Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Ένα παράδειγμα που λείπει από την σημερινή Ελλάδα: Η υπάλληλος που ανακάλυψε την "τρύπα"… 12.000.000 ευρώ! στο ΙΚΑ Καλλιθέας!


Μαρία Γαυγιωτάκη: "Εμείς οι ίδιοι θα φτιάξουμε την πατρίδα μας"

Η υπάλληλος που ανακάλυψε τρύπα… 12.000.000 ευρώ, μίλησε στην εφημερίδα "Παραπολιτικά"
Ένα παράδειγμα από αυτά που λείπουν από την σημερινή Ελλάδα, στην οποία επικρατεί –και όχι άδικα- η εντύπωση πως η σήψη και η διαφθορά έχει κυριεύσει κάθε πτυχή του δημόσιου βίου, αποτελεί η υπάλληλος Μαρία Γαυγιωτάκη, υπεύθυνη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ), καθώς με δική της πρωτοβουλία, αποκαλύφθηκε απάτη σε βάρος του ΙΚΑ Καλλιθέας, ύψους τουλάχιστον €12.000.000...

Η κυβέρνηση με μία λιτή ανακοίνωση, δημοσιοποίησε την πρόθεση της να βραβεύσει την συγκεκριμένη υπάλληλο, κάνοντας μία κίνηση με έντονο συμβολισμό. 
Το μήνυμα που ήθελε να στείλει σαφές. 
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μόνο επίορκοι και διεφθαρμένοι υπάλληλοι. Υπάρχουν και άνθρωποι που σέβονται τον όρκο που έχουν δώσει και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες επιμένουν να δουλεύουν αθόρυβα, βάζοντας πάνω από το δικό τους προσωπικό όφελος, το δημόσιο συμφέρον, δίνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας που τα καταφέρνει μόνη της και δεν χρειάζεται κανέναν ξένο «αστυνόμο» τύπου Τρόικας, για να κάνει το αυτονόητο.

«Έκανα απλά το καθήκον μου»

Η ίδια η κ.Γαυγιωτάκη, φαίνεται πάντως πως έχει εκπλαγεί από την δημοσιότητα που πήρε το θέμα. Μιλώντας στα «Παραπολιτικά» λέει πως «Απλά έκανα το καθήκον μου. Δεν είμαι τίποτα άλλο παρά μια υπάλληλος. Έδωσα όρκο τον οποίο σέβομαι» τονίζει και μας εξηγεί το …χρονικό της αποκάλυψης :
«Δεν ανακάλυψα μόνη μου το μεγάλο ποσό. Εγώ απλά εντόπισα το πρόβλημα και από εκεί και πέρα βοήθησαν όλοι. Η επιθεώρηση που έκανε την έρευνα και όλη η ομάδα. Η ιστορία εξάλλου είναι πιο απλή, από όσο φαίνεται. Απλά κάναμε το αυτονόητο και η υπόθεση δεν θα έπρεπε να είχε πάρει τόσο μεγάλη διάσταση».
Πηγαίνοντας πίσω θυμάται πως ξεκίνησε η έρευνα «Η αλήθεια είναι πως είχαμε υπόνοιες, αλλά δεν περιμέναμε να προκύψει τόσο μεγάλο ποσό. Το μείζον βέβαια για μένα δεν είναι, στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, να επικρατήσουν διχαστικές λογικές. Να εστιάσουμε δηλαδή στο ποιοι είναι οι ευσυνείδητοι υπάλληλοι και ποιοι οι διεφθαρμένοι. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να περάσουμε με την ευκαιρία αυτή κάποιο μήνυμα στα νέα παιδιά, στα παιδιά μας, το οποίο δεν είναι άλλο από το «τέλος στην ατιμωρησία». Όταν κάνεις κάτι μεμπτό, παραβαίνεις τους νόμους, θα υπάρξει τιμωρία. Θα αποκαλυφθεί, θα βγει στο φως» σημειώνει και συνεχίζει « το μείζον δεν είναι να μπει κάποιος φυλακή, αλλά να επιστραφούν στο Ίδρυμα, τα χρήματα που καταχράστηκαν κάποιοι ασυνείδητοι εις βάρος των ασφαλισμένων. Παράλληλα, δεν αποκλείσει να υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις.

«Εμείς θα φτιάξουμε την χώρα μας»

Η 51χρονη Ρεθυμνιώτισσα, μας μιλά για την νοοτροπία της, πως βλέπει την σημερινή κατάσταση και ποιο είναι το κλειδί, κατά την γνώμη της, για να βγούμε από την κρίση. Αποφεύγει την λογική του άσπρου –μαύρου και αρνείται να ρίξει το βάρος στην μία ή στην άλλη κοινωνική ομάδα, θεωρώντας πως το μείζον είναι να ενεργοποιηθούν οι πολίτες, αποκτώντας συνείδηση της δύναμης τους και του ρόλου που μπορεί να παίξουν στο να ορθοποδήσει ξανά η χώρα.
«Αν παταχθεί η διαφθορά πιστεύω ότι θα έχουμε αποτελέσματα. Εμείς οι ίδιοι φτιάχνουμε την χώρα μας. Δεν φταίει μόνο μία κοινωνική ομάδα. Ούτε φταίνε μόνο οι ξένοι. Είμαστε όλοι πολίτες και έχουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση , την οποία όλοι μαζί μπορούμε να αναστρέψουμε. Μιλάω ειλικρινά το μόνο μήνυμα που στέλνω είναι ότι δουλέψαμε ως ομάδα και φέραμε αποτέλεσμα. Τίποτα περισσότερο , τίποτα λιγότερο» επισημαίνει, ενώ δεν υιοθετεί τις απόψεις για τους «συλλήβδην» διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους. «Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα υπάλληλοι το φτιάξανε. Άρα κάποιοι δουλεύουν σωστά. Αυτό πρέπει να αναδειχθεί. Αυτό το βάρος εξάλλου στην πλάτη μου δεν θέλω να το σηκώσω μόνη μου γιατί είμαστε πολλοί αυτοί που δουλεύουμε» σημειώνει και απορρίπτει τον «υπερβάλλοντα ζήλο» που ανέφερε στην ανακοίνωση της η κυβέρνηση. «Πιστεύω πολύ στην έννοια του πολίτη και τον ρόλο του μέσα στο κράτος και την συνολική ευημερία» καταλήγει

 «Είμαι με αυτούς δουλεύουν αθόρυβα»

Στο δίλημμα της …εποχής δουλειά ή απεργία, η κ.Μαρία Γαυγιωτάκη δηλώνει χωρίς περιστροφές πως είναι με αυτούς που δουλεύουν. «Είμαι της άποψης ότι με δουλειά γίνεται η αλλαγή. Αν δεν δουλέψουμε εμείς όποια κυβέρνηση και να έρθει τα ίδια αποτελέσματα θα έχουμε» λέει, τονίζοντας πάντως πως «Και η διαμαρτυρία χρειάζεται. Είναι εκτόνωση. Δεν μπορεί να μας το απαγορεύσει κανένας, ειδικά όταν μας πιέζουν και χάνουμε τα δικαιώματα μας. Αλλά όλα με μέτρο….»

«Στο Δημόσιο υπάρχει αναξιοκρατία»

Μετά από σχεδόν 30 χρόνια στο δημόσιο τομέα, η κ.Γαυγιωτάκη ξέρει από πρώτο χέρι τις παθογένειες και τα μειονεκτήματα του. Με πρώτα από όλα την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια. «Η υπηρεσία μου εμένα δεν με κοίταξε ποτέ. Πολλοί έχουμε παράπονα αφού στο δημόσιο υπάρχει πλήρης αναξιοκρατία. Άνθρωποι που θυμάμαι ότι μπήκαν μετά από μένα αναρριχήθηκαν σε διευθυντικές θέσεις, πολύ γρήγορα. Παρ όλα αυτά ο ευσυνείδητος υπάλληλος πρέπει να τα αφήνει όλα στην άκρη και να κάνει την δουλειά του. Αυτό προσπάθησα να κάνω και εγώ . Δεν είναι ώρα για παράπονα και μεμψιμοιρίες…»

Η …κακή πλευρά

Κλείνοντας την συζήτηση μας η κ.Γαυγιωτάκη λέει πως δεν της αρέσει η δημοσιότητα και το μόνο που θέλει είναι να συνεχίσει να κάνει σωστά την δουλειά της. Δεν ξεχνά πάντως να εκφράσει την ανησυχία της, καθώς με την κίνηση αυτή, λέει, πως κάποιοι μπορεί να δυσαρεστήθηκαν «Έτσι είναι οι Έλληνες, θέλει ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου…» καταλήγει, θυμίζοντας την κακή πλευρά των Ελλήνων. Αυτή που μας έφτασε ως εδώ….

Του Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα Παραπολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: