Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Δυσκολίες για την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοεμβρίου στη Λισσαβόνα. 

Αποκτά ιδιαίτερη σημασία ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν θα περάσει πρώτα από Αθήνα και Άγκυρα. 
Πληροφορίες κάνουν λόγο για παρασκηνιακές και εν εξελίξει διαδικασίες, ώστε να ''ξεχαστεί'' το κυπριακό και να πιεστεί δυνατά η ελληνική πλευρά για το όνομα της FYROM.
Σε αυτή τη λογική, 19 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ζητούν από αυτόν να κινηθεί ... προς επίσημη πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία της FYROM, στην επικείμενη Σύνοδο στη Λισσαβόνα.
Η συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ και η υπό διαμόρφωση νέα στρατιωτική δομή της Συμμαχίας, θα είναι από τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής. 
Αυτό που θα πρέπει να ενδιαφέρει την Αθήνα όμως, είναι πως οι Αμερικανοί πιέζουν τους Ευρωπαίους για στενότερη συνεργασία με την Άγκυρα, παρά τις τριβές ΗΠΑ -Τουρκίας.
Σημειώνεται επιπρόσθετα ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλλαρυ Κλίντον θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα (11-14 Οκτωβρίου) περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και το Κόσοβο. 
Έπειτα από την περιοδεία αυτή, θα συμμετάσχει σε φόρουμ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.
Η κινητικότητα των ΗΠΑ σηματοδοτεί ενδεχομένως επαναφορά των γνωστών πιέσεων του πολύ πρόσφατου παρελθόντος, αφού στην αντίπερα όχθη ο Γκρουέφσκι εξακολουθεί να παίζει τα χαρτιά του εθνικισμού και της αδιαλλαξίας. Και βεβαίως, να μην διαφεύγει της προσοχής μας πως η οικονομική καχεξία της Ελλάδος, μεταφράζεται αυτομάτως σε γεωστρατηγική πτώση, με τις ποικίλλες πιέσεις σε βάρος της για ''ευελιξία'' να αυξάνονται. 
Δρυός πεσούσης...
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: