Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Τα ξένα funds επιστρέφουν στην Ελλάδα - WSJ


"Τα ξένα κεφάλαια επιστρέφουν στην Ελλάδα", 

είναι ο τίτλος άρθρου της Wall Street Journal, η οποία διαπιστώνει σημείο καμπής στις σχέσεις της χώρας με τους ξένους επενδυτές. 
"Εν μέσω γενικότερης αύξησης της προθυμίας των επενδυτών να αγοράσουν ευρύτερα πιο ριψοκίνδυνους τίτλους ανά τον κόσμο, τα πάντα από την Ελλάδα, από το real estate μέχρι τις τοποθετήσεις στην ενέργεια, βρίσκουν αγοραστές, γεγονός που υπόσχεται επενδύσεις στη χώρα", αναφέρει το δημοσίευμα...
 

Η εφημερίδα αναφέρεται στην καθαρή εισροή κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπως και στη μείωση των αποδόσεων που καταγράφεται για τα ελληνικά ομόλογα. "Για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια, οι ελληνικές επιχειρήσεις πωλούν εταιρικά ομόλογα. Όλα αυτά είναι μία τεράστια αλλαγή σε σχέση με το τι συνέβαινε πριν από έξι μήνες, όταν οι φόβοι για έξοδο της χώρας από το ευρώ είχαν ταρακουνήσει τις διεθνείς αγορές και είχαν καταστήσει απαγορευτική κάθε ιδιωτική χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Τώρα, υπάρχει μία αίσθηση εμπιστοσύνης στη χώρα και στην κυβέρνησή της, που σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα μπορεί να βγαίνει από τούνελ", αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι επενδυτές πιστεύουν τώρα "με έναν τρόπο που δεν υπήρχε στο παρελθόν" στην ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, που είναι η προϋπόθεση που θέτουν οι διεθνείς πιστωτές για να κρατήσουν ανοιχτές τις γραμμές χρηματοδότησης, αναφέρει ο Richard Deitz, πρόεδρος του hedge fund VR Capital Group.
"Ήμασταν επενδυτές στην Ελλάδα και εξακολουθούμε να τη θεωρούμε πηγή επενδυτικών ευκαιριών", συμπλήρωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

"Ξένα private equity funds κοιτούν την Ελλάδα", αναφέρει το δημοσίευμα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι αρκετά funds ανταγωνίζονται για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ενώ το αμερικανικό NCH Capital δαπάνησε 100 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει την κρατική έκταση Κασσιόπη στην Κέρκυρα. Τον Ιανουάριο η Rhone Capital κατέθεσε προσφορά για την αγορά της S&B Industrials, ενώ η Philip Morris International κατασκευάζει γραμμή παραγωγής αξίας 3 εκατ. ευρώ κυρίως για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αλλά και με ορατό το ενδεχόμενο εξαγωγών.

"Εκτιμούμε ότι η δυναμική της αγοράς θα βελτιωθεί από τη στιγμή που η οικονομία θα ενισχυθεί και αυξηθούν τα επίπεδα απασχόλησης", αναφέρει η εκπρόσωπος της εταιρείας Julie Soderlund. Ακόμη και η Unileverμετέφερε την παραγωγή 110 προϊόντων στην Ελλάδα, κυρίως από χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

",Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις τώρα θα αποδώσουν μερίσματα όταν θα λήξει τελικά η κρίση" αναφέρει ο Σπύρος Δεσύλλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Unilever Ελλάδας.


Τα ραντεβού της Morgan Stanley στην Αθήνα 
Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και με άλλα μέλη της κυβέρνησης καθώς και με επικεφαλής τραπεζών, του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του χρηματιστηρίου πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα ανώτατα στελέχη της Morgan Stanley που βρέθηκαν στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Οι αποκρατικοποιήσεις ήταν ένα από τα βασικά θέματα επί των οποίων αντηλλάγησαν απόψεις, με τους εκπροσώπους του διεθνούς οίκου να φέρονται ως εν δυνάμει διαμεσολαβητές στις σχετικές διαδικασίες.

Η εν γένει είσοδος επενδυτών στη χώρα ήταν επίσης στην ατζέντα των δύο πλευρών. Θυμίζεται ότι η Morgan Stanley έχει και επισήμως τον ρόλο του συμβούλου στη διαδικασία που σύντομα θα ξεκινήσει από την πλευρά του χρηματιστηρίου για τη δημιουργία αγοράς funds.

Πηγή: euro2day.gr
primeconomy

Δεν υπάρχουν σχόλια: