Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Έτοιμη η Αθήνα για την υποδοχή Ολάντ

Έτοιμη η Αθήνα για την υποδοχή ΟλάντΨηλά στην ατζέντα οι επενδύσεις...

Στην Αθήνα για επίσκεψη- αστραπή φτάνει την Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 
Ο Γάλλος πρόεδρος θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό και τους Ευ.Βενιζέλο και Φ.Κουβέλη, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στην οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών, με την Αθήνα να ευελπιστεί σε στήριξη, με τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης στις προσπάθειες της κυβέρνησης και το Παρίσι να αποσκοπεί σε επενδύσεις...



Σε συνέντευξη στα Νέα, ο Φρ.Ολάντ επισήμανε ότι «έρχομαι για να δηλώσω την διαθεσιμότητα της Γαλλίας να συμβάλλει στην ανάπτυξη με την συνεργασία των διοικητικών μας μηχανισμών, τη δέσμευση των γαλλικών επιχειρήσεων, την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».


Όπως υπογραμμίζει, συνέβαλε ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αναγνωρίζει ακόμη ότι «οι θυσίες που απαιτήθηκαν από την Ελλάδα ήταν πιο οδυνηρές από ό,τι αλλού. Η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί. Για αυτό είναι απαραίτητα μέτρα υποστήριξης και ανάπτυξης».



Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών Σαμαρά-Ολάντ αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, οι επιπτώσεις του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην παρατεταμένη ύφεση και κυρίως οι πολιτικές για την ανάπτυξη.



Επιπλέον, οι δύο πολιτικοί θα συζητήσουν τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και τις επενδύσεις από γαλλικές εταιρείες, αλλά και τη συμμετοχή τους στις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.



Η ενέργεια και οι υδάτινοι πόροι αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι μέσα στους τομείς ενδιαφέροντος των γαλλικών εταιρειών. Ο κ. Ολάντ θα θέσει, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα της αγοράς γαλλικών φρεγατών FREMM από την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι κατ' αρχήν αρνητική υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα βρεθεί τρόπος να μεταφερθούν οι πληρωμές στο μέλλον αφού η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν αντέχει τώρα τέτοιες κινήσεις.




Συναντήσεις Ολάντ


Εκτός από τον πρωθυπουργό, ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.


Στο γεύμα εργασίας του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο θα παρακαθίσουν και οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλς.


Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.


Ο Ολάντ θα συνοδεύεται από ομάδα 120 επιχειρηματιών οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Μαζί με τον πρωθυπουργό θα συμμετάσχει σε κοινή συνεδρίαση Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών.


Πέραν των δύο ηγετών, στη συνάντηση θα εκφωνήσουν ομιλίες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος και ο πρόεδρος του ΣΕΒ για τις Διεθνείς Δράσεις Θ.Λαβίδας, ενώ αναμένεται να υπάρξει και διάλογος με τους επιχειρηματίες. 


Εν τω μεταξύ, για την καλύτερη προετοιμασία της επίσκεψης Ολάντ στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός είχε το απόγευμα της Δευτέρας συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε πως στην ατζέντα των συνομιλιών με τη γαλλική αντιπροσωπεία βασικό θέμα θα είναι οι επενδύσεις. 



Σχετικά με το λάθος του ΔΝΤ και αν η Αθήνα βλέπει στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου ένα σύμμαχο στην υπόθεση της διόρθωσης του λάθους, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως «περιμένουμε να συνεχίσουμε να έχουμε ένα πολύ καλό σύμμαχο σε όλα».



Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις


Κατά τη διάρκεια την επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, και συγκεκριμένα από τις 11:30 ως τις 19:00, θα πραγματοποιηθούν από την Τροχαία έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.


Η κυκλοφορία θα διακοπεί κατά διαστήματα σε κεντρικούς άξονες και σε άλλους θα γίνει εκτροπή. Θα απαγορευτεί ακόμη η στάση και η στάθμευση οχημάτων, κατά περίσταση και ανάλογα με το πρόγραμμα της επίσκεψης.


Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Επίκαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: