Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Έλεος πλέον με τα κυβερνητικά αυτογκόλ…

Αυτή η κυβέρνηση έχει ένα βασικό δομικό πρόβλημα: … χύνει την καρδάρα με το γάλα. 

Εκεί δηλαδή που δείχνει να πηγαίνει καλά, που κάνει δουλειά κι αυτή αποδίδει, που φέρνει επιτυχίες από το εξωτερικό, ξάφνου ρίχνει μια και χύνει το γάλα.
Οι αποφάσεις των Βρυξελλών, παρά τα θολά τους σημεία, είναι μια μεγάλη επιτυχία την οποία καρπώνεται η κυβέρνηση των τριών κομμάτων
Όλοι μαζί δούλεψαν, όλοι μαζί άντεξαν και όλοι μαζί έχουν δικαίωμα να ελπίζουν ότι κάτι καλό πάει να γίνει για τη χώρα...


Κι όμως, εντελώς ξαφνικά, την επομένη,  η ίδια κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο και κυρίως τις ρυθμίσεις που καταργούν το αφορολόγητο για τα παιδιά.
Εδώ και τρεις ημέρες η κυβέρνηση καταγράφει διπλή γκάφα, την μια ουσιαστική και την άλλη επικοινωνιακή. Πως βρε άνθρωποι διαχειρίζεστε ένα τόσο κρίσιμο θέμα μετά από μια τόσο μεγάλη επιτυχία;  
Την ώρα που όλη η Ευρώπη μιλά για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 20%, στην Ελλάδα μιλάνε για το πόσα θα πληρώσουν επειδή έκαναν το λάθος να θέλουν παιδιά;  
Αντί να εξηγήσουν στο κόσμο τι σημαίνει να μειώνεται το χρέος κατά 40 δις, πόσο σοβαρό είναι να βρίσκεται η Ελλάδα σε τροχιά ευρώ και πόσο εντυπωσιακό είναι να ασχολούνται σε όλο τον πλανήτη με το χρόνο που θα γίνει και το πραγματικό κούρεμα, εντός της χώρας μπλέξαμε με τα… κουτσούβελα.
Κατάφεραν με λίγα λόγια οι διάφοροι φωστήρες και επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης να μετατρέψουν μια εθνική επιτυχία σε μιζέρια, απαισιοδοξία και οργή του κόσμου. Και συνεχίζουν μάλιστα να διατηρούν στην πρώτη γραμμή ένα τόσο καυτό θέμα με τις απανωτές αποτυχημένες συσκέψεις που τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδο.
Όπως αυτή που έγινε την Παρασκευή το βράδυ και αυτό που βγήκε στον κόσμο είναι ότι η ανάλγητη Νέα Δημοκρατία που κάνει κουμάντο στην κυβέρνηση, θέλει να «εξοντώσει» τα παιδιά, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. αγωνίζονται για τα δίκαια του λαού. Τρομερή επικοινωνιακή επιτυχία.
Πάμε τώρα στην ουσία
Γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το αφορολόγητο για τα παιδιά διότι μαζί με το ψαλίδι στα επιδόματα τρίτεκνων θα προκαλέσει φορολογική καταιγίδα σε χιλιάδες οικογένειες. Είναι αυτονόητο και μόνο ορισμένοι φωστήρες στην κυβέρνηση δεν το καταλαβαίνουν. 
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
1. Θα κληθούν να πληρώσουν απίστευτα υψηλότερους φόρους οικογένειες με 3 παιδιά κατά κύριο λόγο αλλά όχι μόνο αυτοί. 
Προφανώς κάποιοι θεωρούν ότι το να έχεις οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ αυτόματα αυτό σε κάνει πλούσιο. 
Μάλιστα αυτά τα 30.000 ευρώ είναι εισοδήματα του 2012 που μετά τις περικοπές δε θα έχουν καμιά σχέση. 
Δηλαδή το ερχόμενο καλοκαίρι χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρους για εισοδήματα που πλέον δε θα έχουν μετά τις περικοπές ενώ σκεφτείτε να έχει χάσει κάποιος τη δουλειά του και να υποχρεωθεί να πληρώσει φόρους για εισοδήματα που είχε όταν είχε και δουλειά.
2. Λένε οι πληροφορίες μας ότι θα γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, κυρίως για τους τρίτεκνους, αλλά μη φανταστείτε και πολλά πράγματα. Μάλιστα, λένε ότι το οικονομικό επιτελείο θα κάνει και επικοινωνιακό μπαράζ (και πολιτικό μασάζ στα κόμματα θα λέγαμε εμείς). 
Θα βγουν δηλαδή πίνακες και παραδείγματα που θα δείχνουν ότι δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα. Επειδή, όμως, έχουμε μάθει πλέον από αυτά τα κόλπα τους λέμε ότι δε θα περάσει αυτή τη φορά η προσπάθεια διχασμού στην κοινωνία του στυλ «εγώ πήρα τόσα εσύ γιατί πήρες τόσα κ.λπ.». 
Σίγουρα στο προηγούμενο καθεστώς υπήρχαν αδικίες. Σίγουρα δε μπορεί να παίρνει ίδιο επίδομα για παιδιά ένας που έχει εισόδημα 20.000 ευρώ κι ένας με 100.000 ευρώ. 
Ας κυνηγήσουν να διορθώσουν τις αδικίες, όμως, όχι να δημιουργήσουν ένα ανάλγητο καθεστώς που θα πέσει στο κεφάλι δικαίων και αδίκων. 
Διότι αυτό θα συμβεί και θα το δείτε. Κι επειδή είμαστε σίγουροι ότι θα βγουν και θα πουν ότι θα παίρνουν πλέον επιδόματα και κάποιοι που δεν έπαιρναν μέχρι τώρα, ας μην κουράζονται. 
Αυτές οι επικοινωνιακές φιοριτούρες δεν περνάνε σε εμάς. Θα μας βρουν απέναντί τους.
3. Λέει ο κ. Στουρνάρας, ο θριαμβευτής των Βρυξελλών, και το λέμε με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι αν τα κόμματα που αντιδρούν στην κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά του φέρουν ισοδύναμη πρόταση αυτό θα το αλλάξει. 
Πρώτα – πρώτα πρέπει να μας πει πόσα στοιχίζουν στο κράτος αυτά τα αφορολόγητα. Χάνουν τα ταμεία 100-200 ή 500 εκατ.; 
Να ξέρουμε να προτείνουμε λοιπόν εμείς αντί για τα κόμματα. Διότι έχουμε ιδέες, δεν είναι τα πράγματα στην ζωή αυτή μόνον αριθμοί. 
Ας κόψει για παράδειγμα όλα τα πολυτεκνικά επιδόματα από κάποιο εισόδημα και πάνω. 
Ας βάλει επιπλέον φόρο στις επιχειρήσεις, ας βρει τα 2,5 από τα 13,5 δις ευρώ από κάπου αλλού, όχι όμως από τις οικογένειες με παιδιά που ήδη πλήττονται σφόδρα από την κρίση.
4. Σκεφτείτε ποιοι θα πληγούν από ένα πιθανό σκληρό φορολογικό πακέτο. Κυρίως οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που ήδη έχουν «φάει στο κεφάλι» δραματικές περικοπές. 
Ε. αυτό πρέπει κάποτε να σταματήσει. Είπαμε να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια, να πάρουμε τα μέτρα που μας ζητούν, όχι όμως να έχουμε μια ακόμη λαίλαπα στα γνωστά υποζύγια του συστήματος.
5. Και κάτι τελευταίο: Οι φωστήρες που διαρρέουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου πιστεύουν ακράδαντα ότι αν ισχύσουν μέχρι το τέλος θα περάσουν από τη Βουλή; 
Δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται ή θα εκβιάσουν ακόμη μια φορά με τη δόση; Αρκετοί βουλευτές έχουν ήδη στείλει προειδοποιητικό: Δεν ψηφίζουμε, λένε από τώρα. 
Πώς λοιπόν θα περάσουν τα μέτρα χωρίς να πέσει η κυβέρνηση;
Ας αρχίσουν να αλλάζουν μυαλά, λοιπόν, γιατί δεν τους βλέπουμε καλά. Δε μπορεί να καταστρέφουν ότι καλό πάει να γίνει με εμμονές, αριθμολαγνεία και ανάλγητη τεχνοκρατική αντίληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: