταξύ τους". 
"Δυστυχώς, δεν βλέπω να υλοποιείται τίποτα από τα δυο", κατέληξε ο ίδιος.
Οι δηλώσεις Πισσαρίδη έρχονται μάλιστα λίγες ημέρες μετά τα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει.
 
Όπως είπε χαρακτηριστικά, "ποιος μπορεί να πει ότι η κρίση τελείωσε την ώρα που πάνω από το 12% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού είναι εκτός αγοράς εργασίας; Όταν η ανεργία στους νέους φθάνει σε ποσοστά πάνω από 50% σε Ελλάδα και Ισπανία;".

Έτσι, το ευρώ ή θα πρέπει να διαλυθεί ή να γίνει φιλικό στην ανάπτυξη και την απασχόληση, υποστηρίζει ο κ. Πισσαρίδης.

Συγκρίνοντας τις νεότερες με τις παλιότερες αγορές, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία:
-Οι νέοι βιώνουν υψηλότερα επίπεδα ανεργίας
-Η ανεργία τους είναι πιο ευμετάβλητη
-Η νεανική ανεργία στην Ευρώπη είναι δύο φορές μεγαλύτερη από τη συνολική.
-Ενώ ο μέσος όρος της συνολικής ανεργίας στην Ευρώπη κυμαινόταν πριν από την περίοδο της ύφεσης στο 7,2%, διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της στο 10,5%.
-Η νεανική ανεργία πριν και κατά τη διάρκεια της ύφεσης, διαμορφώθηκε στο 15,7% και στο 23% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον Πισσαρίδη, η μικρή περίοδος ανεργίας καθίσταται εποικοδομητική, αφού αναπτύσσονται ειδικά προγράμματα κατάρτισης για τους ανέργους μέσω (των όποιων) επιδοτήσεων.
Το ζήτημα όμως είναι πως μία μακροχρόνια ανεργία αορίστου χρόνου, μπορεί να διαιωνίσει την ήδη υπάρχουσα με ολέθριες συνέπειες.
Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης για την πιθανή άφεση του ελληνικού χρέους

"Βλακώδες κ τελείως ανόητο να μην επισφαλιστούν οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων" δήλωσε στον Αlpha 989 ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Για το λάθος του ΔΝΤ στους πολλαπλασιαστές είπε ότι "αφού αναγνωρίσουν το λάθος που έχουν κάνει στο ΔΝΤ, να δώσουν περισσότερα λεφτά για να μη γίνουν κ άλλες μειώσεις.
Η Ελλάδα έχει δικαίωμα και μπορεί να διεκδικήσει την συγχώρεση χρέους. Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να γίνει η συγχώρεση χρέους, το ΔΝΤ θα πάρει το μέρος μας αν πούμε κάτι τέτοιο".
(Πηγή: Alpha 989, Dailymail)
Χρήστος Δεμέτης
news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια: