Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Σαν να μη συνέβη τίποτε...

Πέρασε μία ακριβώς εβδομάδα και… μούγκα στη στρούγκα έγραφε την προηγούμενη Παρασκευή η κα Σοφία Βούλτεψη στην Απογευματινή. Όπου «μούγκα» αγαπητοί φίλοι ασφαλώς η κα Βούλτεψη αναφέρεται στην ...«δημοκρατική» έλλειψη ικανότητας ομιλίας για ....τους διαφόρους γνωστούς λόγους (pay roll), και όπου «στρούγκα» οριοθετεί τα ...«ανεξάρτητα» και «αμερόληπτα» ΜΜΕ της διαπλοκής , των συμφερόντων και των σκοπιμοτήτων.

Μία ακριβώς εβδομάδα από τη δημοσίευση της είδησης ότι το Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο απέρριψε την προσφυγή της Ελλάδας κατά της Κομισιόν για παρακράτηση αγροτικών δαπανών.

Η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει 245 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του Γεωργικού Ταμείου, για παρατυπίες κι ελλιπείς ελέγχους όσον αφορά τις ενισχύσεις για το λάδι, το βαμβάκι, τη σταφίδα και τα εσπεριδοειδή, κατά την περίοδο 1999-2004.

Και όχι μόνο δεν σηκώθηκαν οι πέτρες, αλλά το γεγονός πέρασε σαν να μη συνέβη τίποτε. Μερικά μικρά δημοσιεύματα και ....έξω από την πόρτα!

Η Κομισιόν είχε αποφασίσει πως η Ελλάδα πρέπει να χάσει τα συγκεκριμένα κονδύλια το Δεκέμβριο του 2006. Η Ελλάδα προσπάθησε να αποτρέψει τη δυσμενή εξέλιξη με προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Και πριν λίγες ημέρες μάς ήλθε το μπουγιουρντί. Τα 245 εκατ. ευρώ χάνονται οριστικά. Για το λάδι το δικαστήριο αποφάνθηκε πως τα ηλεκτρονικά αρχεία δεν ήσαν λειτουργικά.
Για το βαμβάκι ότι υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις στις συμβάσεις. Τα ίδια και για τα άλλα προϊόντα. Και γενικά διαπιστώθηκε μη τήρηση των καθορισμένων προθεσμιών για τις πληρωμές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πληρώνουμε τα σπασμένα του ΠαΣοΚ. Τα τελευταία δέκα χρόνια τα πρόστιμα που έχουμε πληρώσει για λάθη, παραλείψεις, παρατυπίες, ελλιπείς ελέγχους -πάντα με σκοπό την εξαπάτηση της Ε.Ε. και την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων- ξεπερνούν το..... 1,5 δισ. ευρώ.

Ουδείς ασχολείται. Οι αγρότες παραμένουν εξοργισμένοι και καταψηφίζουν και οι υπόλοιποι Έλληνες πληρώνουν ως ηλίθιοι τα πρόστιμα.
Οι καμπάνες και τα πρόστιμα πάνε κι έρχονται χρόνια τώρα. Για υπερβάσεις και παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, κακή εφαρμογή κανονισμών, πλημμελείς ελέγχους, παρατυπίες στις επιδοτήσεις και ό,τι άλλη μπαγαμποντιά μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου.

Και καλά , λέω τώρα εγώ ο απλός πολίτης, η πρακτική των εκδοτικών-εργοληπτικών συμφερόντων είναι γνωστή. Δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό πέραν της αποσιώπησης και της συγκάλυψης.

Αλλά τα blogs, ενημερωτικά sites, portals κλπ ;
Αυτά που ...δεν υπόκεινται σε εκδοτικές δουλείες και είναι -θεωρητικά- ανεξάρτητα από διαπλοκές,δεν υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα,και έχουν αναλάβει τον πολιτικό λιθοβολισμό παρόμοιων καταστάσεων;

Αυτά λοιπόν που ...«έβοσκαν»; Για μικρότερα θέματα και σαφώς μικρότερα ποσά ανεβαίνουν στα κεραμίδια και επιδίδονται στον λιθοβολισμό δικαίων και αδίκων. Ποιος τους ...λιμάρισε λοιπόν τα νύχια στην συγκεκριμένη περίπτωση;

Παιδικές ασθένειες ενός μέσου έκφρασης που μόλις περνά από την νηπιακή στην παιδική ηλικία; Ή... μια κακοήθης και ανίατη ασθένεια που εκδηλώνει τα αρχικά της συμπτώματα;

ΥΓ. Και επειδή στην εποχή μας έχουμε χάσει τα ...αυγά και τα πασχάλια , ως μέτρο σύγκρισης το Νέο Μουσείο Ακρόπολης στοίχισε 130 εκατ. και το ....σκάνδαλο Siemens υπολογίζεται ότι ζημίωσε το ελληνικό κράτος κατά 150-170 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: