Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ολι Ρεν: Η συζήτηση περί «λάθους» του ΔΝΤ δεν βοηθάει... Προτροπή στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις!


Ολι Ρεν: Η πολιτική αστάθεια φταίει για τη λιτότητα στην Ελλάδα, όχι το ΔΝΤ
Η πολιτική αστάθεια φταίει για τη λιτότητα στην Ελλάδα, όχι το ΔΝΤ, μας λέει τώρα!
Να θέσει τέλος στη φιλολογία περί πολλαπλασιαστή και «λάθους» του ΔΝΤ επιχείρησε χθες ο Ολι Ρεν και έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.

Σε αυτήν ο φινλανδός Επίτροπος αναφέρει ότι οι όποιες αστοχίες του Μνημονίου στην Ελλάδα δεν οφείλονται στις πιθανές λάθος προβλέψεις της Τρόικα αλλά οφείλονται πρωτίστως στην πολιτική αστάθεια που κυριάρχησε στην Ελλάδα το 2012.
Η συζήτηση περί «λάθους» του ΔΝΤ δεν βοηθάει...

Παράλληλα, ο κ. Ρεν αφήνει αιχμές και εναντίον στελεχών του ΔΝΤ που με δημόσιες αναφορές τους τοποθετήθηκαν επί του θέματος προκαλώντας σύγχιση.
Στόχος της επιστολής του Ολι Ρεν είναι να επισημάνει ότι η συζήτηση περί πολλαπλασιαστών «δεν βοηθάει και κινδυνεύει να πλήξει την εμπιστοσύνη την οποία χτίσαμε με επίπονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια σε πολλές συνεδριάσεις που διήρκησαν ως αργά τη νύχτα» ενώ σημειώνει ότι η συζήτηση για τις «οριακές επιπτώσεις» που έχει η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομική ανάπτυξη, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας «δεν μας έχει κάνει σοφότερους».
Προτροπή στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
«Τώρα εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μέσα από την αποτελεσματική εφαρμοφή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα συνεχίσει να ανακταται» τονίζει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.
Ο Ολι Ρεν αναφέρεται και στην περίπτωση που παρουσιαστεί επιδείνωση της ανάπτυξης με αναπάντεχο τρόπο, τότε μια χώρα μπορεί να λάβει επιπλέον χρόνο για τη διόρθωση του ελλείμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εκπληρώσει τη συμφωνημένη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσπάθεια.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει ότι παρόμοιες αποφάσεις ελήφθησαν τον προηγούμενο χρόνο για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό ο Ολι Ρεν υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα πήρε ήδη την παράταση 2 ετών στο πρόγραμμα προσαρμογής και αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να επιτύχει οποιασδήποτε άλλη μεταβολή στους σκληρούς όρους του Μνημονίου.

iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: