Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ενεργειακή ένωση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Φιλόδοξο ενεργειακό έργο θα ενώσει την Κύπρο με το Ισραήλ και την Ελλάδα. 
Τι θα κερδίσουν οι τρεις χώρες. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες

  
Αλλάζει η ενεργειακή μορφή της Κύπρου. Θα υλοποιηθεί το πλέον φιλόδοξο ενεργειακό έργο για τον 21ο αιώνα. 
Λέγεται "EuroAsia Interconnector" και το ανακοίνωσε στην Λευκωσία ο πρόεδρος της ΔΕΗ - Quantum Energy Νάσος Κτωρίδης.
Στόχος είναι να συνδεθεί με υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα και κατ' επέκταση να συνδεθεί με το Πανευρωπαϊκό Ηλεκτρικό Δίκτυο.
Αυτό είναι και το πρώτο εγχείρημα ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για το...
πλέον μεγαλεπήβολο έργο που έγινε μέχρι στιγμής στον κόσμο τόσο σε ό,τι αφορά το μήκος του καλωδίου όσο και το βάθος που αυτό θα ποντισθεί.

Το κόστος και η απόσβεση
Όσο για το κόστος του έργου, αναμένεται να ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ και θα χρειασθεί περίπου τρία χρόνια μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Θα ξεκινήσει μέσα το 2013 και θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το 2016.
Το κόστος του έργου αναμένεται να αποσβεσθεί σε περίπου τέσσερα χρόνια. Το έργο έχει δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας συνολικής ισχύος 2.000 MW, ενώ τα συμβαλλόμενα μέρη είναι η ΔΕΗ-Quantum Energy από την Κύπρο, η ΔΕΗ από την Ελλάδα και θεσμικοί φορείς από το Ισραήλ.
Ο κ. Κτωρίδης είπε ότι η αναμενόμενη απόδοση του έργου ανέρχεται σε 17,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια ζωής του καλωδίου.
Πρόσθεσε, όμως, ότι ο υπολογισμός των εισοδημάτων είναι τρεις φορές πιο συντηρητικός σε σχέση με άλλα αντίστοιχα παράδειγμα στη βόρεια Ευρώπη.
Η απόσβεση του έργου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ-Quantum Energy, θα γίνει σε 1500 μέρες από την ημέρα λειτουργίας του, ενώ τη χρηματοδότηση του έργου θα την αναλάβει η ΔΕΗ-Quantum Energy.

Από το Ισραήλ στην Πελοπόννησο
Το μήκος του καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ θα είναι 155 ναυτικά μίλια, μεταξύ Κύπρου και Κρήτης 320 ναυτικά μίλια και μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου 65 ναυτικά μίλια, ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης του καλωδίου είναι τα 2.000 μέτρα, ενώ το καλώδιο, βάρους 60 κιλών ανά μέτρο, θα θαφτεί σε βάθος ενός μέτρου κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Κτωρίδης είπε ότι η χώρα είναι ελλειμματική σε ενέργεια κατά 1.000 MW το χρόνο και αναγκάζεται να εισάγει επιπρόσθετη ηλεκτρικήενέργεια
Η μεταφορά ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσει από το Ισραήλ, το οποίο επιδιώκει την εξαγωγή ενέργειας που θα παράγει από το φυσικό αέριο.
Συμπλήρωσε όμως ότι και η Κύπρος θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το καλώδιο για εξαγωγή ενέργειας προς την Ευρώπη, όταν θα έχει τη δυνατότητα αυτή.

Καμία αλλαγή στα σχέδια για το φυσικό αέριο
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κτωρίδης ανέφερε ότι το έργο δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο με στόχο την εξαγωγή του, καθώς το καλώδιο στοχεύει στη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας από την πρώτη ύλη.
Είπε επίσης ότι πιθανός αγοραστής της ενέργειας που θα μεταφέρεται από το καλώδιο είναι όλη η Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή ζήτηση είναι αυξημένη.
Ως παράδειγμα, έφερε την απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει την παραγωγή ενέργειας από τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες ως το 2020, μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 20.000 MW.
247

Δεν υπάρχουν σχόλια: