Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

«Γλυκά» κέρδη από την παραγωγή λικέρ

Ο προϋπολογισμός της επενδυτικής πρότασης των υποψήφιων δικαιούχων μπορεί να είναι ύψους από 20.000 έως 100.000 ευρώ

Η παραγωγή λικέρ αποφέρει σίγουρα και «γλυκά» κέρδη, ενώ οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά μπορούν να επιδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ.

Μάλιστα η επιδότηση φτάνει στο 100% της δαπάνης εξοπλισμού (δηλαδή τα μηχανήματα παραγωγής) και στο 60% για τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Παράλληλα υπάρχει επιδότηση της τάξης των 10.000 ευρώ για εγκατάσταση λογισμικού στην επιχείρηση και επιδοτούνται με 10.000 ευρώ ενέργειες για την προβολή και την προώθηση του προϊόντος...
Ο προϋπολογισμός της επενδυτικής πρότασης των υποψήφιων δικαιούχων μπορεί να είναι ύψους από 20.000 έως 100.000 ευρώ
Κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να πραγματοποιήσει επενδυτική πρόταση με προϋπολογισμό μεγαλύτερο του μέγιστου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της Θεματικής Ενότητας στην οποία έχει υποβάλει πρόταση. Στην περίπτωση αυτή, παρόλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης-ελέγχου αποτελεί το σύνολο της επενδυτικής πρότασης και το σύνολο του υπερβάλλοντος κόστους καλύπτεται αποκλειστικά με ιδιωτική συμμετοχή.
Και σε καμία περίπτωση η επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανωτέρω αναφερόμενα όρια.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η παραγωγή λικέρ (ηδύποτα) είναι επένδυση χαμηλού ρίσκου, με μικρό επενδυτικό κόστος και με σημαντικά διευρυμένο περιθώριο κέρδους που ξεπερνά και το 100%.
Επίσης το αρχικό κεφάλαιο που απαιτείται για να ξεκινήσει μία τέτοια επιχείρηση -με απλό εξοπλισμό, χωρίς αυτοματισμούς- είναι της τάξης των 20.000 ευρώ.
Η παραγωγή των παραδοσιακών ηδύποτων στην Ελλάδα γινόταν και γίνεται συνήθως την εποχή που είναι διαθέσιμο το κάθε φρούτο, από το οποίο παίρνει συνήθως και το λικέρ το όνομά του.
Υπάρχουν λικέρ κεράσι, βύσσινο, βερίκοκο, μαστίχα, ακόμα και με φιστίκι Αιγίνης.
Ομως η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να λανσάρει κανένα από τα ηδύποτά της διεθνώς, αν και διαθέτει μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά ηδύποτα. Αντίθετα στις αγορές κυριαρχούν παραδοσιακά προϊόντα Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Αυστρίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Για την παρασκευή των λικέρ επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο φυσικές αρτυματικές ουσίες και αρτυματικά παρασκευάσματα, καθώς και όμοιες με τις φυσικές αρτυματικές ουσίες για την παρασκευή ηδύποτων: βατόμουρων - μούρων - αγριοβατόμουρων - μύρτιλλων - σμέουρων - αρκτικής βάτου - ραγών οξυκόκκου - καρπών βακινίου - κερασιών - βύσσινων - εσπεριδοειδών - καρπών ιπποφαούς - μέντας - γεντιανής - γλυκάνισου - αψινθίου - φαρμακευτικών φυτών.
Ο ελάχιστα κατ' όγκο αλκοολικός τίτλος του λικέρ είναι 15%.
Επίσης σημειώνουμε ότι ηδύποτο είναι το αλκοολούχο ποτό που έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, εκφρασμένη σε ιμβερτοσάκχαρο: 70 γρ. ανά λίτρο για τα λικέρ κερασιού, βύσσινου, των οποίων η αιθυλική αλκοόλη είναι αποκλειστικά απόσταγμα κερασιών - βύσσινων, 80 γρ. ανά λίτρο στην περίπτωση των λικέρ γεντιανής ή παρόμοιων λικέρ που παρασκευάζονται με μόνη αρωματική ουσία τη γεντιανή ή παρόμοιου είδους φυτά, και 100 γρ. ανά λίτρο σε κάθε άλλη περίπτωση.
Αν τώρα δημιουργήσετε ένα νέο αλκοολούχο ποτό, ο παρασκευαστής πρέπει τουλάχιστον έναν μήνα πριν να υποβάλει στην αρμόδια χημική υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους σχετικό φάκελο με τα απαραίτητα στοιχεία. Αν ο παρασκευαστής-ποτοποιός επιθυμεί τη χρήση μιας παραδοσιακής επωνυμίας, αυτή θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένη. Η κατοχύρωση μιας παραδοσιακής επωνυμίας γίνεται με ιδιαίτερη κατά περίπτωση απόφαση, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου, Ζύθου του Γ.Χ.Κ.
Υποβολή προτάσεων έως τις 25 Απριλίου
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 και μέχρι την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr , www.ependyseis.gr/mis).
Μετά τη λήξη της ημερομηνίας της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων δεν γίνεται αποδεκτή καμία κατάθεση πρότασης.
Θα αξιολογηθούν όσες προτάσεις έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά και για τις οποίες έχει αποσταλεί εμπρόθεσμα στους τόπους υποβολής ο φυσικός φάκελος. Ο φυσικός φάκελος υποβάλλεται στο σημείο το οποίο ο επενδυτής δηλώνει στην ηλεκτρονική του υποβολή.
Τα επενδυτικά σχέδια πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή (ένα αντίγραφο), το αργότερο σε 10 ημέρες (ημερολογιακές) μετά την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, σε έναν από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ ανάλογα με τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης, με βάση την περιφερειακή αρμοδιότητα του καθένα καθώς και στα συνεργαζόμενα με τον ΕΦΕΠΑΕ τραπεζικά ιδρύματα και αναπτυξιακούς φορείς.
Ο φάκελος υποψηφιότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει την πρόταση και πλήρως συμπληρωμένα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με τη σειρά που περιγράφονται στο Παράρτημα XI του Οδηγού.
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον ΕΦΕΠΑΕ στο τηλέφωνο 210 - 6985210, στο Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο τηλ. 801 11 36300. Το Εντυπο Υποβολής βρίσκονται στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:
  • του υπουργείου Ανάπτυξης, (www.ypoian.gr ή www.mindev.gov.gr), της ΕΥΔ ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr),
  • του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr)
  • του ΕΣΠΑ (www.espa.gr)
  • των εταίρων του ΕΦΕΠΑΕ και των συνεργαζόμενων με τον ΕΦΕΠΑΕ τραπεζικών ιδρυμάτων και φορέων.
www.ethnos.gr
PrimEconomy

Δεν υπάρχουν σχόλια: