Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Συμπαιγνία Κυβέρνησης και Eurostat για το έλλειμμα!


Η άλλη στατιστική μεταφράζεται σε μέτρα «αξίας» άνω των 4 δισ. ευρώ.


Υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και η στατιστική. 
Το απόφθεγμα ανήκει στον Μαρκ Τουαίην (Αμερικανός συγγραφέας, 1835-1910) και, δυστυχώς, συχνά επαληθεύεται.  
Το πιο πρόσφατο, ίσως, παράδειγμα που αφορά στην ελληνική πραγματικότητα έχει να κάνει με το έλλειμμα του κράτους.
Οι Βρυξέλλες μας διαμήνυσαν ότι για το περιβόητο έτος 2009, το βρήκε τελικά στο 15,4% επί του ΑΕΠ.  
Και τούτο γεννά μια πρόσθετη ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, που μεταφράζεται σε μέτρα «αξίας» άνω των 4 δισ. ευρώ. 
Αλλιώς, αντίο μνημόνιο!
Αυτό που δεν υπενθυμίζει η Eurostat είναι το απίστευτο πολιτικό παιχνίδι που παίχτηκε τους τελευταίους μήνες εκείνου του χρόνου, μετά την παταγώδη αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές. ...

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι πλέον σαφής η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να φουσκώσει το έλλειμμα του 2009, ώστε να εμφανίσει καλύτερες επιδόσεις την επόμενη χρονιά. 
Η κυβέρνηση Καραμανλή και ο τότε αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου το υπολόγιζαν περί το 8%.
Ο ΟΟΣΑ το τοποθέτησε λίγο αργότερα στο 9,6%, ενώ ο νέος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρχικά το ανέβασε στο 12,5%, για να το φτάσει τελικά στο 13,7%, εξοργίζοντας τις Βρυξέλλες: «Με τους απίθανους Ελληνες που στέλνουν συνεχώς λάθος στοιχεία και κοροϊδεύουν την κομισιόν».
Βλέπετε, είχε προηγηθεί το ίδιο σκηνικό όταν είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής…
Σήμερα, κανείς δεν μιλά για τη μετάθεση των δαπανών που έκανε τότε το ΠΑΣΟΚ, ούτε για την υστέρηση των εσόδων λόγω της αποτυχίας της νέας κυβέρνησης σε μέτρα όπως εκείνο των ημιυπαίθριων χώρων, κτλ., κτλ…
Ούτε, βέβαια, συνυπολογίζεται η επίπτωση της ύφεσης για την οποία δεν ευθύνεται η Ελλάδα, αλλά μάλλον κάτι golden boys στην Αμερική και την Ευρώπη που έδιναν αέρα σε «φούσκες» κάθε είδους…  
Η ύφεση, λοιπόν, μειώνει το ΑΕΠ κι έτσι για το ίδιο ποσό το έλλειμμα φαίνεται ποσοστιαία μεγαλύτερο.
Αλλά υπάρχει και το άλλο. 
Στον τελικό υπολογισμό της Eurostat συνυπολογίζεται και το έλλειμμα των ΔΕΚΟ, γεγονός που αντίκειται με τη μέχρι σήμερα πρακτική των μετρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

( Σημείωση Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.: Εμείς  βέβαια, έγκαιρα τοποθετηθήκαμε και είπαμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τους Έλληνες αν τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat για την Ελλάδα έχουν υπολογισθεί με την ΙΔΙΑ μέθοδο που υπολογίζεται για ΟΛΑ τα κράτη μέλη.. -κλικ εδώ- , χωρίς βέβαια απάντηση!)
 
Η ξαφνική αυτή μεταβολή γεννά υποψίες ότι για άλλη μια φορά κυβερνώντες και «τροϊκανοί» μετέρχονται, επικοινωνιακά, μέσα χαμηλής πολιτικής (για να το πούμε ευγενικά…) προκειμένου να περάσουν σκληρά μέτρα με μεγάλο πολιτικό κόστος. 
Για να γίνει πιο σαφές το υπονοούμενο, αξίζει να δει κανείς τίτλους εφημερίδων και τηλεοπτικών δελτίων που ωρύονται για άμεση ανάγκη περικοπών στις ΔΕΚΟ…
Η ιστορία των πρόσφατων εκλογών δείχνει πως οι πολίτες έχουν αρχίσει να τα μυρίζονται αυτά τα κόλπα.
Κι έχουν αρχίσει να αντιδρούν. 
Αν, λοιπόν, οι εγχώριοι και αλλοδαποί πολιτικάντηδες θέλουν να περισώσουν κάτι από την υπόληψή τους, ας πουν τα πράγματα όπως έχουν, πριν ο κόσμος θυμώσει πραγματικά.
ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ

Ο Λουκάς Κατσώνης είναι δημοσιογράφος. Μέλος της Συντακτικής Ομάδας της εφημ. ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: