Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Πρώτος στόχος η καταπολέμηση της διαφθοράς...Μπορείτε σίγουρα!


Η κυριότερη όμως ασθένειά του είναι η διαφθορά. Αυτό το σαράκι που με την ολιγωρία ή και την «παρότρυνση» του ΠαΣοΚ (εάν θυμηθούμε την αλλαγή της απιστίας περί την υπηρεσία από κακούργημα σε πλημμέλημα ) , άλωσε τους κυριότερους πυλώνες του δημόσιου τομέα.

Όλοι μας, -οι πολίτες τουλάχιστον- συμφωνούμε ότι η διαφθορά στο δημόσιο προξενεί πολύ επιβλαβείς επιπτώσεις, τόσο στη λειτουργία του κράτους , όσο και στον ιδιωτικό τομέα με επιβαρυντικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την εν γένει κοινωνική και πολιτισμική εξέλιξή της.

Μας βρήκαν σύμφωνους λοιπόν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Καραμανλή στην επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα της απιστίας( με ποινές μέχρι 10 χρόνια) το 2004, την ποινικοποίηση της πράξης μη υποβολής «πόθεν έσχες» (το 2006 )από τους δημοσίους υπαλλήλους που προβλέπονταν από τις διατάξεις και την ανάθεση στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης του ελέγχου υπαλλήλων των εφοριών και πολεοδομιών (οι υπηρεσίες αυτές βρίσκονται πάντα στις πρώτες θέσεις της διαφθοράς του κράτους) το 2007,τον οποίο «θωράκισε» θεσμικά, ώστε να μπορεί να ασκεί σωστά τα καθήκοντά του.

Τα πρώτα ....αποτελέσματα ήρθαν πριν λίγους μήνες. Ο κ. Ρακιντζής (εδώ) έστειλε στον εισαγγελέα 354 εφοριακούς και υπαλλήλους πολεοδομιών επειδή δεν υπέβαλαν δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Τώρα λοιπόν η κυβέρνηση προχωρά στο επόμενο βήμα για την πάταξη της διαφθοράς, που είναι η πλήρη καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται σε σχετική εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου, η υποχρέωση δήλωσης της περιουσιακής κατάστασης δεν έχει σχέση με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» τις οποίες υποβάλλουν κάθε χρόνο στον αρμόδιο εισαγγελέα οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε νευραλγικούς τομείς του Δημοσίου και έχουν άμεσες συναλλαγές με τους πολίτες.

Η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, γίνεται κατ΄ εφαρμογήν του άρθρου 28 του Υπαλληλικού Κώδικα και «ισχύει για ΟΛΟΥΣ τους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους ανεξάρτητα από την υποχρέωση για υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης που προβλέπεται από άλλες διατάξεις (Ν. 2343/95 και Ν. 3213/03)».

Για τον σκοπό αυτόν μάλιστα δημιουργείται και ειδική βάση δεδομένων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που θα επιφορτιστεί με την ευθύνη της ηλεκτρονικής επεξεργασίας και διασταύρωσης των στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης τα οποία υποχρεούνται να δηλώνουν ΟΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Θα πρέπει να επαναλάβω ότι o πόλεμος κατά της διαφθοράς είναι μακρύς, δύσκολος, επίπονος και προπαντός απαιτεί συνεχή πολιτική βούληση .

Συνεπώς μόνο με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών μπορεί ο πόλεμος αυτός να έχει αίσια αποτελέσματα.

O δημόσιος τομέας είναι ο μεγάλος και μακροχρόνιος ασθενής της χώρας μας. Πάσχει από πολλές και ποικιλόμορφες ασθένειες. Μικρές και μεγάλες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: