Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

«Οι θησαυροί της Ακρόπολης συνδέονται με την αναζήτηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.»


«Το λίκνο της Ευρώπης με νέα λαμπρότητα - ένα πολιτιστικό γεγονός του αιώνα μας: το Σαββατοκύριακο εγκαινιάστηκε στην Αθήνα το Μουσείο της Ακρόπολης», με αυτόν τον τίτλο η Die Welt αναφέρεται επίσης αναλυτικά στα εγκαίνια και στη διένεξη με το Λονδίνο:

«Σε αυτή τη διένεξη τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο με τρία βαρύνοντα στοιχεία:

Πρώτον το ίδιο το μουσείο αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει καλύτερη θέση στον κόσμο για τα γλυπτά του Έλγιν από το νέο μουσείο. Η σύγχρονη Ελλάδα απέδειξε ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει την ευθύνη για τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της ανθρωπότητας.


Δεύτερον, το μουσείο προσφέρει ένα καινούργιο επιχείρημα που διατύπωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς: οι θησαυροί του Παρθενώνα ανήκουν στη βασική πολιτιστική και πολιτική κληρονομιά της Ελλάδας. Όλοι οι άλλοι θησαυροί της αρχαίας Ελλάδας μπορούν να μείνουν σε όλα τα μουσεία του κόσμου, όχι όμως και τα γλυπτά του Έλγιν, λόγω της μοναδικότητας του συμβολισμού τους.


Και τρίτον, υπ' αυτό το πρίσμα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα νομικά προσκόμματα του Λονδίνου, διότι δεν αρμόζουν πια σε εταίρους μιας κοινής ένωσης που στηρίζεται στις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Πρέπει η Μεγάλη Βρετανία να είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τις ιστορικές συνέπειες, πρέπει να επιστρέψει τα γλυπτά του Έλγιν π.χ. ως μόνιμο δάνειο.

Διότι τα έργα της Ακρόπολης δεν είναι οποιοιδήποτε καλλιτεχνικοί θησαυροί: συνδέονται άρρηκτα με την αναζήτηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας που πριν από 2500 χρόνια άρχισε να διαμορφώνεται στην Ακρόπολη, στην Αθήνα.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: