Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Έως τις 13 Δεκεμβρίου η δόση, κάτω από το 110% του ΑΕΠ το χρέος το 2022

«Κλειδί» για το ΔΝΤ η επαναγορά χρέους

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Σε μία δύσκολη, όπως παραδέχτηκαν, συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κατέληξαν τα μέλη του Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έπειτα από διαβουλεύσεις σχεδόν 14 ωρών.
Ο στόχος που τέθηκε για το ελληνικό χρέος είναι να προσεγγίσει το 2020 το 124% του ΑΕΠ και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ.

Βάσει της συμφωνίας, όμως διευκρινίστηκε μετά το Eurogroup, η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί σε τρία μέρη: Η μερίδα του λέοντος θα είναι διαθέσιμη μετά τη έγκριση των Κοινοβουλίων των χωρών τη Ευρωζώνης, έως τις 13 Δεκεμβρίου...


Οι άλλες δόσεις θα δοθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 και είναι συνδεδεμένες με τα λεγόμενα «ορόσημα» του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο.

Η μείωση του χρέους στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν θα επιτευχθεί με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν:
  • επαναγορά ελληνικού χρέους
  • την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP)
  • τη μείωση των επιτοκίων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης
  • τη σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)
  • την αναβολή των πληρωμών των τόκων για τον EFSF.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι θα φέρει τη συμφωνία στο ΔΣ του Ταμείου, μόνο μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς.
Ερωτηθείσα εάν από την επιτυχία του προγράμματος αυτού θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της συνδρομής του Ταμείου στο πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει, αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί το πόσο καλά θα πάει η επαναγορά ομολόγων.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το μαραθώνιο Eurogroup, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για μία πολύ δύσκολη συμφωνία, σημαντική όμως τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη.

Ο ίδιος έκανε αναφορά στις «εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα και τη δέσμευση που επιδεικνύει στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, καθώς και στο πακέτο μέτρων αυτόματης διόρθωσης για αποφυγή αποκλίσεων που θέτει σε εφαρμογή. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι θα υπάρχουν παρεμβατικοί έλεγχοι στη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας.


Όπως επισήμανε ο κ. Γιούνκερ, τα 10,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τα 23,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν το Δεκέμβριο. Τα υπόλοιπο, από το σύνολο των 43,7 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε δύο δόσεις, συνδεδεμένες με στόχους του προγράμματος.


Ο επίτροπος Όλι Ρεν είπε ότι η συμφωνία αποτελούσε τεστ αξιοπιστίας της Ευρωζώνης και αφαιρεί αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα. «Δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε» είπε χαρακτηριστικά.


Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις για μείωση του χρέους, ο κ. Ρεν ανέφερε τη μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια κατά 100 μονάδες βάσης, την επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.


Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις, σημείωσε ο επίτροπος. Το Eurogroup -πρόσθεσε- αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο και οι εταίροι της χώρας θα συνεχίσουν να την στηρίζουν με αποφασιστικότητα.


Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε από την πλευρά της ότι θα γνωμοδοτήσει για την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.


«Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν σήμερα από το Eurogroup για την περαιτέρω στήριξη του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας που θα συμβάλουν σημαντικά στη βιωσιμότητα του χρέους της. Αυτό βασίζεται στις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» είπε η κ. Λαγκάρντ.


Αφού αναφέρθηκε στο σύνολο των παρεμβάσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε ότι τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν να επανέλθει το χρέος της Ελλάδας σε μια βιώσιμη πορεία και να διευκολύνουν τη σταδιακή επιστροφή της στις αγορές.


Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, (εκ των προτέρων μείωση κατά 20% του ΑΕΠ). Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε δε τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για να επαναφέρουν το χρέος της Ελλάδας «ουσιαστικά κάτω» από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα.


«Από τη στιγμή που έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με τον καθορισμό και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σήμερα, ιδίως την εφαρμογή των επαναγορών χρέους, θα είμαι σε θέση να προτείνω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος της Ελλάδας» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: