Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

7.000 - 8.000 θάνατοι από ναρκωτικά ετησίως στην Ευρώπη‏

7.000 - 8.000 θάνατοι από ναρκωτικά ετησίως στην Ευρώπη‏

Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην EE κάνουν χρήση ή έκαναν κάποια στιγμή στο παρελθόν χρήση κοκαΐνης. Κατά μέσο όρο ένας πολίτης της ΕΕ πεθαίνει κάθε ώρα από υπερβολική δόση, ενώ οι θάνατοι από ναρκωτικά στην Ευρώπη ανέρχονται σε 7.000-8 000 ετησίως.



Για να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα ναρκωτικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα μια νέα πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού με τίτλο ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ (EAD), που έχει ως κύριο στόχο να κινητοποιήσει την κοινωνία και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Η EAD θα βασιστεί στην αρχή της «επιμερισμένης ευθύνης», και θα ενθαρρύνει τον καθένα - ομάδες ή άτομα, επαγγελματίες, ή απλά κάθε μέλος της κοινωνίας - να υποσχεθεί ρητά και να αναλάβει δέσμευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών με κάποιο τρόπο. Σήμερα, ο κ. Barrot, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, παρουσία του κ. Νίκου Aλιάγα, δημοσιογράφου, και του Jerzy Owsiak δημοσιογράφου/κοινωνικού αγωνιστή, κήρυξε επίσημα την έναρξη της EAD κατά τη διάρκεια εκδήλωσης υψηλής προβολής με τη συμμετοχή περίπου 120 φορέων από την ΕΕ.



Ο Αντιπρόεδρος Barrot, Επίτροπος αρμόδιος για τη δικαιοσύνη την ελευθερία και την ασφάλεια, δήλωσε: «Μία από τις δηλωμένες προτεραιότητες του νέου σχεδίου δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά (2009-2012), του οποίου η EAD αποτελεί κύρια δράση, είναι να ενθαρρύνει τις οργανώσεις και τους πολίτες να αναλάβουν ενεργό ρόλο. Στο πλαίσιο της EAD, απευθυνόμαστε στους Ευρωπαίους στην καθημερινή τους ζωής προσφέροντάς τους τα μέσα τόσο για να εκφράσουν τις απόψεις τους όσο και για να αναλάβουν δράση». Σήμερα, 21 οργανώσεις και άτομα έχουν υπογράψει δήλωση δέσμευσης στο πλαίσιο της EAD.



Από σήμερα, οι πολίτες και οι οργανώσεις της Ευρώπης θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την EAD, προσθέτοντας έτσι ευρωπαϊκή διάσταση και προβολή στο έργο τους, και να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους οι καθημερινές δραστηριότητές τους, οι κοινωνικές ευθύνες τους και το αντίστοιχο περιβάλλον τους μπορούν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και τη δέσμευση σε σχέση με τα ναρκωτικά και τους κινδύνους που ενέχει η κατάχρησή τους.



Κάθε ειδική και δημιουργική δράση σε κάθε επίπεδο στην Ευρώπη, που επηρεάζει θετικά τη συμπεριφορά σε σχέση με τα ναρκωτικά, ή αυξάνει την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τα ναρκωτικά και τους κινδύνους από την κατάχρησή τους, μπορεί να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη διεύθυνση www.action-drugs.eu.



Η εισβολή και διάδοση της χρήσης των ναρκωτικών είναι έγκλημα κατά της κοινωνίας και αποτελεί μια ανοιχτή πληγή, που αφορά, πρώτα από όλα, τους νέους ανθρώπους. Το πρόβλημα βρίσκεται καθημερινά γύρω μας και αρκεί μια ματιά μόνο για να το διαπιστώσουμε. Για την καταπολέμησή του, απαιτείται συστηματική και επίμονη προσπάθεια, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης, όσο και της καταστολής.

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών έχει καταστεί μια θλιβερή πραγματικότητα. Χιλιάδες νέοι καθημερινά παγιδεύονται στον εφιάλτη της εξάρτησης. Περίπου το ένα τρίτο των εξαρτημένων ατόμων καταφέρνουν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά. Σημαντικό ρόλο στην απεξάρτηση παίζουν η σωστή υποστήριξη από την οικογένεια, οι ευκαιρίες για επαγγελματική απασχόληση, η επαρκής παρακολούθηση και αντιμετώπιση ενδεχόμενων ψυχολογικών προβλημάτων στο άτομο. Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος υποτροπιάζει. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που το άτομο κατορθώνει να μείνει έξω από τα ναρκωτικά, τόσο πιο περιορισμένες είναι οι πιθανότητες υποτροπής.


Η μάχη κατά των ναρκωτικών είναι κοινή για να σταλεί ηχηρό μήνυμα ζωής ενάντια στις εξαρτήσεις. Ο αγώνας είναι συνεχής.


Η έκθεση του ΟΗΕ για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών

Εκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει ότι η χρήση κάνναβης και κοκαΐνης σημειώνει πτώση μεταξύ των μαθητών στις τελευταίες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ στασιμότητα παρουσιάζει εν γένει η χρήση συνθετικών ναρκωτικών ουσιών, όπως οι αμφεταμίνες ή η ουσία έκσταση.


"Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μείωση των επιπέδων κατανάλωσης κάνναβης μεταξύ των νέων στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως στη Βόρεια Αμερική και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες", επισημαίνει το Γραφείο του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (UNODC) στη φετεινή ετήσια έκθεσή του.Όσον αφορά την ουσία έκσταση, η οποία δείχνει να κερδίζει έδαφος μεταξύ των μαθητών της δευτεροβάθμιας σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, στις πλούσιες χώρες παρατηρείται στασιμότητα ή και ελαφρά μείωση της χρήσης της.


Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ διευκρινίζει ωστόσο ότι τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και γι'αυτό προσφέρουν μια εικόνα μόνον για όσους φοιτούν σε σχολεία. Δεν αφορούν επομένως τους υπόλοιπους νέους, μεταξύ των οποίων μπορεί οι αριθμοί αυτοί να είναι υψηλότεροι στις φτωχές χώρες.


Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο αριθμός των χρηστών κάνναβης μεταξύ των μαθητών των τεσσάρων τελευταίων ετών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μειώθηκε κατά 21% μεταξύ του 1998 και του 2008. Ωστόσο μεταξύ του 2003 και του 2008 ο αριθμός αυτός παρέμεινε σταθερός και εξακολουθεί να είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο, επισημαίνεται στην έκθεση.


Στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε 35 χώρες, ο αριθμός των νέων που κάνουν χρήση κάνναβης μειώθηκε από 25% το 2003 σε 22% το 2007, ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα της ηπείρου.

Μείωση παρατηρήθηκε και στα ποσοστά των νέων που κάνουν χρήση κοκαΐνης, κυρίως κατά την τελευταία χρονιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ και στο Οντάριο του Καναδά, όπου υπήρξε μείωση 30% και 35% αντίστοιχα μεταξύ του 2003 και του 2007.

Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και στην Ευρώπη, κυρίως στην Ισπανία, η οποία είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με το UNODC. Το ποσοστό των χρηστών μεταξύ των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έπεσε στο 4,1% το 2006 έναντι 7,2% δύο χρόνια νωρίτερα.


Τέλος η χρήση της ουσίας έκσταση κι άλλων παρόμοιων ουσιών έδειξε να σταθεροποιείται από το 2003 στη δυτική και την κεντρική Ευρώπη, ενώ στην ανατολική σημείωσε την ίδια περίοδο αύξηση, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: