Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Το «κεντρομόλο» ρίσκο της Ντόρας

Η «Δημοκρατική Συμμαχία» είναι γεγονός. βαμμένη στο μπλε και στο πορτοκαλί, ένα Κίνημα που ξέρει τι θέλει και που θέλει να πάει, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την ποιότητα των στελεχών του.
Κακά τα ψέματα, αυτή την εποχή οι σοβαροί δεν ασχολούνται με τα κόμματα, και υπό αυτή την έννοια η πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη έχει πολλά ρίσκα.
Το κυριότερο είναι πως θα καταφέρει να αποφύγει την «τυποποίηση» και να απαλλαγεί την ίδια στιγμή από όλους αυτούς τους «πικραμένους» των άλλων κομμάτων οι οποίοι θα θελήσουν να βρουν κομματική στέγη.
Η Διακήρυξη αρχών και θέσεων που...
παρουσίασε δεν φέρνει κάτι συγκλονιστικό σε επίπεδο ιδεών, αλλά σε γενικές γραμμές επιχειρεί να κάνει αυτό που μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει καταφέρει η Νέα Δημοκρατία. Να προσελκύσει κεντρώους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, επιχειρώντας να απενοχοποιήσει προτάσεις και θέσεις που τα κόμματα αποφεύγουν να βάλουν στην ατζέντα τους.
Πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν αυτή η κεντρομόλος τοποθέτηση θα γίνει αποδεκτή από την κοινωνία, και θα πάρει τη μορφή Κινήματος.
Αυτό δεν φάνηκε στο Μπάντμιντον, και, για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, δεν θα μπορούσε και να φανεί. Δεν θα μπορούσε δηλαδή με το «καλημέρα», να φανεί με ποιο τρόπο και κάτω από ποιες συνθήκες, η «Δημοκρατική Συμμαχία», θα μπορούσε να γίνει σημείο συνάντησης κεντροδεξιών και κεντροαριστερών δυνάμεων, με σημείο αναφοράς το κέντρο, όπου και βρίσκεται το κενό το οποίο φιλοδοξεί το νέο σχήμα να καλύψει.
Ωστόσο, το ξεκίνημα σε επίπεδο συμβολισμών ήταν επιτυχές.  
Το μπλε παραπέμπει στη Νέα Δημοκρατία, εκεί από όπου ξεκινάει η προσπάθεια, ενώ το πορτοκαλί δείχνει που θέλει να πάει, δηλαδή στο κέντρο.
Η διαδρομή ωστόσο που πρέπει να διανύσει, είναι μεγάλη, και σίγουρα ο δρόμος κρύβει πολλές παγίδες. Άλλωστε, από σήμερα η επικεφαλής του εγχειρήματος δεν είναι στο απυρόβλητο, αφού όλοι για διαφορετικούς λόγους δεν θα ήθελαν να τους πάρει την «πελατεία».
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να πείσει ότι μπορεί να βρει συμμάχους και ότι είναι δυνατόν και στην Ελλάδα να ανθίσει ένας «Τρίτος Πόλος». Από σήμερα όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στο δέντρο…
ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το κεντρομόλο ρίσκο της κόρης, βασίζεται πάνω στον εθνικό κοριό κ. Μαυρίκη , ο οποίος και υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη; Δηλαδή ότι ρετάλι και λαμόγιο υπήρχε στην πιάτσα που κανείς δεν του έλεγε ούτε καλημέρα, το μάζεψε η κυρα Ντόρα και έτσι επαγγέλεται το νέο στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ε, αντε κορίτσι μου πάρε το άλεσμά σου και άντε στο καλό.
Εντάξει τώρα έχεις κόμμα να παίζεις τον πρόεδρο, άσε μας στις φτώχειες μας.....

Μποτίλια στο Πέλαγος είπε...

Ευχαριστώ θερμά το ανώνυμο φίλο που προηγήθηκε, για κάνουμε και κανένα τσιγάρο.