Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Τι ζητάει η Λαγκάρντ για να πει το «ναι» - Το χρονοδιάγραμμα της δόσης


'Ετοιμη να συμφωνήσει για το σχέδιο μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 124% ως το 2020 

εμφανίζεται η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αρκεί να συμφωνήσει η Γερμανία στο «έμμεσο κούρεμα»
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», η κυρία Λαγκάρντ θα δεχτεί να υποχωρήσει στο αυριανό Eurogroup μόνο αν οι ευρωπαίοι εταίροι αποδεχτούν να προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων για τα δάνεια του πρώτου ελληνικού προγράμματος και δεκαετές μορατόριουμ στην πληρωμή τοκεχρεωλυσίων.
Αν οι δανειστές μας δεχτούν να μειωθούν τα επιτόκια στο 0,25% από 1,5% που είναι σήμερα, τότε σε συνδυασμό με το μορατόριουμ πληρωμών, η δημοσιονομική ωφέλεια θα ανέλθει στα...
8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θεωρείται επαρκές για να πέσει το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020. Διαφορετικά, αν τα επιτόκια μείνουν στο 1,5%, το χρέος θα ανέλθει -στην καλύτερη περίπτωση- στο 129%.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν μεγάλο συμβιβασμό, καθώς το ΔΝΤ θα υποχωρήσει από την πάγια θέση του να βοηθά μόνο τις χώρες που έχουν βιώσιμο χρέος (το οποίο έχει κατώφλι το 120% του ΑΕΠ), αποδεχόμενο χρέος 124% το 2020 για την Ελλάδα. Από την άλλη μεριά, οι Ευρωπαίοι δανειστές μας θα δεχτούν να προχωρήσουν σε κάποιας μορφής «κούρεμα» όπως απαιτεί το ΔΝΤ, ενδεχόμενο που μέχρι τώρα απέρριπταν, έστω και με τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων. 

Παράλληλα, το ΔΝΤ μπορεί να ζητήσει πολιτική δέσμευση και για πραγματικό κούρεμα των ομολόγων που έχει ο επίσημος τομέας (ΕΚΤ, κεντρικές τράπεζες χωρών, κλπ) αργότερα, παρότι κάτι τέτοιο απορρίπτει η Γερμανία. Κι αυτό γιατί, η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έχουν στόχο τις εκλογές και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να κατηγορηθούν ότι η χώρα τους θα χάσει λεφτά από την Ελλάδα.

Το χρονοδιάγραμμα της δόσης

Αν τελικά επαληθευτεί ο συμβιβασμός και υπάρξει «λευκός καπνός» στο αυριανό Eurogroup, τότε αυτή την εβδομάδα τα κοινοβούλια των 17 χωρών της ΕΕ θα κληθούν να ψηφίσουν το νέο πακέτο. 

Στη συνέχεια, στο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου θα δοθεί πράσινο φως για τη δόση, και στις 4 θα συνεδριάσει το EFSF για την εκταμίευση των χρημάτων. 

Αν όλα πάνε καλά, στις 5 Δεκεμβρίου θα γίνει εκταμίευση 8 δισεκατομμυρίων στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις 7 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να εγκρίνει το δικό του κομμάτι, περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουν δοθεί οι εγγυήσεις ύψους 23,3 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες.

| iefimerida.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: