Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

H Ευρώπη «τρέμει» την επιστροφή του Μπερλουσκόνι

H-eyropi-tremei-tin-epistrofi-toy-mperloyskoni

ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  «ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ»  ΓΙΑ  ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ  ΒΕΡΟΛΙΝO

 

Όλα τα 'χε η ευρωζώνη η επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι της έλειπε. 

Ως πραγματικό εφιάλτη βλέπουν οι Βρυξέλλες την επιστροφή του Καβαλιέρε στην πρώτη πολιτική γραμμή, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την πρωθυπουργία να απλώνεται ως βαριά σκιά πάνω από την κοινή νομισματική ένωση. 
Η επικείμενη παραίτηση του τεχνοκράτη και «εκλεκτού» των ευρωπαίων εταίρων, Μάριο Μόντι, απόρροια της κίνησης του... μπερλουσκονικού κόμματος «Λαός της Ελευθερίας» (PdL) να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση συνεργασίας, δημιουργεί νευρικότητα και ανησυχία στην Ε.Ε. που αναζητεί μάταια, εδώ και πολλούς μήνες, τη σταθερότητα.
 
Το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Liberation, με τον εύγλωττο τίτλο «Η επιστροφή της μούμιας» και η ατάκα των γερμανών ραδιοφωνικών παραγωγών της Deutschlandfunk «είναι σαν ταινία τρόμου: Οι νεκροζώντανοι επιστρέφουν πάντα» έδειξαν το κλίμα που επικρατεί για ενδεχόμενη επιστροφή του «μίστερ τι βι». Οι δηλώσεις υποστήριξης του Χέρμαν βαν Ρομπάι και του Μάρτιν Σουλτς προς το πρόσωπο του Μόντι, μόνο τυχαίες δεν ήταν. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μάλιστα, εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις στην ιταλική πολιτική σκηνή, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. επιλέγουν να μην κάνουν ξεκάθαρα σχόλια για τις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών μελών.
 
Η επιστροφή του απρόβλεπτου Καβαλιέρε, που μπορεί κάλλιστα να παίξει τον ρόλο του πολιτικού-καμικάζι φοβίζει Βρυξέλλες και Βερολίνο αφού είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει αποσταθεροποιητικό παράγοντα στις ήδη εύθραυστες ισορροπίες της ευρωζώνης. Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, εξάλλου, θεωρείται υπεύθυνος για τον εκτροχιασμό της ιταλικής οικονομίας και ενδεχόμενη επανεκλογή του στη θέση του «υπάκουου» και συνετού Μόντι, όχι μόνο θα σημάνει πισωγύρισμα, αλλά πιθανώς και προάγγελο αβέβαιων εξελίξεων.
 
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα του Spiegel ότι η κατάσταση στην Ιταλία μπορεί να φέρει νέα προβλήματα στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Ο ιστότοπος του γερμανικού περιοδικού τονίζει ότι η ίδια η Μέρκελ μπορεί να μην ασκεί δημόσια κριτική στον Μπερλουσκόνι, όμως διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «δούλεψε καλά με τον Μόντι».
 
Δηλώσεις-μπουρλότο για την νομισματική ένωση
 
Φυσικά ρόλο έπαιξε και η ίδια η στάση του ιταλού τέως πρωθυπουργού. Όσο ο Καβαλιέρε βρισκόταν στο πολιτικό περιθώριο, επιδόθηκε σε μία σειρά σκληρών δηλώσεων κατά της Γερμανίας και του κοινού νομίσματος. 
«Πρέπει να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε με δύναμη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αρχίσει να τυπώνει νόμισμα. Διαφορετικά, ας αρχίσουμε να τυπώνουμε νόμισμα εμείς, με το νομισματοκοπείο μας» δήλωνε στις αρχές Ιουνίου προκαλώντας αίσθηση.
 
«Δεν είναι βλασφημία να σκεφτεί κανείς την αποχώρηση από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος υπό το σκεπτικό ότι θα ακολουθήσει μία ανταγωνιστική υποτίμηση» δήλωνε μερικές μέρες μετά, συμπληρώνοντας πως «η σημερινή πολιτική λιτότητας της Γερμανίας, δηλητηριάζει την οικονομία».
 
Στα τέλη Σεπτεμβρίου δήλωσε ότι «το ευρώ είναι μια μεγάλη κομπίνα» προσθέτοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «μία έξοδος της Γερμανίας από το κοινό νόμισμα δεν θα ήταν τραγωδία».
 
Οι εφημερίδες του Μπερλουσκόνι πραγματοποιούν εδώ και καιρό σκληρές επιθέσεις κατά της γερμανίδας καγκελαρίου, με την «Il Giornale» να την εμφανίζει με στολή των Ναζί, κάνοντας λόγο για «Τέταρτο Ράιχ».
 
Η αστάθεια φοβίζει

Μπορεί οι πιθανότητες επανεκλογής του Μπερλουσκόνι να μην είναι μεγάλες (φαβορί είναι ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Μπερσάνι) όμως η καμπάνια του κόμματός του καθώς και η ενδεχόμενη κατάκτηση αριθμού εδρών ικανού να μπλοκάρει την προώθηση μεταρρυθμίσεων φοβίζουν την Ε.Ε. Φυσικά, ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την έκβαση μιας εκλογικής μάχης σε ένα ρευστό περιβάλλον, με μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων.

Μία ιταλική «αστάθεια» ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους για την ευρωζώνη από τη στιγμή που η Ισπανία βρίσκεται στο «κόκκινο» και η Γαλλία καθόλου μακριά από το να γίνει στόχος των αγορών. Ένας ασταθής καπετάνιος είναι πάντα επικίνδυνος για να οδηγήσει ένα μεγάλο καράβι (τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης) σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα (κρίση χρέους). Ο Μπερλουσκόνι είναι, πάντως, ξανά εδώ. Και απειλεί να κάνει την ταλαιπωρημένη νομισματική ένωση... πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα»!

Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια: