Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ευρωπαϊκές πιέσεις στην Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια!

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των πολιτικών και οικονομικών πιέσεων που εκδηλώθηκαν χθες μετά το μεσημέρι, προς την ηγεσία της Πορτογαλίας, και ιδιαίτερα προς τον πρωθυπουργό της Χοσέ  Σώκρατες...
...προκειμένου η χώρα του να ζητήσει επίσημα τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης και να δεχθεί τους όρους που θα καθορίσει η τρόικα που θα σχηματιστεί από την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν αργά χθες το απόγευμα, τόσο μια ομάδα πολιτικών ηγετών της ευρωζώνης αλλά και παράγοντες της ΕΕ, συνομίλησαν με τον...  κ. Σώκρατες και του ζήτησαν να προσφύγει μόνος τους στο Ταμείο Στήριξης και να μην περιμένει να υποχρεωθεί να το κάνει υπό την πίεση των αγορών.Πίσω από την κίνηση αυτή βρίσκεται η ελπίδα της ηγεσίας της ΕΕ ότι  η κίνηση αυτή θα εμποδίσει τους κερδοσκόπους να “χτυπήσουν” την Ισπανία, αποφεύγοντας η ευρωζώνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που θα τη φέρει πραγματικά αντιμέτωπη με τα όρια της.
Η Πορτογαλία με δημόσιο χρέος στο 9,3% του ΑΕΠ της έλαβε πρόσφατα σειρά μέτρων προκειμένου να καταφέρει να μειώσει μέσα στην προσεχή τριετία το χρέος της κάτω του 4,5% προκαλώντας την αντίδραση των εργαζομένων καθώς οι συνδικαλιστικές ενώσεις της αριστεράς και των χριστιανοδημοκρατών  (CGTP και UGT) ενώθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους.
Σήμερα, δεν αποκλείεται οι εκκλήσεις προς την Πορτογαλία να λάβουν και δημόσιο χαρακτήρα.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: