Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Μιχάλης Ιγνατίου: Μήνυμα από Ουάσιγκτον: Να σοβαρευτούν οι κυβερνώντες

Η διαπίστωση ότι θα απαιτηθεί επιμήκυνση του χρέους της Ελλάδας αλλά και επιμερισμός του ελλείμματος...

του 2009 έδωσε την ευκαιρία στους γνωστούς - αγνώστους διεθνείς κερδοσκόπους να ξεκινήσουν νέα εκστρατεία εναντίον της χώρας μας, στοχεύοντας σε τεράστια κέρδη από τα στοιχήματα για την αναδιάρθρωση του χρέους και την πτώχευση του ελληνικού κράτους.
Βέβαια, δεν μπορούμε να επιρρίπτουμε συνέχεια τις ευθύνες στους ξένους, διότι είναι και τα δικά μας λάθη που τους δίνουν την ευκαιρία να κερδοσκοπούν και να καταστρέφουν κάθε προσπάθεια που γίνεται.
Για παράδειγμα, σε τι ωφέλησε την ελληνική οικονομία η απειλή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι θα κατέφευγε σε εκλογές εάν δεν κέρδιζε ο συμπαθής, κατά τα άλλα, κ. Σγουρός;
Απλά ... εκτίναξε τα spreads στα ύψη και έθεσε σε δοκιμασία την αξιοπιστία του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις παγκόσμιες αγορές.
Είναι γεγονός πως όταν έφτασε στην Ουάσιγκτον το κείμενο της δήλωσης του πρωθυπουργού ακόμα και ο Ντομινίκ Στρος-Καν, που του συγχωρεί τα πάντα, κοκκίνισε από θυμό.
Την επομένη του β' γύρου των περιφερειακών εκλογών συζήτησα τα θέματα της επιμήκυνσης και του επιμερισμού του ελλείμματος με πηγή που έχει σχέση με στέλεχος του Ταμείου που εργάζεται για το Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας μας. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το κλίμα εκλογολογίας «έκανε κακό στην ελληνική προσπάθεια».
Η πηγή υπογράμμισε επίσης ότι «προέχει η σωτηρία της ελληνικής οικονομίας και όχι μία νέα εκλογική αναμέτρηση που δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη χώρα σε μετεκλογικό χάος».
Η κατάσταση της οικονομίας είναι που δεν είναι καλή, γίνεται χειρότερη και με τις κακές αποφάσεις που λαμβάνονται στην Αθήνα και έχουν να κάνουν με κάποια πράγματα που στην έδρα του ΔΝΤ τα θεωρούν απλά.
Ένα παράδειγμα που έχουν να το λένε ως παράδειγμα προς αποφυγή στο Ταμείο είναι το θέμα της φοροδιαφυγής
Κυβερνήσεις επί κυβερνήσεων, υπουργοί επί υπουργών, έχουν αφιερώσει εκατοντάδες δηλώσεις για το μέγα αυτό ζήτημα.
Έδωσαν υποσχέσεις για την καταπολέμησή της και στο τέλος είπαν πως οι φοροφυγάδες μεγάλοι και μικροί χρωστάνε 62 δις ευρώ. Φανταστείτε την έκπληξη των ανθρώπων του ΔΝΤ όταν πληροφορήθηκαν από επίσημα χείλη πως «είναι ζήτημα αν μαζέψουμε 5 με 6 δις ευρώ». Φανταστείτε και τα σχόλιά τους.
Για όσους ακόμα δεν το έχουν αντιληφθεί, ο κίνδυνος για την ελληνική οικονομία αλλά και την ευρωπαϊκή είναι πλέον μέσα στο σπίτι μας.
Την στιγμή που γράφονται αυτές τις γραμμές οι φήμες για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία έχουν φουντώσει.
Οι Αμερικανοί, που επηρεάζονται άμεσα από τις ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις, αναστατώθηκαν και επέλεξαν να χτυπήσουν το καμπανάκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά στην κυρία Μέρκελ. Πιστεύουν πως εάν δεν χρησιμοποιηθεί γρήγορα ο μηχανισμός, αυτή τη φορά η κρίση δεν θα σταματήσει στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά θα σαρώσει όλη την Ευρωζώνη και οπωσδήποτε θα χτυπήσει και τους ίδιους.
Χωρίς αμφιβολία, οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες για την Ευρώπη.
Η Ελλάδα, που με ευθύνη των πολιτικών της έχει αυτή τη στιγμή μία κατεστραμμένη οικονομία, «προστατεύεται» από τα δάνεια του Ταμείου και της ΕΕ. Όμως, εάν δεν σοβαρευτούν οι κυβερνώντες, η πτώχευση είναι προ των πυλών.
Αυτό είναι το μήνυμα από την Ουάσιγκτον.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 18/11/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: