Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

«Η συνεννόηση προϋποθέτει και ορισμένα ελάχιστα»


Δεν διακρίνει περιθώρια συναίνεσης με την κυβέρνηση, υπό τα υφιστάμενα δεδομένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Έχω ήδη καθίσει στο τραπέζι περισσότερες από μία φορές. Ας μην κρυβόμαστε. Κάθε συνεννόηση προϋποθέτει και ορισμένα ελάχιστα. Τα οποία σήμερα δεν τα βλέπω.
Εκτός αν ως συνεννόηση η κυβέρνηση εννοεί την προσχώρησή μας στις δικές τις θέσεις. Κι αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει...», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ...
Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει «πολιτικές μαζικών απολύσεων». «Οι μαζικές απολύσεις του Δημοσίου είναι λάθος πολιτική.
Η μείωση του Δημοσίου μπορεί να γίνει πλέον με πιο πρόσφορες τακτικές, όπως το μέτρο πρόσληψης ενός για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται για τα επόμενα χρόνια», αναφέρει.
Στην ερώτηση γιατί αποκλείει «συνασπισμό με τεχνοκράτες σε κρίσιμα πόστα, αν τα πράγματα χειροτερεύσουν», ο κ. Σαμαράς απαντά:
«Πρώτον, γιατί το πολιτικό σύστημα θα αναγεννηθεί με το να αναλάβει τις ευθύνες του. Όχι με το να τις απεμπολήσει!
Δεύτερον, διότι οι τεχνοκράτες είναι χρήσιμοι να λένε τη γνώμη τους, αλλά δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη και κάποιος πρέπει να κάνει τη σύνθεση.
Και κάποιος πρέπει να παίρνει και την ευθύνη. Αυτό είναι δουλειά του πολιτικού».
Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει την κρίση ελλειμμάτων-υπερδανεισμού με άμεση ανάκαμψη, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και αλλαγή του αναπτυξιακού της μοντέλου».
«Αν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, δεν χρειάζεται ούτε «αναδιάρθρωση» ούτε θα τεθεί ζήτημα για το ευρώ. Αν συνεχίσει στο ίδιο αδιέξοδο, τότε σύντομα θα συνειδητοποιήσουν όλοι ότι αυτό που εμφανίστηκε ως «σωτηρία ήταν καταστροφή», επισημαίνει.
Ακόμη, διευκρινίζει ότι «δεν είπαμε ποτέ ότι θα μηδενίσουμε μόνο το κυκλικό έλλειμμα ώς το 2011. Αυτό το λένε όσοι διαστρέβλωσαν τη θέση μας.
Είπαμε ότι, αν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμά μας, μπορεί μέσα σε 18 μήνες να μηδενιστεί και το διαρθρωτικό και το κυκλικό έλλειμμα. Αυτό είναι εφικτό».
Ο κ. Σαμαράς προαναγγέλλει αλλαγές στην ηγετική ομάδα του κόμματος. «Κάθε κόμμα κάνει αλλαγές, γιατί αλλιώς παθαίνει αγκύλωση», αναφέρει.
Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου
«Η πραγματικότητα έχει προ πολλού ξεπεράσει τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ. Η παράταξη που μας έφερε στο χείλος της καταστροφής και μετά λιποτάκτησε, προσπαθεί μάταια να αποδείξει στους πολίτες ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής..
Τονίζοντας ότι « η επανάληψη της εύκολης και ανέξοδης ανιμνημονιακής ρητορικής και των δήθεν εύκολων και μαγικών λύσεων, έχει πλέον κουράσει».
«Θα είχε, ωστόσο, ενδιαφέρον να μας πει ο κ. Σαμαράς, τι του απαντάνε οι διεθνείς συνομιλητές του, όταν τους παρουσιάζει τη μαγική του συνταγή εξάλειψης των ελλειμμάτων», σημείωσε.

1 σχόλιο:

Μποτίλια στο Πέλαγος είπε...

Ας λέει ο κ. Σαμαράς κατά το δοκούν τα δικά του. Το 2011 εισέρχεται ο πλανήτης ουρανός στον Κριό, οπότε και τα δυο αυγά τουρκίας, όχι μόνο ομελέτα θα γίνουν, αλλά θα τρέχουν κάποιοι και δεν θα φτάνουν.
Τα είχα γράψει στα τέλη του τότε Νοεμβρίου αλλού (Antinews) για τον γνωστό Δεκέμβριο του Σόρος που ακολούθησε. Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα χρειαστούν SMS και το χαφιεδολόι για να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου. Τώρα, εάν νομίζουν ότι οι πραιτωριανοί της Eurogend θα τους σώσουν, τους εύχομαι σιδεροκέφαλοι.
Τα εναλλακτικά σενάρια των δεξαμενών "σκέψης" της διεθνούς ρεμούλας προσκρούουν στο αναπάντεχο. Ποιο είναι αυτό; Λίγη υπομονή.