Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Παραιτούνται οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και πάμε σε εκλογές; - Τι λέει το Σύνταγμα


"Μυρίζει" αποσταθεροποίησηΈνα τρελό σενάριο κυκλοφορεί εδώ και λίγη ώρα στα δημοσιογραφικά γραφεία σύμφωνα με το οποίο οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι έτοιμοι να υποβάλλουν στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη μαζική παραίτηση από το αξίωμα του βουλευτή προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα...


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , με δεδομένο ότι ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι την θέση του παραιτηθέντος βουλευτή αναπληρώνει ο πρώτος αναπληρωματικός (αν δεν δεχθεί ο δεύτερος και ούτω καθ' εξής) ο κ. Μιχαλολιάκος θα δώσει εντολή σε όλους τους αναπληρωματικούς να μην δεχθεί κανένας την βουλευτική έδρα ώστε να προκληθούν εκλογές. Αυτό ωστόσο που φαίνεται πως δεν έχουν συνυπολογίσει στη Χρυσή Αυγή είναι ότι με μια τέτοια κίνηση το μόνο που θα πετύχουν θα είναι να τεθούν εκτός Βουλής μόνοι τους.
Κι αυτό γιατί αν επαληθευτεί το σενάριο τότε θα διεξαχθούν εκλογές μόνο στις περιφέρειες όπου παραιτήθηκε βουλευτής. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλα τα κόμματα αλλά και ανεξάρτητοι υποψήφιοι με την έδρα σε κάθε περιφέρεια να κερδίζει όποιος συνδυασμός βγει πρώτος. Πράγμα αδύνατο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για τη Χρυσή Αυγή αφού σε κανέναν νομό δεν είναι πρώτη. Όσο για τον βουλευτή Επικρατείας την έδρα παίρνει -χωρίς εκλογές-το κόμμα με τα μεγαλύτερα αδιάθετα υπόλοιπα.

Τι λέει το Σύνταγμα για τις πιθανές παραιτήσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής!


Για κανιβαλισμό κάνει λόγο ο Προκόπης Παυλόπουλος

Την πρόταση  να αντιταχθεί  σθεναρά το σύνολο των πολιτικών  δυνάμεων  απέναντι  στον Ν.  Μιχαλολιάκο  που σκέφτεται την παραίτηση  των βουλευτών της Χρυσής Αυγής  με  προφανή σκοπό την πρόκληση πολιτικής  ανωμαλίας, καταθέτει ο βουλευτής  της  ΝΔ  Προκόπης Παυλόπουλος. 
Ο καθηγητής  επισημαίνει στο  parapolitika.gr ότι υπάρχει όντως    νομοθετικό κενό σε περίπτωση  που  παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής  Αυγής.  Ναι  μεν, βάσει του αρ 53 παρ 2 του Συντάγματος μπορεί να γίνουν αναπληρωματικές  εκλογές  στις  15 περιφέρειες  που εκλέγονται (δηλαδή στα  ¾  της χώρας),   όμως  σε περίπτωση παραίτησης του βουλευτή Επικρατείας θα πρέπει  να στηθούν  εθνικές  κάλπες.  
«Ο συντακτικός  νομοθέτης  και εν προκειμένω  ο Κωνσταντίνος  Καραμανλής  το  1974,  δεν  μπορούσε να  διανοηθεί  τέτοιους κανιβαλισμούς»  τονίζει  ο καθηγητής.   
« Αν κάνουν κάτι τέτοιο   θα αποδείξουν  ότι  είναι εχθροί του Κράτους και του Συντάγματος»  καταλήγει.  
ΔΓ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: