Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Ήταν διπλωματική η ασθένεια Ερντογάν;

του ανταποκριτή μας, Niyazi Dalyanci


Το γραφείο του πρωθυπουργού στη Τουρκία ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν αναγκάστηκε να ακυρώσει τόσο το ταξίδι του χτες στην Αθήνα, όσο και στην πόλη Καχρανμαρμαράς, στο νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας, που είχε προγραμματίσει για σήμερα.
Η ανακοίνωση του γραφείου του ανέφερε επίσης, ότι ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή ότι έπρεπε να ακυρώσει το ταξίδι του στην Αθήνα επικαλούμενος μικρό πρόβλημα υγείας. Όπως φημολογείται, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε στον Έλληνα ομόλογό του, ότι ελπίζει πως θα έρθει στην Αθήνα σύντομα και θα επισκεφθούν μαζί το νέο μουσείο της Ακρόπολης.

Ωστόσο, χτες βρέθηκε στο τοπικό συνέδριο του κόμματός του στη Σμύρνη και εκφώνησε μια σύντομη ομιλία. Καθώς έφευγε από το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη στη Σμύρνη, δημοσιογράφοι των ρώτησαν πως νιώθει, και εκείνος απάντησε: «είμαι καλά». Όταν οι δημοσιογράφοι ανέφεραν πως «ακούσαμε ότι ήταν από υψηλή πίεση», ο Ερντογάν δήλωσε: «Πέρασε. Οι γιατροί ξέρουν τι είναι».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP στη Σμύρνη, Mehmet Telliogli, τόνισε ότι: «Ο πρωθυπουργός θα ακύρωνε το ταξίδι του στη Σμύρνη αν το πρόβλημα υγείας ήταν σοβαρό. Απλά είναι κουρασμένος και χρειάζεται ξεκούραση».

Αυτά είναι τα επίσημα σχόλια για την υγεία του Ερντογάν. Ωστόσο, στην Άγκυρα φημολογείται συχνά ότι ο πρωθυπουργός πάσχει από επιληψία, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Πέρυσι, ο Ερντογάν μεταφέρθηκε σε ένα νοσοκομείο στην Άγκυρα αναίσθητος και για να τον βγάλουν από τη λιμουζίνα του αναγκάστηκαν να σπάσουν τα παράθυρα, καθώς οι πόρτες του αυτοκινήτου είχαν κλειδώσει αυτόματα μόλις ο οδηγός βγήκε έξω. Τότε, ακουγόταν πολύ έντονα ότι είχε πάθει κρίση επιληψίας.
TVXS

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Ακύρωση της επίσκεψης Ερντογάν.
Δύο οι ερμηνείες:

Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για χθες άφιξή του στην Ελλάδα, όπου θα είχε διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και εν συνεχεία θα παρίστατο στην τελετή των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ο Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή ότι ακυρώνει την ολιγόωρη επίσκεψή του.
Η εξέλιξη αυτή σκίασε την κορυφαία στιγμή των εγκαινίων, καθώς ο κ. Ερντογάν ήταν ο σημαντικότερος ξένος προσκεκλημένος.
Η τουρκική πλευρά απέδωσε την ακύρωση σε λόγους υγείας, παρότι χθες το απόγευμα ο κ. Ερντογάν βρισκόταν στη Σμύρνη για επαφές και την εκφώνηση ομιλίας, στη συνέχεια μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και αύριο πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου, αναφέρεται ότι ο... κ. Ερντογάν «τηλεφώνησε, με δική του πρωτοβουλία, σήμερα στις 1.30 μ.μ. στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, και τον ενημέρωσε ότι λυπάται που δεν θα μπορέσει να παραστεί, όπως είχε προγραμματίσει, στα σημερινά εγκαίνια του Νέου Μουσείου τις Ακρόπολης, λόγω προβλήματος υγείας», ενώ εξέφρασε την επιθυμία του «να έλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Αθήνα για να επισκεφθούν μαζί το Μουσείο».
Εγκυρη τουρκική πηγή τόνισε στην «Καθημερινή» ότι ενδεχομένως η απόφαση του κ. Ερντογάν να είναι απόρροια δυσφορίας για τα συμπεράσματα της προχθεσινής συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στα οποία κατονομάζεται η Τουρκία ως «βασική χώρα καταγωγής και διέλευσης» παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη και επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη εφαρμογής «των υφιστάμενων διμερών συμφωνιών», όπως αυτή, δηλαδή, που είχε υπογράψει η Ελλάδα με την Τουρκία το 2001 και η οποία στην πράξη δεν εφαρμόζεται λόγω άρνησης της Τουρκίας.
Αλλη πηγή στην Αγκυρα σημείωσε, πάντως, ότι ο κ. Ερντογάν «όντως έχει κάποιο πρόβλημα, ανέβαλε και την προγραμματισμένη για σήμερα μετάβασή του στη νοτιοανατολική Τουρκία και σε κάθε περίπτωση δεν θα ακύρωνε μια επίσκεψη στην Ελλάδα γι’ αυτόν τον λόγο». Το βέβαιο είναι πως ο Τούρκος πρωθυπουργός γνώριζε την πρόθεση του κ. Καραμανλή να του θέσει ευθέως το συγκεκριμένο θέμα κατά τη συνάντηση που θα είχαν χθες.


*Άρθρο του Αθ.Έλλις,Αναδημοσιεύεται από την "Καθημερινή της Κυριακής"