Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Μόντι: H Ευρώπη χρειάζεται έναν πεφωτισμένο εγωϊσμό

«Η Ευρώπη χρειάζεται έναν πεφωτισμένο εγωισμό», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι το «σημαντικό είναι, όλοι μας, να προσβλέπουμε στα τόσα πράγματα που μας ενώνουν».


«H Ευρώπη χρειάζεται έναν πεφωτισμένο εγωισμό», δήλωσε o Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση Rai Tre.«Όταν άλλες χώρες κάνουν έκκληση στην Γερμανία να επιλέξει μια οικονομική πολιτική με πιο ουσιαστικές επενδύσεις, σε ότι αφορά τον δικό της ή και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, προκύπτει μια λεκτική διαφοροποίηση, όπως...
με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Εγώ σκέφτομαι και λέω: γιατί να επικαλούμεθα την αλληλεγγύη των βόρειων χωρών και της Γερμανίας, αφού, ορισμένα πράγματα που τους ζητάμε να κάνουν, είναι και προς το συμφέρον τους;», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Μόντι, «το σημαντικό είναι, όλοι μας, να προσβλέπουμε, ανεξάρτητα από τα μεγέθη των χωρών και την γεωγραφική τους θέση, στα τόσα πράγματα που μας ενώνουν. Όλα αυτά, όμως, εξαφανίζονται, όταν ασχολούμεθα μόνο με το τί μας χρειάζεται, αύριο».
Στην ερώτηση του Ιταλού παρουσιαστή Φάμπιο Φάτσιο, «οι χειρότερες στιγμές της οικονομικής κρίσης έχουν περάσει;» , ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απάντησε:
«Είναι πάντα δύσκολο να δώσουμε αυτή την απάντηση, αλλά νομίζω πως πράγματι, τα χειρότερα πέρασαν. Πριν ένα χρόνο, η Ευρώπη ήταν σε κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας. Από τον περασμένο Μάρτιο, έγινε σαφές ότι μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις για την σταθεροποίηση των αγορών της Ευρωζώνης, και η ΕΚΤ ετοίμασε τα αναγκαία μέσα. Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο για την ανάπτυξη, που είναι πιο ανοικτό στην χρήση δημοσίων επενδύσεων. Όλα αυτά, προκάλεσαν και την μείωση των επιτοκίων που κινδύνευαν να στραγγαλίσουν και την Ιταλία. Προσωπικά, λοιπόν, δεν αμφιβάλλω ότι τα χειρότερα πέρασαν, ότι η Ευρώπη δείχνει πως καταφέρνει να βελτιώνει την λειτουργία της».
Ο Μάριο Μόντι δήλωσε, τέλος ότι, «μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα αποφασίσει, αν και με πιο τρόπο θα μπορέσει να είναι χρήσιμος στην Ιταλία»(...) αν και «μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών, θα αποτελούσε, οπωσδήποτε, ήττα για την πολιτική».

Πηγή:Voria

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: