Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Χαλιναγώγηση της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Οι διαφορές Ε.Ε. και Η.Π.Α.

ΗΠΑ και Ευρώπη ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα συγκεκριμένα μέτρα για την αναμόρφωση των μηχανισμών ελέγχου της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι ευδιάκριτες

Το μεγάλο εγχείρημα της αναμόρφωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα αρχίζει.

Στις ΗΠΑ ενισχύεται ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας που θα ελέγχει εφεξής αυστηρότερα τις μεγάλες τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα. Πολλοί στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο δεν βλέπουν με καλό μάτι την εξέλιξη της FED σε μια υπερ-υπηρεσία με τέτοιες υπερεξουσίες.

Ο καθ. οικονομίας στο School of Finance & Management στη Φραγκφούρτη Μάρτιν Φάουστ, θα επιθυμούσε και για την Ευρώπη μια αντίστοιχη υπηρεσία, που «να διασφαλίζει έναν καλό έλεγχο, που να παίζει επιτελικό ρόλο. Εκείνο που πλέον δεν μπορούμε να έχουμε είναι μια πληθώρα από υπηρεσίες που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό συνέβη και στις ΗΠΑ όπου είχαμε προβλήματα ανάμεσα στις επιμέρους υπηρεσίες. Στην Ευρώπη με τόσα πολλά κράτη το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Για το λόγο αυτό υποστηρίζω ότι χρειαζόμαστε μια υπηρεσία μεγαλύτερη, ισχυρότερη και εδώ στην Ευρώπη», λέει ο καθ. Φάουστ.


Έλεγχος των επενδυτικών ιδρυμάτων



Οι Ευρωπαίοι όμως είναι συγκρατημένοι. Πήραν βέβαια την απόφαση για ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόληψης Κινδύνων», αλλά οι συστάσεις του Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτικές. Και παράλληλα θα συσταθούν τρεις νέες εποπτικές υπηρεσίες για τον έλεγχο στις τράπεζες, τις ασφάλειες και στις κινήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων. Στις επιμέρους χώρες ο έλεγχος παραμένει ευθύνη των εθνικών αρχών. Οι νέοι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα έχουν συντονιστικό ρόλο και θα παραμβαίνουν σε περίπτωση διενέξεων.


Το σημαντικό πάντως είναι ότι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι κοινή η διαπίστωση και η πρόθεση να ελεγχθούν αυστηρότερα τα διεθνή γραφεία αξιολόγησης και τα Hedge-Fonds, που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Μήπως τελικά η κρίση μπορούσε να αποτραπεί με το οπλοστάσιο που έχουμε και σήμερα; Διότι μία από τις αιτίες ήταν η ελλιπής κάλυψη με ίδια κεφάλαια των παραγόντων της χρηματοπιστωτικής αγοράς.


Εναρμόνιση κριτηρίων για τις τράπεζες


Το πρόβλημα σύμφωνα με τον καθ. Martin Faust, βρίσκεται στην έλλειψη συντονισμού. «Καμία χώρα δεν θέλει να έχουν τα πιστωτικά της ιδρύματα χειρότερη θέση στον ανταγωνισμό με εκείνα άλλων χωρών. Αυτό σημαίνει ότι εδώ χρειάζεται εναρμόνηση και ενιαιοποίηση των κριτηρίων. Και μεταξύ αυτών θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη κάλυψη με ίδια κεφάλαια». Τέτοια ενιαία κριτήρια και προϋποθέσεις είχαν αποφασιστεί ήδη πριν από 10 χρόνια με την απόφαση για την εποπτεία των τραπεζών που χαρακτηρίστηκαν ως το πακέτο Basel II. Στην ΕΕ τέθηκαν από την 1. Ιανουαρίου του 2007 σε ισχύ. Αλλά ειδικά οι ΗΠΑ που είχαν πάρει την πρωτοβουλία για τη θέσπιση του πακέτου Basel II ήταν εκείνες που τελικά δεν το έθεσαν σε ισχύ. Μολονότι ακόμη και όταν θεσπίστηκαν η τελική διατύπωσή τους ήταν τελικά πολύ ηπιότερη, τώρα είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί πράσινο φως για τα επικίνδυνα χρηματοπιστωτικά παιχνίδια που θέλουν να αποτρέψουν τα βιομηχανικά κράτη.


Rolf Winkel / Γιώργος Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: