Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Διαφωνίες Ρουπακιώτη: Το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού

Το δις εξ’ αμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού, 

έλεγαν οι αρχαίοι. 
Κι επειδή δεν αμφισβητούμε τη σοφία του Αντώνη Ρουπακιώτη τότε κάποιο λάκκο έχει η φάβα για τη σημερινή του επίθεση στην κυβέρνηση που ο ίδιος υπηρετεί.
Είναι η δεύτερη φορά που ο υπουργός Δικαιοσύνης δημιουργεί θέμα στην κυβέρνηση, η πρώτη ήταν όταν αρνούνταν (για μερικά λεφτά της ώρας) να υπογράψει το Μεσοπρόθεσμο για να κατατεθεί στη Βουλή.
Χθες ο κ. Ρουπακιώτης έκανε μια σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για δύο θέματα.  
Για τους δικηγόρους και για την ιθαγένεια, όπου δείχνει να είναι πλήρως αντίθετος στις κυβερνητικές επιλογές. Περιέργως, αφιέρωσε...
το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξής τους στα προνόμια που χάνουν οι δικηγόροι και λιγότερο χρόνο στο θέμα της ιθαγένειας. Θα περιμέναμε το αντίθετο, καθώς η υπόθεση με τους αλλοδαπούς υποτίθεται ότι κάνει περισσότερο… γκελ στην Αριστερά που ανήκει ο κ. Ρουπακιώτης. 
Κι όμως, οι δικηγόροι ήταν το πρόβλημα. Ο υπουργός υιοθέτησε ευνοϊκότερη για το επάγγελμα του δικηγόρου, ρύθμιση την οποία ετοίμασε νομοπαρασκευαστική επιτροπή με επικεφαλής έναν άλλο δικηγόρο, τον Α. Βγόντζα, Μάλιστα ο κ. Ρουπακιώτης ήθελε να φέρει τη ρύθμιση στη Βουλή για να αλλάξει το νόμο που ψηφίστηκε πριν 10 ημέρες. Τι έλεγε ο νόμος για τους δικηγόρους; Εν πολλοίς ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Όποιος έχει αγοράσει σπίτι ή το έχει δώσει με γονική παροχή θα ξέρει ότι πρέπει να κλάψει 1-2 χιλιάρικα, ανάλογα με την αξία του ακινήτου.
Εν πάση περιπτώσει, είναι ένα μέτρο, από τα λίγα, που θα μείωνε το κόστος των αγοραπωλησιών προς όφελος των πολιτών. Αυτό λοιπόν ήθελε να το αλλάξει ο κ. Ρουπακιώτης βάζοντας μια διάταξη που θα προέβλεπε συμμετοχή δικηγόρων από την πλευρά του αγοραστή σε συμβόλαια αξίας άνω των 60.000 ευρώ κ.λπ.
Ο υπουργός, επίσης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Γ. Στουρνάρα όπου χωρίς να τον κατονομάζει είπε ότι εξυπηρετεί συμφέροντα των τραπεζών, των εταιρειών και των ασφαλιστικών επειδή, λέει, κατάργησε το κατώτατο όριο των αμοιβών των δικηγόρων.
Να είναι τυχαίο άραγε ότι ο κ. Ρουπακιώτης είναι και ίδιο δικηγόρος και μάλιστα διετέλεσε πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου;
Όπως καταλαβαίνετε, το αντάρτικο του υπουργού προκάλεσε κυβερνητική ταραχή. Κάποιοι είπαν ότι ετοιμάζει ηρωική έξοδο, ίσως ήθελε να τον «παραιτήσουν», ποιος ξέρει. Πάντως, ο εκλεκτός του κ. Κουβέλη προκάλεσε πρόβλημα που έσπευσε να λύσει το Μαξίμου και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. 
Προς το παρόν αποσοβήθηκε η κυβερνητική κρίση που θα έφερνε αλλαγές στην κυβέρνηση και η αντικατάσταση του κ. Ρουπακιώτη, εφόσον κι ο ίδιος το επιθυμεί, μετατίθεται για τον ανασχηματισμό που θα γίνει μετά την εκταμίευση της δόσης.
Έχουμε, όμως, μια ακόμη άλυτη απορία. Γιατί δεν επέμεινε τόσο στην ιθαγένεια;  
Μήπως υπήρχε καμιά προσυμφωνία του στυλ «σου δίνω μου δίνεις»; 
Να μην υπάρξουν δηλαδή μεγάλες αλλαγές στο νόμο για την ιθαγένεια, όπως επιθυμεί η ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά να μη γίνουν αλλαγές στην προαπαιτούμενη από την τρόικα απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος;



Δεν υπάρχουν σχόλια: